ANALIZĂ CNBC: Spectrul unei „aterizări dure” a Chinei bântuie economia globală

ANALIZĂ CNBC: Spectrul unei „aterizări dure” a Chinei bântuie economia globală
În timp ce euforia piețelor după ultimul program de stimulare lansat de Rezerva Federală a SUA începe să dispară, investitorii sunt forțați să se confrunte cu temeri tot mai mari legate de China, a cărei economie pare tot mai vulnerabilă la o "aterizare dură", potrivit unei analize CNBC.

Informațiile economice sub așteptări și avertismentele marilor companii internaționale au amplificat temerile privind situația celei de-a doua mari economii a lumii. Evoluția marchează o schimbare substanțială comparativ cu numai câțiva ani în urmă, când capacitatea de a rezista impactului crizei din 2008 a făcut din China invidia celor mai multe țări din G7.

Până recent, cei mai mulți investitori s-au concentrat pe problemele din SUA și zona euro, unde Banca Centrală Europeană a prezentat un program care ar trebui să ajute la rezolvarea crizei datoriilor din uniunea monetară.

Acum, datele sub așteptări pun sub semnul întrebării în ce măsură poate China să salveze economia globală prin propria creștere a PIB.

Problemele economice ale Chinei sunt cauzate în principal de factori care nu sunt sub controlul său. Problemele din Europa și SUA au tras economia Chinei pe o pantă de încetinire, iar liderii de la Beijing sunt tot mai atenți cu intervențiile.

„Este în principal o problemă externă, cu această încetinire pe unele din cele mai mari piețe ale Chinei, care afectează avansul exporturilor. Sunt încă o țară care depinde de exporturi”, a declarat James Dorn, vicepreședinte la Libertarian Cato Institute și expert în economia Chinei.

Cea mai mare economie asiatică se află sub presiune atât din cauza reducerii cererii interne, cât și a scăderii investițiilor străine. Temerile sunt amplificate și de disputa verbală tot mai dură dintre Beijing și Tokyo, care amenință să afecteze și piețele financiare.

Piețele au scăzut joi după ce s-a aflat că activitatea industriei prelucrătoare a înregistrat o creștere foarte redusă în septembrie. Informația a urmat un raport în care se arată că investițiile străine au scăzut în august pentru a treia lună consecutiv

Între timp, marile companii americane simt efectele încetinirii din China. FedEx a înrăutățit în această săptămână țintele de profit pentru anul următor, motivând prin creșterea slabă a econonmiei mondiale pe ansamblu și a Chinei în special. Google a anunțat că va închide în octombrie un serviciu online de descărcare de muzică în China, după ce acesta a avut un impact sub așteptări.

În ultima decadă, China a înregistrat o creștere economică medie de 11%, reprezentând circa 10% din avansul economiei mondiale. De explozia economiei Chinei au profitat și companiile străine, precum Caterpillar, ale cărei acțiuni au urcat de patru ori în ultimii zece ani, în urma vânzărilor de echipamente de construcții către China.

Beijingul a promis că în acest an creșterea PIB se va situa la 7,5%, însă unii analiști se așteaptă la un avans mai mic de 7%, o barieră psihologică cu implicații majore pentru economia globală, scrie CNBC. O încetinire s-ar resimți și în rândul altor economii emergente și dezvoltate care au avut o evoluție bună datorită relațiilor comerciale cu China.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide