Analiză Tradeville: cum va influența economia României o prăbușire a rublei

Analiză Tradeville: cum va influența economia României o prăbușire a rublei
Publicat: 17/12/2014, 16:36

„Nici variabilele cu care este corelată deprecierea monedei rusești – declinul cotațiilor petrolului și aprecierea dolarului american – nu se conturează ca elemente destabilizatoare ale economiei românești. În ceea ce privește declinul abrupt al cotațiilor petrolului, prețurile combustibililor locali sunt, de regulă, relativ inelastice, mai ales atunci când cotațiile internaționale scad. Aprecierea dolarului american nu are efecte, în condițiile în care România nu este o economie emergenta cu deficite impresionante ale contului curent și, mai mult, nu a experimentat în ultimii ani vreo euforie a unor intrări masive de capital străin care să riște o decontare violentă într-un mediu al unui dolar american tot mai puternic”, apreciază Nichișoiu, care ocupă poziția de global macro strategist la Tradeville.

Moneda rusă s-a depreciat cu 50% față de nivelul de la sfârșitul lunii iunie, iar prețul petrolului Brent a coborât sub 60 de dolari pe baril, cel mai jos nivel din 2009 până în prezent, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anunțat că nu va reduce producția, în pofida cererii slabe.

În acest context, în noaptea de luni spre marți, banca centrală a Rusiei a crescut dobânda de politică monetară de la 10,5% la 17%. În aceste condiții, indicele bursier RTS a coborât la cel mai scăzut nivel din martie 2009.

„Pentru rublă, pe termen mai lung, perspectivele rămân sumbre. Deprecierea acesteia ar putea să ia o pauză dacă petrolul se stabilizează, iar dolarul american se corectează negativ. Însă, atât declinul cotațiilor petrolului, cât și aprecierea dolarului american reprezintă fenomene structurale, cu un trend dificil de inversat”, a arătat Nichișoiu.

Deprecierea rublei s-a transformat într-o criză valutară la începutul acestei săptămâni, când, deși banca centrală a ridicat substanțial dobânda cheie la 17%, rubla a pierdut în numai câteva ore aproape o treime din valoare în raport cu dolarul american.

„Foarte probabil, banca centrală va interveni direct în piața valutară și/sau va majoră dobânzile din nou, dar evoluția viitoare a rublei va ține mai degrabă de contextul global-macro, în general, și de cotațiile petrolului, în particular. Determinanții interni ai deprecierii sunt nesemnificativi. Motivația investitorilor de a retrage capitaluri din Rusia pe filiere pur geopolitice este probabil să se fi diminuat puternic în ultimele câteva luni. Influența administrației politice de la Kremlin în activitatea economică nu s-a simțit aproape deloc în acest an. De asemenea, banca centrală a Rusiei, sub conducerea Elvirei Nabiullina, a luat decizii coerente și prudente”, a continuat analistul Tradeville.

El notează, în schimb, că rubla este lovită de factori externi puternici, în primul rând cotațiile petrolului, cu care moneda este corelată direct și puternic, și care au pierdut aproape jumătate din valoare în ultimele luni.

„În SUA, Rezervă Federală se apropie de prima creștere a dobânzii cheie după 2006, iar această perspectivă antrenează o apreciere puternică și generalizată a dolarului american – o premisă, din nou, negativă pentru valutele emergente, inclusiv pentru rublă”, a conchis Nichișoiu.

Dolarul s-a apreciat și miercuri în raport cu moneda unică europeană, cu 0,3%, iar cursul a coborât la 1,25 dolari/euro.

Cei mai bogați 20 de oameni din Rusia au pierdut 10 miliarde de dolari luni și marți, în urma declinului rublei și a scăderii acțiunilor la bursă, iar de la începutul anului aceștia au rămas fără 62 de miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.

În luna martie, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au decis să limiteze accesul companiilor din Rusia la finanțare, după anexarea Peninsulei Crimeea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Ducesa de Sussex a dezvăluit primul produs din brandul său American Riviera Orchard