Analiză Associated Press: Economia mondială, în cea mai fragilă etapă de după recesiunea din 2009

Analiză Associated Press: Economia mondială, în cea mai fragilă etapă de după recesiunea din 2009
Publicat: 23/07/2012, 18:59
Actualizat: 23/07/2012, 20:58

Economia mondială trece prin cea mai dificilă perioadă de la recesiunea din 2009 și până în prezent, reiese dintr-o analiză realizată de Associated Press și preluată de Yahoo News.

Șase dintre cele 17 state care formează zona euro sunt în recesiune. Economia Statelor Unite avansează lent, iar „superstatele” din zonele emergente, respectiv China, India și Brazilia, nu au posibilitatea de a contribui la revenirea economiei mondiale deoarece se confruntă la rândul lor cu o creștere economică fragilă. „Umbra tot mai mare care se lasă peste economia mondială ilustrează una dintre consecințele globalizării: nu există niciun loc unde ne putem ascunde”, notează sursa.

Economiile lumii nu au fost niciodată atât de interconectate, prin urmare dacă o regiune are probleme, altele îi vor urma. De aceea, încetinirea creșterii economice din Europa lovește și fabricile chineze care vor cumpăra mai puțin fier din Brazilia. „În lumea interconectată în care trăim nu ne putem permite să luăm în calcul doar ce se întâmplă în interiorul frontierelor noastre naționale. Această criză nu recunoaște frontiere. Această criză bate la ușile tuturora”, avertiza Christine Lagarde, șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), în luna iunie.

Prognoze pesimiste și rate record la șomaj

FMI a redus prognoza de creștere economică pentru anul acesta la 3,5%, la nivel mondial, cel mai scăzut procent de la scăderea de 0,9% din 2009. Unii economiști estimează însă că economia mondială ar putea avansat chiar mai lent în 2012. Cu toate acestea, puțini analiști anticipează o nouă recesiune globală.

Băncile centrale din China, Marea Britanie, Brazilia, Coreea de Sud și Europa au recurs la reducerea dobânzilor cheie de politică monetară pentru a stimula creșterea, iar liderii Uniunii Europene și-au îndreptat atenția și către măsuri menite să promoveze revenirea economiei nu doar reducerea datoriilor publice și a cheltuielilor bugetare.

Șomajul a revenit la nivelul consemnat în timpul recesiunii atât în Statele Unite cât și în Europa.

Americanii consumă mai puțin

Consum a scăzut în Statele Unite în iunie pentru a treia lună consecutiv, cel mai slab rezultat consemnat de la recesiunea din 2009 și până în prezent, ca urmare a incertitudinilor legate de piața muncii și de perspectivele de creștere economică.

Europa se confruntă cu criza datoriilor de stat, problemele din sistemul bancar și prognozele slabe de creștere economică. Rata șomajului din zona euro este de 11%, cel mai mare procent de la adoptarea monedei unice europene încoace.

Grecia, Spania, Italia și Portugalia sunt în recesiune, iar Germania și Franța, „motoarele” economiei europene vor înregistra creșteri economice modeste anul acesta.

Gigantul francez de retail, Carrefour, prezent pe piața din România prin 52 de supermarketuri, 5 magazine în franciză și 25 de hypermarketuri, la sfârșitul lunii martie, a raportat scăderi ale vânzărilor în al doilea trimestru din 2012.

Producătorul italian de mașini Fiat a pierdut în primele trei luni ale anului 260 de milioane de dolar. Producătorul francez Peugeot-Citroen intenționează să disponibilizeze 8.000 de angajați și să închidă o fabrică.

Economia chineză nu crește suficient de repede

China, a doua cea mai mare economie din lume, a crescut cu 7,6% în trimestrul al doilea, cea mai lentă creștere economică din 2009.

State precum China au nevoie de o creștere economică rapidă pentru a ține pasul cu evoluția demografică și migrația a milioane de persoane de la ferme către marile orașe în căutarea de locuri de muncă.

În ultimii doi ani, ritmul de creștere al economiei chineze a încetinit. În parte, această încetinire a fost intenționată. Mai exact, în perioada 2010-2011 autoritățile chineze au majorat dobânzile de politică monetară pentru a ține sub control inflația și sectorul imobiliar.

Cu toate acestea, statul asiatic resimte la rândul său probleme Europei. În luna iunie, exporturile Chinei în Italia au scăzut cu 24% față de anul anterior. Circa 17% dintre relațiile comerciale ale Chinei sunt cu state din Europa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii