VIDEO General (r) Silviu Predoiu: Legile securității naționale sunt întârziate cu cel puțin 18 ani. Problema este modul și forma în care au apărut

Publicat: 07/06/2022, 22:17
Actualizat: 07/06/2022, 22:18

Legea securității naționale este un proiect întârziat de 18 ani. Forma de acum este aceeași ca atunci, a spus fostul șef al SIE, General (r) Silviu Predoiu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Întrebat de ce crede că au apărut tocmai acum aceste legi ale securității naționale, fostul șef al SIE, Silviu Predoiu a spus: „Nu există un moment bun sau rău. Ele sunt întârziate cu cel puțin 18 ani. Deci prima dată când s-a vorbit despre pachetul legilor securității și nevoia de actualizare a fost în 2004. De atunci aproape în fiecare an președintele în exercițiu, indiferent cu l-a chemat a spus că reprezintă o prioritate și vedem că nu s-a întâmplat nimic”.

Generalul spune că este un lucru bun că au apărut acum legile securității dar problema este modul și forma în care au fost constituite.

„Faptul că au apărut este singurul lucru pozitiv despre această istorie a pachetului legilor securității. problema este modul și forma în care au apărut. Ceea ce compromite un demers cel puțin teoretic absolut necesar și justificat”, a declarat generalul.

„Cine a lucrat proiectele ne-a pus prim-ministrul Ciucă că fiecare instituție implicată în activitatea de securitate națională a făcut un draft al proiectului de legi privind domeniul său de activitate. Deci legea CSAT e făcută la CSAT, SIE la SIE.

Până la un punct este justificat, în sensul că îi întrebi pe specialiști care este părerea lor. E normal să îi întrebi. E la fel de normal să nu aibă ultimul cuvânt. Să fie doar punctul de plecare al unui demers legislativ – întrebând specialiștii și nu te rezumi doar la specialiștii noștri”, a declarat el.

De asemenea, fostul șef al SIE spune că s-a opus constant legilor securității întrucât erau în forma în care sunt acum.

„Pentru 14 ani am fost unul dintre cei care au promovat sistematic ideea de amendare a legislației de securitate și am participat la zeci de dezbateri despre cum să arate legea. Cu tristețe am constatat că sunt acolo unde eram eu când eram activ. Nu s-au schimbat foarte mult”, a spus fostul șef al SIE.

Emisiunea a fost sponsorizată de Philip Morris România.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase