VIDEO | Alina Mungiu-Pippidi: „Sper să nu fie Al Treilea Război Mondial”

Publicat: 03/08/2022, 23:12
Actualizat: 05/08/2022, 03:04

Alina Mungiu-Pippidi, politolog, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Politologul ne vorbește despre forța pe care o avem să apărăm democrațiile.

China a dormit toată istoria ei. Lucrurile s-au schimbat foarte mult. China s-a trezit, China a început să își facă baze militare externe. Acest lucru ar fi fost de neconceput acum 20 de ani și acum există. Jocul lung, jocul de durată al Chinei este cum să reducă influența Statelor Unite în lume, nu mai avem o lume unipolară în care americanii dictează ce e de făcut. 

Occidentul nici când a câștigat Războiul Rece nu era pe hârtie mai puternic decât Rusia. Era economic mai puternic, era un model mult mai de succes și niște oameni inteligenți au conceput o cale prin care au dus lumea comunistă la faliment. Eu aș fi sperat că există și în generația noastră niște oameni inteligenți și că vom găsi o altă soluție, fiindcă pentru libertate trebuie te bați. Occidentul s-a luptat de vreo patru ori cu Rusia și n-am câștiat niciodată. N-am reușit niciodată să desființăm Rusia”, a spus Alina Mungiu-Pippidi.

M. Tucă: „Trebuie găsim o altă cale, calea războiului ar fi ultima. Trebuie găsite alte soluții.”

O nouă ediție pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!