VIDEO Lavinia Betea: „Pe Virgil Măgureanu l-a prins Revoluția din ’89 la Zalau. Când a venit în București era cât pe ce să i se pună pistolul la la tâmplă”

Publicat: 20/12/2022, 22:36

Pe primul șef al serviciilor de informații din România de după anii ’90 l-a prins Revoluția la Zalau. Atunci când a venit de urgență la București era să fie confundat cu un așa-zis „tetorist” și era să i se pună pistolul la tâmplă, spune prof. univ. Lavinia Betea – istoric, invitata lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

„Virgil Măgureanu, de la statutul de profesor se pomenește dintr-o dată trimis la Focșani. Eram foarte curioasă ce-mi va spune, cum i s-a adus la cunoștință va fi trimis la Focșani și ce va face la Focșani și ce misiuni se încredințează și culmea ironiei este că-mi spune nu i s-a dat niciun fel de motivație. A fost chemat într-o dimineață la șeful de catedre, Rectorul, care era Dumitru Popescu, nici n-a vrut stea de vorbă și să-i spună care care ar fi motivul. Eu gândesc nici lui Dumitru Popescu nu i se ceruse părerea și nu se comunicase cu el.

Bănuiește și Virgil Măgureanu era o inițiativă de la cabinetul 2 de la Elena Ceaușescu. Elena Ceaușescu în respectiva perioadă, încercând să-l protejeze pe soțul ei, care erau bolnav de veștile neplăcute. Sigur ea monitoriza foarte intens orice mișcare prin intermediul lui Postelnicu, cu orice ar fi fost în dezacord cu ce credeau ei e bine”, a declarat profesorul universitar Lavinia Betea.

Întrebată dacă în decembrie 1989 în timpul Revoluției, Virgil Măgureanu a fost prin la Focșani, istoricul Lavinia Betea spune: „Nu tocmai la Focșani, pentru prin comitetul Județean de partid, prin secția de propagandă, primea din când în când o învoire. Avea familia București, avea copii în București. Sigur la muzeul din Focșani, unde toată lumea se uita la el, deci era cumva înconjurat ca o menajerie de sticlă, spun așa, nimeni nu îndrăznea să-l întrebecum ai aterizat tu aici?” nici el n-avea cui spună…s-a încadrat în planul de muncă al Muzeului”.

De asemenea, întrebată cum a ajuns la Târgoviște la procesul soților Ceaușescu, profesorul universitar spune: „Întâi ajunge la Zalău. S-a dus ca orice om care care a crescut la țară, care este legat de familie, de datinile acestea strămoșești pe care le repeta an de an s-a dus la Zalău la tăierea porcului și e o replică de-acolo de-a dreptul stupefiantă când vine în Capitală în grabă.

El ajunge în București pe fondul acela, „dictatorul a fugit”. În 22 decembrie ajunge întâi la Cluj, pe urmă ajunge în București în din câte îmi aduc eu aminte, sigur nu mai am traseul atât de sigur în dimineața lui 23 decembrie când era prin Bucureștiul de oameni de bine cu banderola la braț, care căutau teroriști și el care purta pălărie și are o dungă, aicea zice „uite ăsta este unul dintre cei care-și schimbă costumația, ăsta este terorist”. Era cât pe ce i se pună pistolul la la tâmplă”, a declarat ea.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este și cum arată Ana Maria Obreja, amanta lui Dumitru Buzatu. A fost cea...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Operatorii din turism cer ca românii care merg în vacanță în străinătate să fie taxați....
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
UE pregăteşte un nou tip de permis auto: categoria B+. Pentru ce tip de autoturism...
Cât poți merge după ce s-a aprins „check engine”? Un mecanic are răspunsul
EXCLUSIV - Zborurile care au salvat sute de copii cu afecțiuni grave. Adelina Toncean: ”Mi...
Tratamente balneare gratuite pentru români în anul 2023. Iată categoriile ce pot beneficia de acestea
Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri...
Reacţia Patriarhiei Române, după ce Arhiepiscopia Sibiului a cerut interzicerea documentarului „Arsenie. Viaţa de apoi”
S-a aflat cine câștigă Chefi la Cuțite sezonul 12! El este alesul, a plecat cu...
NU vrei să locuiești AICI! Locul unde se produc cele mai multe cutremure DIN LUME
HALEP, VINOVATĂ! Este anunţul FINAL: A furat aşa cum…
Europa amenințată de criză imobiliară. Care sunt țările care dau semnale puternice în acest sens
Chefi la cuțite, sezonul 12. Chef Cătălin Scărlătescu și-a format echipa. Cine sunt concurenții care...
BANCUL ZILEI. Bulă: De ce nu-mi răspunzi la telefon? Bubulina: Eram la baie, mă machiam...
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...