VIDEO Avertismentul fostului guvernator al Deltei Dunării: „Autoritățile române nu cumva să încerce să imite autoritățile ucrainene prin săparea unui Bâstroe românesc”

Publicat: 11/08/2022, 22:07
Actualizat: 11/08/2022, 22:09

Săparea de către autoritățile române a unui canal precum Bâstroe în Delta Dunării ar duce la o agresiune extrem de dură la adresa întregului sistem hidrologic al Dunării , spune fostul guvernator al Deltei Dunării, Virgil Munteanu, într-o intervenție telefonică la emisiunea lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

„În 2004 canalul Bâstroe a fost anunțat va fi inaugurat de către autoritățile ucrainene. Construcția acestui canal a fost condamnată unanim de tot ce înseamnă convenții internaționale. Din câte știu, este prima situație când o problemă, problemă adevărată de mediu, este evocată de tot ce înseamnă convenții internaționale din domeniu. Asta se întâmpla în 2004. După ce a fost inaugurat, nu știu dacă a fost tranzitat de nave, dar a obținut condamnarea realizării acestui canal a fost unanima”, a declarat Virgil Munteanu.

Întrebat ce însemna construirea acestui canal de la care a pornit un scandal internațional, fostul guvernator al Deltei Dunării, Virgil Munteanu a spus:  În context, în momentul acesta Dunărea are la intrare un debit de 1900 de metri cubi pe secundă față de 4300 de metri cubi în consecință, este foarte puțină apă care intră pe Dunăre. Din această apă, 60 % pleacă pe brațul Chilia. În consecință, o mare parte din tot ce înseamnă restul Deltei Dunării, sub brațul Chilia, rămâne fără apă.

Săparea la dimensiuni de 8 metri, 10 metri pentru tranzitul cargourilor al acestui canal creează un dezechilibru hidrologic major cu urmări extrem de grave mai ales asupra părții de nord a Deltei Dunării românești, care în această zonă, în partea de nord, există 2 mari obiective ecologice extrem de importante nu doar pentru România – e vorba de pădurea Letea, care riscă se usuce și de cea mai mare colonie de pelicani din Europa, cea de la Roșca-Buhaiova”, a spus el.

Virgil Munteanu atrage atenția autorităților române să nu imite greșeala pe care au făcut-o ucrainenii prin săparea canalului Bâstroe.

„Autoritățile române nu cumva încerce imite autoritățile ucrainene prin săparea unui Bâstroe românesc. Deja la Tulcea se discută foarte serios o astfel de soluție, de săpare a unui canal la Bara Sulina pentru a aduce navele, cargourile de mare capacitate fie aduse în Sulina”, a afirmat Munteanu.

Fostul guvernator al Deltei Dunării spune că o săpare a autorităților române în Bâstroe este o agresiune extrem de dură la adresa întregului sistem hidrologic al Dunării, al Dunării de Jos.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere