Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat venituri bugetare nete în sumă de 245,22 miliarde lei în primul semestru din 2025. Astfel, se înregistrează o creștere de 12,20% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat de preșă al ANAF.
„Programul de încasări venituri bugetare alocat Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru activitatea din primul semestru al anului 2025 a fost de 249,03 miliarde lei, fiind colectate: venituri bugetare brute în sumă de 266,38 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere de 112,8% (indice nominal), respectiv mai mult cu 30,28 miliarde lei decât în perioada similară din anul 2024 (236,10 miliarde lei), venituri bugetare nete în sumă de 245,22 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere de 112,20% (indice nominal), în sume absolute cu 26,67 miliarde lei mai mult decât în primul semestru al anului 2024 (218,55 miliarde lei)”, se arată în comunicat.
ANAF a comunicat că s-au implementat soluții digitale care să conducă la creșterea colectării veniturilor bugetare.
„Am făcut pași importanți către modernizare, implementând soluții digitale care să conducă la creșterea colectării veniturilor bugetare dintre care amintește: implementarea sistemului SAF-T (fișierul standard de control fiscal); generalizarea sistemul național de facturare electronică (RO e-Factura); implementarea sistemului RO e-TVA; interconectarea aparatelor de marcat electronice fiscale (caselor de marcat) la sistemul informatic al MF- ANAF; dezvoltarea sistemului de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO-e Transport; împreună cu Autoritatea Vamală Română, ANAF a dezvoltat programul e-Sigiliu, ca parte integrantă din RO e-Transport. Sistemul permite monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport marfă suspecte a fi implicate în mecanisme complexe de evaziune fiscală”, se mai arată în comunicat.
Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, președintele ANAF, a precizat că aceste schimbări au avut loc „într-o perioadă marcată de numeroase schimbări și provocări profesionale”.
„La final de mandat ca președinte al uneia dintre cele mai importante instituții publice din țară, trebuie să subliniez faptul că toate realizările prezentate s-au obținut într-o perioadă marcată de numeroase schimbări și provocări profesionale. Toți pașii făcuți în sensul modernizării și dezvoltării activității ANAF au impus eforturi susținute și implicarea activă a întregii echipe de specialiști din structura ANAF, fapt pentru care mulțumesc tuturor colegilor pentru sprijinul acordat”, a declarat Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, președintele ANAF.
CITEȘTE ȘI: