ANAF, acuzată de abuzuri. Un inspector al Administrației are plângere penală

Redactor:
Carol Dan
Redactor:
Emil Popescu
ANAF, acuzată de abuzuri. Un inspector al Administrației are plângere penală
Grup Servicii Petroliere (GSP) susține că este ținta a numeroase abuzuri din partea angajaților ANAF subordonați vicepreședintelui instituției Florin Tunaru, ANAF derulând o inspecție fiscală la GSP care durează de aproape doi ani, mult peste termenul legal, și continuă abuziv deși a fost suspendată.

 

„Începând cu luna noiembrie, GSP a fost ținta unor numeroase abuzuri săvârșite de funcționari publici ai statului, angajați ai ANAF, aflați în subordinea domnului Florin Tunaru, vicepreședinte ANAF, coordonator al inspecției fiscale”, arată compania deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, într-un comunicat.

Comănescu a declarat vineri într-o conferință de presă că abuzurile ANAF au pornit de la suspiciunea că GSP nu a plătit TVA pentru o tranzacție de 96 milioane de dolari derulată în 2008 între două firme din grup privind vânzarea-cumpărarea a trei platforme marine de foraj petrolier.

„GSP România a vândut în 2008 către GSP Malta trei platorme marine de foraj petrolier, respectiv Prometeus, Saturn și Jupiter. Scopul tranzacției a fost accesarea unor fonduri de la bănci internaționale necesare unui program de modernizare a platformelor companiei. Compania nu avea posibilitatea de a accesa acele fonduri din România”, a afirmat Comănescu.

Potrivit lui Comăneascu, legislația în vigoare asimilează platformele marine de foraj petrolier navelor, iar tranzacțiile cu nave sunt scutite de la plata TVA.

„Pe de o parte, o direcție din ANAF zice că nu se aplică scutirea de la plata TVA. Pe de altă parte, o altă direcție din ANAF zice că se aplică scutirea de la plata TVA. Este o divergență internă a ANAF. Este un blocaj făcut intenționat cu scopul de a deteriora imagina companiei. Este un abuz. În 2008, când am vândut platformele, nu am avut nicio problemă (…) Ați văzut abuzurile. Va începe prăpădul. (…) Se pare că instituțiile statului funcționează la ordinul unor băieți deștepți, la ordinul unei găști. (…) Tripleta din Constanța, Mazăre și gașca lui sunt supărați că au pierdut Portul Constanța. Ei nu mai știu ce să inventeze. În instanță, statul va păți ce a pățit cu frații Micula”, a spus Comănescu în conferința de presă.

În urma unei sesizări anonime formulată în 2011, ANAF a declanșat în 2012, prin Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), o inspecție fiscală la nivelul GSP.

După un an și jumătate, în august 2014, ANAF a suspendat inspecția, invocând primirea unor informații solicitate unor autorități fiscale din afara țării și emiterea unei decizii a Comisiei Fiscale Centrale, privind intrepretarea unor dispoziții legale cu privire la regimul taxării operațiunilor efectuate cu platforme marine în zona Mării Negre.

„Comisia Fiscală Centrală nu a formulat până în prezent niciun răspuns, activitatea acesteia fiind obstrucționată constant de către domnul Vicepreședinte ANAF Florin Tunaru, aducând grave acuzații membrilor Comisiei. Desi inspecția era suspendată, în data de 9.12.2014 inspectorii DGAMC s-au prezentat la sediul GSP, cu un proces verbal de control deja întocmit, care concluziona că societatea nu ar fi avut «drept de deducere din impozitul pe profit» rezultat din relațiile de afaceri cu parteneri externi. Sesizând abuzurile, am formulat punct de vedere bazat pe convențiile de evitare a dublei impuneri, motiv pentru care inspectorii DGAMC au întocmit un nou proces verbal, la data de 11.12.2014, prin care nu au mai reținut vreo încălcare a legii”, conform comunicatului.

În aceeași perioadă inspectorul DGAMC Adriana Bour a solicitat „printr-o fițuică”, nesemnată, nedatată, neînregistrată conform procedurilor legale, ca societatea să pună la dispoziție o serie de documente, conform sursei citate. Ulterior, Bour a solicitat printr-un email, trimis de pe o adresă personală, completarea listei de documente.

GSP a formulat plângere penală la DNA împotriva inspectorului ANAF.

„Abuzurile au continuat, și în data de 16.12.2014 s-a prezentat la sediul GSP domnul inspector Burduja Doria, care ne-a transmis un document care face referire la o adresă emisă de Ministerul Finanțelor Publice și înmânată personal de domnul vicepreședinte ANAF, Florin Tunaru, echipei de control. Prin acest document se solicită ca GSP să pună la dispoziție aceleași informații cerute anterior de dna Bour. Acest document, tipărit pe o foaie A4, nu poartă antet oficial, nu are număr de înregistrare al emitentului, nu este ștampilat și nu este avizat de către conducătorul activității de inspecție fiscală, conform legii. Mai mult, informațiile solicitate exced perioada supusă inspecției, referindu-se la o perioada care fusese deja verificată, inspecția finalizându-se fără constatări de încălcare a legislației fiscale”, se mai arată în comunicat.

GSP concluzionează că demersurilor abuzive ale inspectorilor DGAMC au paralizat buna desfășurare a activității companiei în raport cu partenerii interni și externi.

Grupul susține că inspectia fiscală se desfășoară într-un cadru ilegal, întrucât deși trebuia să dureze conform legii maxim șase luni s-a prelungit nejustificat timp de aproape doi ani, și deși controlul a fost suspendat se deruleaza în continuare, în mod abuziv.

Compania va continua demersurile legale deja inițiate, respectiv formularea de noi plângeri penale pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, la adresa tuturor funcționarilor responsabili.

GSP cere de asemenea instituțiilor statului să intervină ferm pentru oprirea abuzurilor.

Grup Servicii Petroliere a fost înființată în 2003 ca o companie de servicii în zona forajului pe mare (offshore). În decembrie 2005 GSP a achiziționat de la OMV Petrom șase platforme de foraj marin, cinci vapoare și o macara plutitoare. Acestea au fost cumpărate printr-un credit bancar, rambursat integral. După achiziționarea acestora, GSP a început un proces de modernizare și de extindere a activităților pe piețele internaționale. În ultimii zece ani, GSP a investit în modernizarea și extinderea flotei și a bazelor logistice peste un miliard de euro.

În prezent, GSP are 3.000 de angajați și trei baze operaționale în porturile Constanța, Agigea și Midia, operând opt platforme de foraj marin, 13 vapoare multifuncționale, trei vapoare destinate construcțiilor marine și două macarale marine. GSP a avut sau are operațiuni în Marea Neagră, Marea Nordului, Marea Mediterană, Golful Mexic, Golful Persic și Marea Peciora.

Potrivit GSP, 90% din cifra de afaceri este realizată exclusiv în afara Românei, iar 10% se realizează în România numai cu societăți private. GSP notează de asemenea că de la înființare nu a obținut venituri din contracte cu societăți de stat din România.

Tags:
Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide