Generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, sub CONTROL JUDICIAR pe cauțiune, după 15 ore de audieri

Publicat: 23/05/2024, 10:38
Actualizat: 24/05/2024, 14:21

Florian Coldea, ex-director adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI) și generalul (r) Dumitru Dumbravă au fost audiați, joi, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), în scandalul în care afaceristul Cătălin Hideg îi acuză că au încercat să îl șantajeze, ba chiar ar fi încercat să îl convingă să își vândă și afacerea din domeniul sanitar unor cetățeni străini. Audierile s-au prelungit până în noaptea de joi spre vineri.

  • UPDATE ORA 4:00: Avocatul Doru Trăilă a părăsit și el sediul DNA.
  • UPDATE ORA 3:00: Generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, dar și omul de afaceri Dan Tocaci au părăsit sediul Direcției Naționale Anticorupție.
  • Surse: Procurorii DNA au decis impunerea controlului judiciar, pentru 60 de zile, în cazul generalilor Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, după 15 ore de audieri. Vezi detalii AICI

Florian Coldea, la ieșirea din sediul DNA, vineri ora 3.00 / Foto: Gândul

Florian Coldea, la ieșirea din sediul DNA, vineri ora 3.00 / Foto: Gândul

Coldea și Dumbravă au fost de acord să achite, fiecare, câte o cauțiune de 500.000 de lei.

De asemenea, avocatul Doru Trăilă se află tot în control judiciar, în baza unei cauțiuni de 500.000 de lei.

Florian Coldea a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor / Foto: Gândul

Coldea a anunțat că va face o conferință de presă.

„E prea târziu pentru o discuție la ora asta. Promit că mâine fac o conferință de presă. Sunt nevinovat”, a spus Florian Coldea la ieșirea din sediul DNA.

Florian Coldea a plecat în grabă de la DNA, vineri la ora 3 dimineața / Foto: Gândul
  • UPDATE ora 15:05 – Surse judiciare au confirmat, în exclusivitate pentru Gândul, că Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă „au calitatea de suspecți în acest dosar. Aceștia sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani”.

„În dosar mai sunt și alte persoane care au legătură cu cauza și care vor fi audiate zilele următoare

Surse judiciare au specificat că în acest dosar mai există și alte persoane care au legătură cu această cauză și că, la dosar, există aproximativ 30 de înregistrări depuse de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Hideg – care se află și acum sub control judiciar – a scris toată povestea în denunț, cum l-a întâlnit pe Dumbravă iar acesta din urmă l-a recomandat pe avocatul Trailă că viitor avocat al afaceristului. Hideg a fost la cabinetul lui Trailă și i s-au cerut 700.000 euro, a fost de acord doar cu 500.000, dar avocatul Trailă i- a spus că trebuie să aibă acordul „domnilor generali”, apoi i-a spus că 600.000 este prețul contractului de 600.000 euro.

Cu Coldea, afaceristul denunțător a declarat că s-a văzut în vara anului 2023, prezentat de un prieten comun, știa de Hideg și de cazul lui. Dan Tocaci și Bogdan Neidoni au luat legătură cu Dumbravă și Coldea, aceasta e schema prin care a ajuns Hideg la avocatul Trailă pentru a da mita mascată prin contractul de asistență juridică.

În dosar există și circa 30 de înregistrări depuse de Hideg. Întâlnirea cu Coldea a avut loc înainte ca denunțătorul să primească condamnarea de 4 ani cu executare la fond. În dosar mai sunt și alte persoane care au legătură cu cauza și care vor fi audiate zilele următoare”, au declarat surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

  • UPDATE ora 14:00 Jandarmii au montat garduri de protecție în zona intrării în clădirea DNA.

Jandarmeria Capitalei asigură permanent paza și protecția instituțională a sediului Direcției Naționale Anticorupție și, în acest moment, a dispus măsuri de ordine publică în zona instituției, în contextul prezenței unui număr ridicat de persoane în zonă.

Acest context a impus montarea dispozitivului de panouri metalice, al cărui scop este de a evita blocarea accesului în instituție și de a asigura funcționarea acesteia în orice condiții, precum și un climat de ordine și siguranță publică.

Subliniem faptul că aceste măsuri au caracter preventiv și sunt concepute pentru menținerea siguranței persoanelor aflate în acea zonă”, au precizat reprezentanții Jandarmeriei Române.

