VIDEO | Dan Dungaciu, analist de politică externa: „Românii tind spre un anume suveranism. Este un tip de sincronizare a românilor cu europenii”

Publicat: 09/11/2022, 12:23
Actualizat: 09/11/2022, 13:01

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a fost invitatul emisiunii lui Marius Tucă. Acesta spune că românii vor suveranism, însă nu au cu cine. Umăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Românii tind să meargă spre un anume suveransim, spune Dan Dungaciu. „Vor să se împartă la un soi de „prin noi înșine”, în care să vadă o clasă politică mai auto centrată.”

„E un fel de deznădejde care s-a întâmplat cu instituțiile europene și internaționale, în raport cu care românii cred acum că trebuie să joci și tu jocul tău, într-o lume în care fiecare își joacă interesele. Este un tip de dezvrăjire. Nu e inedit, nu e ceva nou, ci un tip de sincronizare a populației româniei cu Europa și spațiul euro-atlantic, doar că noi ne-am prins puțin mai târziu”, a mai declarat el.

Acesta consideră că este un soi de „recalibrare a atitudinii românilor”, care se vede și e pregnantă, dar a fost acutizata de război și crize.

Românii vor suveranism, dar se uită în jur și văd că nu au cu cine, consideră analistul politic.

„Noi am vrea să fie altfel, să ne comportăm altfel, să vedem elitele că acționează altfel, nu mai vrem angajamente în care interesul național să nu mai fie prezent, nu mai vrem prezență românească în care doar să dea, fără să ceara”, a mai spus Dan Dungaciu.

Acesta a precizat că există o discrepanță dintre țara reală și cea legală. „Există o apetență în populație, care nu e reprezentă la nivel politic.”

Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, pe pagina de Facebook Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase