RECYCLE NOW. Adrian Bădălică, manager reciclare DS Smith Paper Zărnești: Avem cadru legal privind reciclarea, dar nu se aplică. Amenzile sunt soluția în acest caz

RECYCLE NOW. Adrian Bădălică, manager reciclare DS Smith Paper Zărnești: Avem cadru legal privind reciclarea, dar nu se aplică. Amenzile sunt soluția în acest caz
RECYCLE NOW. Adrian Bădălică, manager reciclare DS Smith Paper Zărnești: Avem cadru legal privind reciclarea, dar nu se aplică. Amenzile sunt soluția în acest caz. Sursa: Alexandra Pandrea - Gândul
Publicat: 25/06/2020, 19:05
Actualizat: 25/06/2020, 19:17

Adrian Bădălică, manager reciclare DS Smith Paper Zărnești, a vorbit joi în cadrul conferinței Recycle Now, organizată de GÂNDUL, în parteneriat cu GreenPoint, despre industria reciclării din România.

Acesta a declarat că în România există un cadru legislativ referitor la reciclare, însă cea mai mare problemă este modul în care legile sunt aplicate. El a mai spus și că în România este important să se aplice amenzi atunci când nu sunt respectate legile privind reciclarea deșeurilor.

„Problema aceasta, a cadrului legislativ, eu o consider un fals nod gordian. Să știți că un cadru legislativ există. Avem legi europene transpuse, le avem de mult timp, problema stă în partea de aplicare a cadrului legislativ, care nu se întâmplă întotdeauna. Acum, să nu credeți că țările vecine, de gintă europeană, se duc cumva și duc ofrande în pădure zeiței Diana sau lui Artemis. Diferența dintre noi și restul țărilor este de ani-amendă. Oamenii aceia au învățat că trebuie să aplice amenzi și o fac. Nouă ne este frică să aplicăm amenzi, ne este frică pentru că de foarte multe ori nu dorim să supărăm pe nimeni, ne este frică de ce se poate întâmpla cu business-urile noastre. Să știți că nu se întâmplă nimic. Pur și simplu se balansează piața și se echilibrează indiferent ce se întâmplă. Trebuie să aplicăm amenzi, trebuie să aplicăm legea, indiferent cum este ea. Dacă trebuie să reciclăm, sortarea selectivă există de mulți ani transpusă în lege. Colectarea selectivă există, doar că nu se aplică. Sunt perfect de acord că poate nu este totul armonizat, dar lucrurile pot fi armonizate. Putem avea discuții pe tema aceasta. Dar nu putem sta mereu prinși într-o astfel de situație în care vrem să facem lucruri dar nu știm când să le începem. Le avem, trebuie să aplicăm, actorii de pe piață le vor respecta până la urmă”, a spus Adrian Bădălică, manager reciclare DS Smith Paper Zărnești.

Totodată, acesta a mai vorbit și de implementarea unui sistem-depozit în industria reciclării.

„Sistemul depozit nu este o chestie nouă, iar noi, fiind un popor francofon, mă uit că ne-a izbit foarte puternic acest sindrom al lui Buridan. Noi, săracii, măgari fiind, stăm și pierim între o găleată de ovăz și una de apă, pentru că nu știm ce să facem. Cred că ar trebui să lăsăm aceste lucruri, piața se echilibrează. Sistemul perfect nu există, asta e o utopie. Ar trebui să perfectăm, trebuie să schimbăm puțin spre un management japonez, să mergem spre lucruri perfectibile. I-am dat drumul și văd pe parcurs cum merg lucrurile”, a spus Bădălică la Recycle Now.

Adrian Bădălică: Trebuie să cumpărăm carton din străinătate, pentru că nu avem suficient

Adrian Bădălică a mai explicat că firma sa este nevoită să importe aproximativ 20% din cartonul necesar din străinătate, dat fiind faptul că nu poate procura întreg necesarul din România, ca urmare a nivelului scăzut al colectării selective.

