VIDEO | Prof. univ. dr. Lavinia Betea: „Elena Ceaușescu a avut un mare rol în accederea lui Ceaușescu în primul loc din ierarhia partidului, pentru că a fost extraordinar de manipulatoare. S-a erijat într-un fel de cenzor”

Publicat: 27/07/2022, 02:22

Prof. univ. dr. Lavinia Betea, istoric, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Cercetătoarea a vorbit despre Elena Ceaușescu și relația pe care aceasta a avut-o cu fostul lider comunist, Nicolae Ceaușescu. Invitata lui Marius Tucă a afirmat că, odată cu deterioarea stării de sănătate a soțului ei, devenise „un fel de cenzor”, care controla absolut toată activitatea fostului dictator.

„Fiind tot mai bolnav, ea (n.r – Elena Ceaușescu) a încercat îndepărteze de lângă el (n.r – Nicolae Ceaușescu) și nu-i aducă la cunoștință orice veste neplăcută, care putea îl facă somatizeze, adică să-i crească glicemia, să-i crească tensiunea, Ea s-a erijat într-un fel de cenzor și într-un fel de cerber la a controla cine intra la el.

Avusese, probabil, un aranjament cu cei de la cabinetul lui – ori aceia n-ar fi îndrăznit s-o refuze – fie anunțată de fiecare dată când vin anumite persoane despre care ea știa că i-ar putea aduce vești neplăcute. Ceruse nu mai ajungă pe masa lui niciun document înainte de a ajunge pe masa ei. Ea nici pe departe nu avea deprinderea de a citi. Cei care au cunoscut-o spun nu putea treacă de pagina a patra. Umplea totul cu sublinieri, dar era suficient știi tovarășa nu îți permite.

Spunea Ion Traian Ștefănescu mergea atât de departe, încât nu suporta, în pofida oricărei evidențe, fie contrazisă în fața lui. Îl lua pe acela și începea să-l spele în felul ei tipic, de mahalagoaică, aș spune. ‘Cum ți-ai permis spui așa ceva, să contrazici în fața tovarușului? De unde știi tu ce este între noi?’ – era întrebarea încuietoare – ‘De unde știi tu ce vorbim noi acasă?’ Ce mai putea zice acela? Nimic, se bloca”, a afirmat prof. univ. dr. Lavinia Betea.

Prof. univ. dr. Lavinia Betea a precizat că Elena Ceaușescu a fost pentru Nicolae Ceaușescu un fel de zână”, atunci când cei doi s-au cunoscut, fiind, totodată și „extraordinar de manipulatoare”.

„Pe Elena Ceaușescu a cunoscut-o într-o serbare din aceasta câmpenească. Acolo a dat dovadă o iubește, de fapt – în 1939, din memorie vorbind. O cunoscuse, însă, mai devreme, împrejurările sunt cu totul neclare. Eu cred a cunoscut-o de la fratele Elenei Ceaușescu, de la Gogu Petrescu, cu care Nicolae Ceaușescu a lucrat în ilegalitate. Elena Ceaușescu a avut o perioadă în care, după ce a venit de la Petrești, a locuit cu fratele și cu iubita acestuia, că nu erau căsătoriți, deși au avut și un copil.

Elena Ceaușescu trebuie să-i fi părut un fel de zână tânărului Nicolae, întru-totul corespunzătoare viziunii lui inovatoare, că este evident nu mai păstra viziunea aceea țărănească despre o femeie. Au rămas împreună până la zidul din din Târgoviște, împlinind mitul acela antic, dorința cea mai mare de a nu vedea niciunul moartea celuilalt. Au murit împreună. S-au iubit, dar a fost o iubire în care liantul le-a asigurat niște interese mai presus de interesele normale ale unui cuplu.

Eu bănuiesc Elena Ceaușescu a avut un mare rol în accederea lui Ceaușescu în primul loc din ierarhia partidului, pentru ea a fost într-una extraordinar de manipulatoare, sesiza oportunitățile – cred  mai bine decât el – și a avut într-una cuplaje cu femei ai căror bărbați aveau cuvinte importante de spus, într-un moment sau altul, în politică”, a afirmat prof. univ. dr. Lavinia Betea.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun