ANALIZĂ | Cele mai valoroase afaceri din lume au crescut la un nou nivel-record în ultimul an. Valoarea e de zeci de trilioane dolari. Top 100 companii listate global

ANALIZĂ | Cele mai valoroase afaceri din lume au crescut la un nou nivel-record în ultimul an. Valoarea e de zeci de trilioane dolari. Top 100 companii listate global
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 17/06/2022, 14:04

Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a crescut cu peste 3 trilioane de dolari (11%) în perioada aprilie 2021 – martie 2022, atingând un nou nivel record de 35,2 trilioane dolari, reiese din analiza globală a companiei de servicii profesional PwC „Top 100 companii conform capitalizării de piață”. Cu un an înainte, în intervalul aprilie 2020 – martie 2021, valoarea de piață se situa la 31,7 miliarde dolari.

Ceea ce se remarcă în evoluția din ultimul an este ascensiunea afacerilor din domeniul tehnologiei. Astfel, în perioada menționată, 20 de companii din domeniul tehnologiei au ajuns să reprezinte peste o treime (34%) din capitalizarea totală a companiilor din Top 100 mondial, cu un total de 12 trilioane dolari. În urmă cu cinci ani, tehnologia era reprezentată de doar 12 companii, care dețineau 21% din totalul capitalizării Top 100. Capitalizarea companiilor de tehnologie a crescut în perioada analizată cu 17%, arată specialiștii PwC.

Clasamentul cuprinde primele 100 de companii la nivel mondial în funcție de valoarea de piață la 31 martie 2022.

Companiile din sănătate, pe creștere

Un sector cu o performanță peste medie a fost cel al sănătății, valoarea celor 16 companii prezente în Top 100 crescând cu 23%, la 4 trilioane dolari. Companiile din sectorul energetic au înregistrat, de asemenea, un avans de 30%, la 3,5 trilioane dolari.

În ceea ce privește companiile din sectorul financiar, după ce a scăzut din 2018 până în 2020, capitalizarea bursieră a acestora din Top 100 a trecut pe creștere, de 7%, până la 3,9 trilioane dolari. Continuarea acestei tendințe în 2023 va depinde de evoluția incertitudinilor macroeconomice actuale, arată analiza.

Alte sectoare prezente în top sunt cele de materii prime, bunuri de consum, industrie, telecomunicații și utilități. În 2022, aceste sectoare au reprezentat 33% din totalul capitalizării de piață.

Topul pe națiuni

Statele Unite continuă să domine Top 100 global, cu 63 de companii și o valoare a capitalizării de 20,8 trilioane dolari, cu 19% mai mare față de raportul anterior.

În 2022, valoarea companiilor din China și din regiunile sale a scăzut cu 23%, la 3,2 trilioane dolari, în timp ce capitalizarea de piață a firmelor europene a urcat cu doar 2%, la 3,3 trilioane dolari.

Companiile care compun restul lumii („RoW”) au depășit atât Europa, cât și China, cu o capitalizare de piață totală de 3,9 miliarde de dolari și o creștere de 12%.

Câștigători versus pierzători

Conform analizei PwC, în ultimii 10 ani, companiile de tehnologie au dominat top cinci, patru fiind din acest sector: Apple, Microsoft, Alphabet și Amazon. De altfel, Apple a deținut aproape tot timpul poziția de cea mai valoroasă companie publică din lume, cu două excepții când capitalizarea sa a fost depășită pentru scurt timp de cea a companiei petroliere Saudi Aramco.

Astfel, Apple se situa pe prima poziție în top la finalul lui martie 2022, cu o capitalizare bursieră de 2,8 trilioane dolari, poziție pierdută însă la finalul lunii mai în favoarea companiei petroliere Saudi Aramco, care a urcat de pe poziția a treia.

La 31 martie 2022, topul primelor zece companii era completat de Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway, Nvidia, Meta Platforms și TSMC.

Cele mai mari creșteri ale capitalizării de piață au fost înregistrate de Shell (161%), Nvidia (107%) și Tesla (74%), iar cele mai mari scăderi au fost raportate de Paypal Holdings (-53%), Alibaba (-52%) și Tencent (-39%).

Raportul integral al PwC:

   Pwc Global Top 100 Companies by Market Capitalisation 2022 by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult