VIDEO Ion Cristoiu, despre retragerea certificatului de revoluționar a lui Iliescu: „Este o aberație fără margini. Până la urmă este primul revoluționar”

Publicat: 09/06/2022, 23:13

Decizia de a-i anula lui Ion Iliescu certificatul de revoluționar este o „aberație fără margini”. Iliescu a fost primul revoluționar, spune publicistul și scriitorul Ion Cristoiu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Întrebat cum comentează faptul că Guvernul cere anularea în instanță a certificatului de revoluționar a lui Ion Iliescu, Ion Cristoiu a spus:

„Din 1990 scriu despre revoluție și am scris împotriva lui Iliescu și am și două volume. Ce se întâmplă acum este o aberație fără margini. Cum să îi iei carnetul de revoluționar. Ori îl iei la toți.. e lovitură de stat. Până la urmă este primul revoluționar.

Acea lege din 1996 a fost la fel de importantă ca legea din 1989 pentru cî în sfârșit democrația a funcționat. Adică au făcut ceva.

Eu l-am înjurat mult timp pe Ciorbea. Dacă ne gândim bine ei totuși ei au privatizat”, a declarat Ion Cristoiu.

Secretariatul de stat pentru revoluționari, instituție aflată în subordinea Guvernului, a decis retragerea certificatului de luptător cu merite deosebite la Revoluție atribuit fostului președinte Ion Iliescu.

Acesta nu îndeplinește condițiile pentru a primi acest titlu, deoarece a deținut funcții de conducere în PCR.

Retragerea certificatului de luptător cu merite deosebite la Revoluție pentru Ion Iliescu a fost cerută de Asociația 21 Decembrie, în condițiile în fostul președinte al României a fost membru al comitetului central al PCR și șef al Uniunii Tineretului Comunist.

Ion Iliescu și-a acordat singur acest titlu, a spus la Europa FM, președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș:

„În urmă cu aproximativ un an a existat un proiect de lege în Parlament, am fost unul dintre inițiatorii acestui paragraf de lege precum că activiștii de partid nu pot să beneficieze de certificat de revoluționar. Astăzi, mi-a fost comunicat de către secretariatul de stat că, la solicitarea Asociației 21 Decembrie, calitatea de revoluționar a lui Ion Iliescu a fost retrasă. Și l-a acordat singur, există un proces verbal cu 3 persoane: Ion Iliescu, Dan Iosif și Emilian Putean, care era secretar de stat, și ei și-au dat primii certificat.”

După decizia secretariatului de stat pentru revoluționari, următorul pas este deschiderea unei acțiuni în instanța de contencios administrativ, abilitată să decidă retragerea certificatului de revoluționar pentru Ion Iliescu. Acesta poate contesta însă decizia.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.