„Angajez secretară, blondă, 25 de ani”. Problema gravă din spatele acestui anunț

Angajez secretară, blondă, 25 de ani. Problema gravă din spatele acestui anunț
Publicat: 27/09/2014, 15:07
Actualizat: 21/03/2019, 09:12

Discriminarea, unul dintre cele mai sensibile subiecte atât la nivel național, cât și internațional, este întâlnită și la locul de muncă. Aceasta poate să apară fie la recrutare, fie în momentul în care un candidat ajunge în ultimul stadiu al procesului de angajare și încearcă să stabilească salariul pe care îl va câștiga sau condițiile de muncă de care va dispune.

De discriminare te poți lovi și atunci când ceri o mărire sau vrei să obții o promovare sau chiar la concediere.

Criteriile stabilite de un angajator pentru selecția candidaților trebuie să aibă întotdeauna o justificare obiectivă, rezonabilă și proporțională cu scopul urmărit. „În practică, angajatorii au fost sancționați pentru condiționarea ocupării locurilor de muncă pe criteriul de sex, vârstă, etnie, domiciliu sau categorie socială, criterii care, ținând cont de situația de fapt, nu justificau instituirea unui tratament diferit”, se explică într-un comunicat emis de casa de avocatură Mușat&Asociații.

În realitate însă, discriminarea la angajare sau la locul de muncă este destul de des întâlnită, chiar dacă număr celor care aleg să o reclame este scăzut. „Discriminările la angajare și în relațiile de muncă sunt destul de des întâlnite în România. Cu toate acestea, în România se înregistrează un număr destul de redus de plângeri în materia discriminării, cel mai probabil din cauza temerii angajaților de a nu fi concediați sau de a suferi anumite consecințe negative ca urmare a plângerii”, susține Ana Maria Plăcintescu, partener Mușat&Asociații.

„Alte obstacole de care un potențial reclamant se lovește sunt termenele lungi, costurile implicate, precum și neîncrederea în obținerea unei soluții favorabile”, explică Plăcintescu.

Ce faci dacă ești discriminat

Un angajat care se simte discriminat la job se poate adresa, printr-o sesizare, reprezentanților Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Sesizarea poate fi făcută în termen de un an de la apariția unei astfel de situații.

Soluționarea sesizării se face în 90 de zile, printr-o Hotărâre a Colegiului director al CNCD, ce poate fi atacată în instanța de contencios administrativ.

O altă variantă care îi ajută pe angajați să se apere de discriminare este cea care le permite acestora să se adreseze direct instanței. „Persoana care se consideră discriminată se poate adresa direct instanței de judecată, necondiționat de sesizarea CNCD, în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei sau de la data la care persoana interesată putea să ia cunoștință de săvârșirea ei. La cerere, instanța poate dispune retragerea sau suspendarea de către autoritățile emitente a autorizației de funcționare a persoanelor juridice care, printr-o acțiune discriminatoare, cauzează un prejudiciu semnificativ sau care, deși cauzează un prejudiciu redus, încalcă în mod repetat prevederile legale cu privire la discriminare”, explică și Ileana Lucian, partener Mușat&Asociații.

Cadul legal în materia prevenirii și sancționării discriminării, inclusiv la angajare și la locul de muncă, este stabilit de Ordonanța de Guvern nr. 137/2000.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
INTERVIU cu prof. univ. dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Veste fabuloasă pentru toată România! A venit astăzi, 8 decembrie: Ar marca finalul
Dragnea va turba! Irina Tănase adora plăcerile interzise și folosea tehnici lascive. Dovezi-bombă
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...