„Voința poate fi impactată de multe lucruri. Nouă ne este frică de schimbare, iar ăsta e un lucru perfect uman. Tuturor ne este frică, dar vine momentul în care trebuie să faci lucrul ăsta, iar noi nu mai suntem în situația în care să nu facem lucrul ăsta. Vedem că lucrurile nu merg, vezi foarte bine că nu se colectează, pentru că de reciclat se reciclează, cu ajutorul importului, noi cumpărăm lunar 4.000 de tone de carton din afară. Consumăm 20.000 pe lună, iar 20% trebuie să le cumpăr din afară, pentru că nu le am. Cadru legislativ există ca să avem acele tone, dar trebuie aplicat.

În ceea ce privește deșeurile din salubritate, noi consumăm 800 de tone pe zi. Din aceste 800 de tone pe zi, în fabrică introducem din salubritate zero. Pentru că deșeul vine extrem de murdar, nu ai ce să faci cu el. Pentru că toată lumea aruncă alandala. Oamenii chiar dacă vin să le ridice le iau și ei alandala. Salubriștii ar trebui să nu mai ridice deșeurile dacă vin așa. Și oamenii ar înțelege. În perioada pandemiei lumea a învățat și s-a schimbat la 180 de grade. Comportamentul oamenilor se poate schimba total în 30 de zile. Eu zic că un om care va sta cu gunoiul la nas se va schimba”, a declarat Adrian Bădălică la Recycle Now.

Bădălică: Oamenii vor sorta deșeurile dacă îi va costa absența sortării

Adrian Bădălică a adăugat că dacă cetățenii ar fi nevoiți să plătească mai mult dacă nu colectează selectiv, atunci aceștia s-ar acomoda și ar sorta deșeurile. Totodată, el spune că și autoritățile locale au o responsabilitate în acest sens.

„Dacă mâine oamenii ar fi puși în situația de a plăti mult pe deșeul menajer, veți vedea că toți vor sorta cum trebuie. Dacă primăriile vor vedea că nu vor mai avea deloc bugete și vor fi penalizate, își vor angaja niște oameni capabili sau vor investi în niște zone care să le permită sortarea. În mediul privat s-a făcut sortarea direct de la fiecare persoană, de la cetățean. Și s-a dovedit a fi un proces care merge. Și salubritățile pot să facă asta. Trebuie aplicate amenzi până când oamenii învață.

Cred că situația asta între primării și salubrist este una extrem de simplă și se poate discuta la o cafea între doi manageri. Nu cred că e necesar să se plimbe o mașină de cinci ori pe săptămână să ridice o pubelă goală. Suntem într-o lume a marilor date, în care ne putem folosi de ceea ce avem din punct de vedere informatic și să trimitem doar atunci când e nevoie. Natura omului e să fie leneș. Dacă e are opțiunea să arunce, își va menține această opțiune fiindcă nu are de ce să fie mai deștept. Când ai de toate nu ești deștept. Când ești asuprit începi să fii mai deștept”, a spus Bădălică.

Adrian Bădălică: Gropile de gunoi nu ar trebui să existe

Reprezentantul DS Smith Paper a mai declarat că gropile de gunoi nu ar trebui să existe în România și a dat industria hârtiei drept exemplu privind economia circulară.

„Nu poți discuta despre economie circulară dacă discuți despre gropi de gunoi. Gropile de gunoi nu trebuie să existe. Referitor la principiul economiei circulare, eu vă spun că se aplică în hârtie de vreo 30 de ani. Industria hârtiei merge pe acest principiu al economiei circulare. În România se pot face foarte multe lucruri dacă suntem consecvenți și nu ne plângem atât. Eu am doar cuvinte de laudă la adresa Ministerului Mediului, care a început să fie consecvent și chiar insistent în anumite direcții și răspunde chiar la provocările pe care noi le lansăm destul de des. Sunt deschiși la dialog și am impresia că toți vor învăța să ceară și părerea oamenilor care fac asta zi de zi”, a declarat Bădălică.

Conferința digitală LIVE „Recycle Now”, organizată la la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook Gândul LIVE, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu GreenPoint și moderat de Emma Zeicescu, host Gândul LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun