VIDEO | Prof. univ. dr. Mircea Miclea, despre introducerea studiilor superioare de scurtă durată: „Una dintre intenții este ca, pe orice căi, să aduci cât mai mulți elevi la universitate. Demografia este în cădere liberă, sunt tot mai puțini absolvenți de liceu”

Publicat: 23/07/2022, 00:16
Actualizat: 23/07/2022, 00:17

Prof. univ. dr. Mircea Miclea a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Fostul ministru al Educației a vorbit despre proiectul de lege care prevede introducerea ciclului de studii universitare de scurtă durată, de doi ani, față de trei, cum este în prezent. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că acest lucru nu reprezintă decât o modalitate prin care universitățile să atragă cât mai mulți studenți, în contextul în care „demografia este în cădere liberă”.

„Una dintre intenții este ca, pe orice căi, aduci cât mai mulți elevi la universitate, pentru demografia este în cădere liberă, sunt tot mai puțini absolvenți de liceu, în mod natural, din cauză demografică, apoi, din cauza faptului nu promovează examenele. Anul acesta, abia 60% din cei care au fost înscriși în clasa Iau ajuns în clasa a XII-ași au dat Bacalaureatul.

Deci avem o pierdere de 40%pe criterii educaționale, dar avem o scădere demografică și, atunci, bineînțeles se caută tot felul de subterfugii, să dăm țării cât mai mulți studenți, ca se mențină universitățile existente, să-și mențină normele. Am vorbit despre autonomia universitară, dar n-am vorbit despre responsabilitatea socială a universităților, trebuie fie o tranzacție foarte clară între autonomia universitară și responsabilitatea publică.

Eu îți dau ție dreptul ai autonomie universitară, dar tu dai seamă, dai socoteală în fața societății. Responsabilitate publică înseamnă și dai socoteală care e rata de încadrare pe piața muncii a studenților care au terminat o anumită specializare, nu care e rata, în general, așa se ascund universitățile. Adică spun: ‘Uitați, avem o rată de angajare foarte mare’. Câți lucrează în domeniul respectiv? Responsabilitate socială înseamnă eu consum banul public și dau socoteală ce am făcut cu el”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

Întrebat în ce măsură programele actuale din universități sunt adaptate vremurilor în care trăim, prof. univ. dr. Mircea Miclea a precizat că, de cele mai multe ori, acestea nu se pliază pe ceea ce există pe piața muncii.

„Aș face o diferență foarte clară între retorica universitară, pe de o parte, și practica universitară, pe de altă parte. Dacă te uiți la retorica universităților, atunci vei vedea toate spun se adaptează noilor meserii, sunt atente la piața muncii etc. Universitarii sunt foarte buni la a îmbrăca în cuvinte lucrurile – chiar spune au un exces de retorică, un fel de retorită. Dacă te uiți la această retorită, o spună toți că ‘noi suntem foarte atenți la evoluția pe piața muncii’.

Dacă te uiți la realitate, la practica efectivă, atunci vei constata se mențin programe de studii în nu știu câte locuri ca să se asigure normele, programe de studii care nu sunt viabile, continuă rămână, chiar dacă ar trebui fie desființate, nu există o relație foarte puternică cu ce cer firmele sau cu ce cere piața muncii, nu raportează câți au fost încadrați în domeniul în care au terminat, nu în general, că, până la urmă, trebuie te angajezi, trebuie mănânci ceva, până la urmă, apare o rată de angajabilitate.

Din păcate, adesea aceste instituții funcționează, în primul rând, pentru a-și satisface interesele proprii de norme, de posturi, de interese și abia apoi, eventual, de responsabilitate publică. Sunt excepții, dar pot dau foarte multe exemple în care responsabilitatea socială a universităților este mult sub nivelul autonomiei universitare de care ele beneficiază”, a afirmat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă