ANALIZĂ | Cele mai valoroase afaceri din lume au crescut la un nou nivel-record în ultimul an. Valoarea e de zeci de trilioane dolari. Top 100 companii listate global

ANALIZĂ | Cele mai valoroase afaceri din lume au crescut la un nou nivel-record în ultimul an. Valoarea e de zeci de trilioane dolari. Top 100 companii listate global
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 17/06/2022, 14:04

Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a crescut cu peste 3 trilioane de dolari (11%) în perioada aprilie 2021 – martie 2022, atingând un nou nivel record de 35,2 trilioane dolari, reiese din analiza globală a companiei de servicii profesional PwC „Top 100 companii conform capitalizării de piață”. Cu un an înainte, în intervalul aprilie 2020 – martie 2021, valoarea de piață se situa la 31,7 miliarde dolari.

Ceea ce se remarcă în evoluția din ultimul an este ascensiunea afacerilor din domeniul tehnologiei. Astfel, în perioada menționată, 20 de companii din domeniul tehnologiei au ajuns să reprezinte peste o treime (34%) din capitalizarea totală a companiilor din Top 100 mondial, cu un total de 12 trilioane dolari. În urmă cu cinci ani, tehnologia era reprezentată de doar 12 companii, care dețineau 21% din totalul capitalizării Top 100. Capitalizarea companiilor de tehnologie a crescut în perioada analizată cu 17%, arată specialiștii PwC.

Clasamentul cuprinde primele 100 de companii la nivel mondial în funcție de valoarea de piață la 31 martie 2022.

Companiile din sănătate, pe creștere

Un sector cu o performanță peste medie a fost cel al sănătății, valoarea celor 16 companii prezente în Top 100 crescând cu 23%, la 4 trilioane dolari. Companiile din sectorul energetic au înregistrat, de asemenea, un avans de 30%, la 3,5 trilioane dolari.

În ceea ce privește companiile din sectorul financiar, după ce a scăzut din 2018 până în 2020, capitalizarea bursieră a acestora din Top 100 a trecut pe creștere, de 7%, până la 3,9 trilioane dolari. Continuarea acestei tendințe în 2023 va depinde de evoluția incertitudinilor macroeconomice actuale, arată analiza.

Alte sectoare prezente în top sunt cele de materii prime, bunuri de consum, industrie, telecomunicații și utilități. În 2022, aceste sectoare au reprezentat 33% din totalul capitalizării de piață.

Topul pe națiuni

Statele Unite continuă să domine Top 100 global, cu 63 de companii și o valoare a capitalizării de 20,8 trilioane dolari, cu 19% mai mare față de raportul anterior.

În 2022, valoarea companiilor din China și din regiunile sale a scăzut cu 23%, la 3,2 trilioane dolari, în timp ce capitalizarea de piață a firmelor europene a urcat cu doar 2%, la 3,3 trilioane dolari.

Companiile care compun restul lumii („RoW”) au depășit atât Europa, cât și China, cu o capitalizare de piață totală de 3,9 miliarde de dolari și o creștere de 12%.

Câștigători versus pierzători

Conform analizei PwC, în ultimii 10 ani, companiile de tehnologie au dominat top cinci, patru fiind din acest sector: Apple, Microsoft, Alphabet și Amazon. De altfel, Apple a deținut aproape tot timpul poziția de cea mai valoroasă companie publică din lume, cu două excepții când capitalizarea sa a fost depășită pentru scurt timp de cea a companiei petroliere Saudi Aramco.

Astfel, Apple se situa pe prima poziție în top la finalul lui martie 2022, cu o capitalizare bursieră de 2,8 trilioane dolari, poziție pierdută însă la finalul lunii mai în favoarea companiei petroliere Saudi Aramco, care a urcat de pe poziția a treia.

La 31 martie 2022, topul primelor zece companii era completat de Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway, Nvidia, Meta Platforms și TSMC.

Cele mai mari creșteri ale capitalizării de piață au fost înregistrate de Shell (161%), Nvidia (107%) și Tesla (74%), iar cele mai mari scăderi au fost raportate de Paypal Holdings (-53%), Alibaba (-52%) și Tencent (-39%).

Raportul integral al PwC:

   Pwc Global Top 100 Companies by Market Capitalisation 2022 by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Decizia aşteptată de toată România. Se va întâmpla în 2024. Ciolacu: Vă asigur
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice