PROTOCOL COVID-19 l Agricultorii care aleg să se izoleze în fermă TREBUIE SĂ ȘTIE ASTA. Măsuri de protecție și siguranță în contextul pandemiei de coronavirus

PROTOCOL COVID-19 l Agricultorii care aleg să se izoleze în fermă TREBUIE SĂ ȘTIE ASTA. Măsuri de protecție și siguranță în contextul pandemiei de coronavirus
Clubul Fermierilor Români a elaborat un set de recomandări pentru măsuri de protecție și siguranță în ferme
Publicat: 26/03/2020, 13:23
Actualizat: 07/04/2021, 02:46

Pentru a veni în sprijinul fermierilor și al autorităților în transmiterea informațiilor de interes, Clubul Fermierilor Români a elaborat un set de recomandări pentru măsuri de protecție și siguranță în ferme.

Acestea includ un model de organizare a activităților pentru fermele care aleg să se izoleze, în contextul epidemiei de coronavirus.

„În această perioadă este extrem de important ca fermierii și angajații lor să urmărească și să respecte măsurile luate de autorități, care au ca obiectiv siguranța individuală și protecția populației, pentru a preveni răspândirea coronavirusului și a diminua riscurile.

În același timp, este foarte important ca prin eforturile comune pe care le facem, să ne asigurăm că activitatea continuă în sectoarele strategice, unul dintre acestea fiind agricultura.

Agricultura are un rol strategic pentru siguranța alimentară a populației și pentru contribuția adusă economiei României”, susțin reprezentanții organizației.

Aceștia au mai precizat că, în cadrul exploatațiilor agrozootehnice, este necesar ca fermierii și angajații să lucreze împreună pentru a identifica și adopta cele mai potrivite măsuri de protecție și siguranță, pentru a continua în bune condiții campania de primăvară și a asigura bunăstarea animalelor.

Securizarea aprovizionării în cadrul fermei

Conform specialiștilor Clubului, zonele cele mai supuse riscului infectării sunt depozitele, pentru că ele asigură necesarul de inputuri, furaje, premixuri pentru toată ferma și orice blocare sau suspendare a activității, aici, au un impact serios asupra bunei desfășurări a lucrărilor în fermă.

Din acest motiv, spun reprezentanții organizației, se recomandă ca angajații să poarte mănuși de protecție, iar trecerea dintr-o hală în alta să se facă doar după dezinfectarea mâinilor (se aplică acolo unde se impune/este valabilă recomandarea).

De asemenea, este indicat ca turele de lucru să se reorganizeze, astfel încât să se evite contactul la succesiunea turelor (dacă este aplicabil).

Șoferii au și ei un rol-cheie în acestă perioadă, iar ei se protejează purtând măști și mănuși în momentul livrării produselor. Astfel, aceștia nu mai intră în contact cu personalul din fermă, ca o măsură adițională de prevenție.

Model de organizare a activității pentru fermele care aleg să se izoleze

O posibilă soluție care ar putea fi adoptată de unele ferme vegetale și zootehnice, în contextul epidemiologic actual, este și cea de intrare în izolare a lucrătorilor care trebuie să asigure continuarea lucrărilor agricole.

Angajatorii oferă în această situație cazare, alimente și apă operatorilor care rămân în fermele care intră în izolare. În același timp, se organizează echipe externe care asigură aprovizionarea celor din fermă și oferă sprijin familiilor angajaților aflați în izolare în fermă.

Astfel, una dintre regulile detaliate pentru izolarea în fermele vegetale este și cea ca angajații să se împartă în două echipe, și anume una în exterior care face aprovizionarea, iar cealaltă echipă care rămâne în fermă, în izolare, și care execută lucrările în câmp (similar pentru operatorii care se ocupă de animale).

De asemenea, o altă regulă este aceea ca personalul izolat să doarmă și să mănânce în incinta fermei sau în altă clădire unde au acces doar persoane izolate.

Trebuie să se mai aibă în vedere ca predarea materialelor necesare personalului aflat în izolare, cum sunt alimentele, piesele de schimb și altele, să se realizeze de către echipa aflată în exterior.

„Materialele se depozitează la poarta fermei și se dezinfectează la preluare”, sfătuiesc specialiștii organizației.

Totodată, personalul aflat în izolare are voie să se deplaseze cu utilajele agricole și mașinile doar spre zonele unde sunt culturile vegetale și unde se desfășoară lucrările.

În vederea alimentării cu combustibil a utilajelor, persoana aflată în izolare nu coboară din utilaj, ci este este însoțită de către o altă persoană din echipa exterioară, care va alimenta și va plăti combustibilul.

Utilajele agricole care se deplasează pe drumurile publice în drum spre zona unde își vor desfășura lucrările, vor avea un afiș pe parbrizul și luneta utilajului, care va semnala că ferma este în izolare.

„Utilajele respective vor fi însoțite de către o mașină din echipa externă care va avea toate documentele utilajelor”, sfătuiesc reprezentanții Clubului. „Este interzis orice contact cu alte persoane pe care le întâlnește pe câmp. Pentru orice intervenție în câmp, va acționa doar personalul aflat în izolare în fermă”.

În ceea ce privește recepția de marfă, șoferul anunță înainte telefonic venirea sa în incinta fermei și are obligația să-și deschidă prelata, respectiv ușa de descărcare a mașinii, după care se retrage în cabină pe durata descărcării mărfii aprovizionate.

Documentele (facturile) se confirmă doar prin e-mail, sms sau WhatsApp, iar după descărcare, șoferul închide prelata/ușa mașinii și părăsește incinta fermei.

Repartiția pe grupe de lucru

La capitolul servicii de reparații externe, Clubul Fermierilor Români recomandă ca utilajul să se parcheze în afara incintei, iar partenerul să se ocupe de reparația necesară.

Dacă este nevoie ca partenerul să intervină în incinta fermei, restul personalului aflat în izolare nu va fi prezent în incintă sau în zona de intervenție. Comunicarea se asigură telefonic. În ambele cazuri, utilajul va fi dezinfectat după terminarea intervenției.

Un alt capitol gândit pentru gestionarea riscurilor legate de COVID-19 în fermă este dedicat regulilor detaliate pentru perioada după semănat, reducerea riscurilor prin împărțirea angajaților în grupuri și decalarea programului de lucru.

Concret, angajații se vor împărți în două grupe, astfel încât în ambele să se regăsească operatori care știu să manevreze mașina de erbicidat. Grupele încep programul de lucru la ore diferite, astfel încât să nu se întâlnească.

„De exemplu, grupa roșie 08:00 – 16:00, iar grupa albastră 10:00 – 18:00. Dacă sunt doar lucrări în atelier, grupele se vor împărți în zile diferite. Cele două echipe acționează independent fiecare, nu vor apela una la cealaltă pentru ajutor”, sfătuiesc specialiștii organizației.

În plus, șeful de fermă sau agronomii nu mai intră în contact direct cu angajații, vor comunica cu aceștia doar telefonic. Mecanicii agricoli rămași în atelier vor face întreținerea utilajelor singuri, fără a intra în contact cu nici una dintre cele două echipe.

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România.

Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.

Sursa foto: Clubul Fermierilor Români/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA