VIDEO Psihologul criminalist Tudorel Butoi, despre violențele soldate cu arest la domiciliu: „Asemenea atitudini juridice slăbesc prevenția, slăbesc intimidarea agresorilor. Trebuie arest preventiv”

Publicat: 07/09/2022, 22:19

Cazurile de loviri și alte violențe ar trebuie plasate în arest preventiv. Arestul la domiciliu slăbește prevenția și intimidarea agresorilor, spune psihologul criminalist, prof. univ. Dr. Tudorel Butoi, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

„Trăim o zonă de caricatură. Sunt cazuri de loviri și alte violență și făptuitorii intră sub control judiciar sau în arest la domiciliu.

Întrebi victima: „văd că ceasul ți l-a spart, ți-a spart și maxilarul, ochii umflați” și ală (agresorul n.red) care ți-a făcut asta unde este? „Acasă! I-au dat ăștia arest la domiciliu. L-au nenorocit”.

Asemenea atitudini juridice slăbesc prevenția, slăbesc intimidarea pretabililor: „Ce-a făcut nepotul tău? l-a bătut pe unu de la smintit și e acasă.. pai atunci îl bat și eu pe celălalt”, și lucrurile nu se termină aici.

„Trebuie să avem arestul preventiv”

Psihologul criminalist spune că astfel de cazuri de violență trebuie tratate cu arest preventiv, astfel încât agresorul să ajungă în custodia autorităților, întrucât arestul la domiciliu poate induce ideea unei pedepse minore care poate fi ușor digerată și exploatată de agresori și totodată de aparținătorii persoanelor agresate.

„Aparținătorul unuia din asta (victima n.red) zice: „Ce face mă? e acasă? Pai lasă că mă duc eu peste el” și vedem ceea ce vedem pe clanuri, bătăliile pe străzi etc. când agresorii ar fi trebuit să fie reținuți”, a afirmat Tudorel Butoi.

Trebuie să avem arestul preventiv. Arestul preventiv înseamnă că eu te iau pe tine ca făptuitor în grija mea să nu ți se întâmple nici ție rele, să nu fugi, să nu evadezi, să nu te sinucizi. Ești la mine în arest preventiv”, a declarat prof. univ. Dr. Tudorel Butoi.

Un caz recent, foarte mediatizat este cel al cântărețului de manele, Dani Mocanu. Artistul a fost implicat într-o altercație într-o benzinărie, unde alături de mai mulți indivizi a bătut cu bestialitate un grup de bărbați aflați în acea locație. Drept pedeapsă, Dani Mocanu a primit arest la domiciliu și exemplele și foarte multe.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase