RECYCLE NOW. Constantin Apostol, CEO Reciclare deșeuri aluminiu ASE Metal: Schema de ajutor de stat pentru instalații de reciclare ar trebui îmbunătățită / Tehnologiile avansate lipsesc în România

Redactor:
Daniel Matei
RECYCLE NOW. Constantin Apostol, CEO Reciclare deșeuri aluminiu ASE Metal: Schema de ajutor de stat pentru instalații de reciclare ar trebui îmbunătățită / Tehnologiile avansate lipsesc în România
RECYCLE NOW. Constantin Apostol, CEO Reciclare deșeuri aluminiu ASE Metal: Schema de ajutor de stat pentru instalații de reciclare ar trebui îmbunătățită / Tehnologiile avansate lipsesc în România. Sursa: Alexandra Pandrea - Gândul

Constantin Apostol, CEO Reciclare deșeuri aluminiu în cadrul ASE Metal, a vorbit joi în cadrul conferinței Recycle Now, organizată de GÂNDUL, în parteneriat cu GreenPoint, despre industria reciclării din România.

El a declarat că reprezentanții industriei de reciclare sunt încă optimiști, dar că nu au foarte multe speranțe că lucrurile se vor îmbunătăți curând.

El a vorbit despre schema de ajutor de stat pentru achiziția de instalații de reciclare, despre care susține că ar putea fi mult îmbunătățită.

„Zona de optimism, deocamdată, este departe, este o speranță, dar nu prea o întrevedem. Am văzut că intențiile autorităților sunt extraordinare și bineînțeles că strada aceea pe care o știm cu toții este pavată cu bune intenții. Dar trebuie să ne uităm un pic la ceea ce este real, inclusiv în domeniul legislativ. Am vorbit despre necesitatea unor investiții în instalații de reciclare. Oricum, uitându-mă la schema de ajutor de stat pentru achiziția de instalații de reciclare, de la care aveam mari speranțe, am observat în primul rând o hartă a României unde există zonele de dezvoltare regională. Mi s-ar părea normal să fie o hartă a României unde să existe zonele cu probleme de poluare. Și am mai observat că acolo sunt niște procente privind intensitatea ajutorului, stabilite diferențiat. Eu cred că acele procente ar trebui să se acorde în funcție de gravitatea problemei. Suma de bani alocată nu știu dacă este foarte importantă. Avem câți bani avem, suntem mai bogați sau mai săraci. Dar eficacitatea unui asemenea ajutor de stat, din start este nulă. Sau cu efecte minore. Iată cum o intenție bună, dar care nu este centrată, nu are niște obiective clare, nu va avea niciun fel de impact. Și de aspectele astea ne lovim de mulți ani”, a spus Constantin Apostol la Recycle Now.

Constantin Apostol: În Occident, industria reciclării este mult mai profitabilă. În România, tehnologiile moderne lipsesc

Constantin Apostol, CEO Reciclare deșeuri aluminiu în cadrul ASE Metal, a spus joi la Recycle Now, că în statele occidentale se folosesc anumite tehnologii în industria reciclării care în România lipsesc aproape în totalitate.

El a mai explicat că în Occident, industria reciclării este mult mai profitabilă decât cea din România.

„România cred că este într-o poziție un pic diferită. În principiu, dacă vorbim despre industria reciclării în industria occidentală și cea națională, o caracteristică comună ar fi piața materiilor prime secundare. Nivelul de profitabilitate al acestei industrii în Occident poate fi între 6-8%, în România este de circa 1-3%. Plus-valoarea de multe ori este inferioară unui procent de 20% în care intrăm cu toate costurile de transformare, amortizări. Vă atrag atenția că la nivel de tehnologie, de dotări, în toată România există circa 7-8 mașini de sortare automată cu raze X. Aceste 7-8 mașini înseamnă zero. Tehnologiile avansate, și vorbim de tehnologii care deja în zona occidentală sunt în exploatare de 10-15 ani lipsesc aproape cu desăvârșire. Excepție fac vreo 2-3 societăți care folosesc asemenea tehnologii”, a adăugat Constantin Apostol la Recycle Now.

Conferința digitală LIVE „Recycle Now”, organizată la la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook Gândul LIVE, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu GreenPoint și moderat de Emma Zeicescu, host Gândul LIVE.

 

Inchide