  • UPDATE ora 13:00 – La DNA a ajuns și omul de afaceri Dan Tocaci, acesta urmând a fi audiat de procurori în același dosar. Afaceristul ar fi fost la curent cu faptul că lui Cătălin Hildeg i s-au cerut bani de către „Gruparea Coldea”.
Omul de afaceri Dan Tocaci
  • UPDATE ora 12:00 – Florian Coldea a ajuns la sediul DNA. Fostul prim-adjunct al directorului SRI a venit la întâlnirea cu procurorii anticorupție „pus la patru ace”, într-un costum bleumarin.Am fost convocat la ora 12:00. O să vă spun la ieșire despre calitatea mea din acest dosar”, a declarat Coldea înainte de a intra în sediul DNA.
Generalul Florian Coldea a ajuns la DNA
  • UPDATE ora 11:44 – Avocatul Doru Trăilă a ieșit din sediul DNA. Nu a vrut să declare nimic, dar a spus jurnaliștilor, zâmbind, că s-ar putea să piardă „un moment mai important”.
  • UPDATE ora 10:50 – Dumitru Dumbravă a ajuns la DNA cu câteva minute înainte de ora 11.00, când a fost citat de procurori să se prezinte pentru a da declarații.

Știrea inițială

„Afacerile murdare” ale lui Coldea au fost devoalate după ce în spațiul public au apărut interceptări spectaculoase, iar omul de afaceri Cătălin Hideg le-a dezvăluit procurorilor anticorupție că i s-ar fi cerut 600.000 euro pentru a fi „scăpat” de dosarul de la Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi.

„Acuzațiile la adresa lui Florian Coldea sunt foarte grave și va avea de dat explicații consistente în fața procurorilor anticorupție. Ținând cont de aceste acuzații, nu este exclusă luarea unor măsuri preventive împotriva sa”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.

Cine instrumentează dosarul deschis in rem

Reporterii Gândul au aflat că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au fost citați la DNA după deschiderea unui dosar în rem pentru trafic de influență.

Dumbravă, fost șef în SRI, care se ocupa de relația cu Justiția statului paralel, a venit la DNA fără avocat. A fost, în aceasta cauză, audiat și avocatul Doru Trailă.

Sunt așteptați de anchetatori și afaceristul Dan Tocaci și Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, tot în cursul acestei zile.

Denunțul a fost depus de afaceristul Cătălin Hideg, care a anexat înregistrări cu solicitări repetate de mită din partea generalilor SRI, de sute de mii de euro. E vorba și de o sumă de 600.000 euro, în legătură cu un dosar de care se ocupă DNA, în care s-a încercat un trafic de influență la un afacerist, dar mita, nefiind plătita, acesta a fost trimis în judecată. Dosarul este instrumentat de cunoscutul procuror Mihaela Iorga”, au declarat surse în exclusivitate pentru Gândul.

Toni l-a rugat pe Coldea, Coldea i-a dat ok-ul lui Dumbravă”

Omul de afaceri Cătălin Hideg acuză gruparea lui Florian Coldea că i-a fabricat acuzații și dosare pentru a-i forța mâna să vândă afacerea pe care o deține în domeniul sanitar unor străini, respectiv unor cetățeni francezi.

Aceștia intenționau să facă din afacerea lui Hideg un fel de Hexipharma 2, afacere păguboasă ajunsă tot pe mâna francezilor. Afaceristul a fost abordat de Bogdan Neidoni, cel alături de care Coldea deține o casă pe Coasta de Azur.

– „HIDEG: Toni l-a rugat pe Coldea, Coldea i-a dat ok-ul lui Dumbravă (n.red. – generalul Dumitru Dumbravă), Dumbravă ne-a primit pentru că ne-a trimis Neidoni la Dumbravă, și Coldea, amândoi de fapt. Acum, sincer, la cât scandal e cu oamenii ăștia, poți să știi pe ce înregistrări or fi căzut Trăilă cu Dumbravă, Dumbravă cu ăla… Zice Dumbravă în înregistrare, zice Dumbravă că e supărat șefu’”.

Astfel, au ieșit iveală detalii devastatoare despre generalul în rezervă Dumitru Dumbravă, unul dintre apropiații lui Florian Coldea. Acesta și-ar fi folosit influența reală sau doar mimată asupra unor magistrați pentru a le promite unor oameni de afaceri cu probleme că-i ajută să scape ușor, în schimbul unor sume de bani.,

Nu i-am dat decât 100 de mii, că nu am mai avut pentru că îmi murea firma”

Omul de afaceri Cătălin Hideg a depus drept probă o înregistrare care a fost prezentată în timpul emisiunii Culisele Statului Paralel de la Realitatea Plus.


Citește și:

DEZVĂLUIRI. Florian Coldea, agresat în loja VIP la Untold Dubai / NUCLEARĂ: cine a stat lângă fostul nr. 2 din SRI!

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Reacţia unui american aflat în vacanţă în România, după ce s-a trezit pe o pajişte...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Românii pot fi despăgubiți în urma furtunilor violente! Ce condiții trebuie să îndeplinească cei ale...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O femeie din SUA, condamnată din greşeală pentru crimă, a stat 43 de ani după...
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Schimbare pentru TOATĂ ROMÂNIA. Decizia care se va aplica DIN 2025
Patriarhia declară război manelelor: Mesaj libidinos, deocheat, trivial
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cicloanele tot mai intense și frecvente din cauza crizei climatice afectează păsările marine
×