ANRE ar putea propune reducerea ajutorului de stat pentru energia produsă în panouri solare

ANRE ar putea propune reducerea ajutorului de stat pentru energia produsă în panouri solare
Publicat: 22/05/2012, 12:11
Actualizat: 31/07/2014, 15:36

Autoritatea Națională de Regelementare în domeniul Energiei (ANRE) va reanaliza, în iunie, schema de sprijin pentru investițiile în unități fotovoltaice de producție a energiei și este posibil să propună Guvernului diminuarea schemei de sprijin prin certificate verzi, scrie Mediafax.

„Prima analiză va fi făcută până la finele lunii iunie, acum evaluăm proiectele. Vom propume Guvernului schimbarea schemei de sprijin, acolo unde se justifică. Dacă va fi cazul, vom propune Guvernului reducerea numărului de certificate verzi, dar asta va fi la latitudinea Guvernului”, a declarat marți Zoltan Nagy-Bege, director în ANRE, prezent la o conferință organizată de Asociația Română pentru Industria Fotovoltaică (RPIA).

Certificatele verzi se tranzacționează la prețul maxim prevăzut de lege, de 55 euro pe unitate. Astfel, o companie care produce energie în panouri fotovoltaice primește 330 de euro pe MWh doar prin schema de sprijin, pe lângă prețul de vînzare a electricității propriu-zise.

Din datele ANRE, acest număr de certificate este prea mare, permițând dezvoltatorilor de astfel de unități de producție să primească prea mulți bani prin schema de prijin, recuperându-și astfel investiția într-un termen foarte scurt, de patru ani.

„ANRE susține reducerea numărului de certificate verzi pentru energia produsă în centrale fotovoltaice din 2013, în timp ce Parlamentul susține ca diminuarea să fie aplicată din 2014. În cazul în care Comisia Europeană va constata că este supracompensare, beneficiarii de certificate verzi primite ilegal vor fi obligați să le returneze sau ANRE va anula certificatele din oficiu”, a continuat Nagy-Bege.

El a adăugat că cei care credeau în recuperarea investiției în patru ani vor renunța la proiecte și vor rămâne doar „investitorii serioși, de care avem nevoie”.

Directorul ANRE a adăugat că în prezent sunt emise permise de racordare la rețea pentru 805 MW în unități fotovoltaice, din care au contracte de racordare proiecte 335 MW, mult peste estimările ANRE din 2010.

Problema principală a schemei de sprijin prin certificate verzi este cuantumul ajutorului de stat acordat dezvoltatorilor, la nivelul ANRE existând temerea că ajutorul de stat este prea mare, iar astfel companiile vor obține venituri nejustificate.

În Legea de sprijin a investițiilor în energii regenerabile sunt prevăzute praguri de recuperea a investițiilor, care nu trebuie să depășească 10%.
„Dacă rata de rentabilitate crește cu mai mult de 10%, statul trebuie să intervină și să diminueze numărul de certificate verzi. Vream ca din ianuarie 2013 să îndeplinim obligația față de Comisia Europeană de a reduce numărul de certificate în caz de supracompensare. Dacă vom reduce numpăr certificate, nu vom coborî sub acest prag de rentabilitate”, a spus Nagy-Bege.

El a precizat că în 2010 investiția pentru 1 MW în unități fotovoltaice era de 3,5 milioane euro, rezultând o rată de rentabilitate de 11,6%, peste limita stabilită de lege. În prezent, costurile echipamantelor au scăzut, iar pentru 1 MW instalat în panouri fotovoltaice investiția a scăzut la 2 milioane euro, însă rata de rentabilitate a crescut masiv, la peste 22%.

Deputatul PSD Ciprian Surupăceanu, prezent în conferință, a afirmat că „suntem clar în supracompensare”, dar a adăugat speranța că legea să nu fie modificată.

„Asta nu înseamnă că nu putem închide ochii și să le dăm șansa să își recupereze investiția în patru ani, în loc de șapte. (…) Să nu ne grăbim să băgăm în faliment sute de firme”, a spus Surupăceanu.

Surupăceanu a adăugat că și-ar dori ca România să fie „un El Dorado al investițiilor în energii regenerabile”.

„De ce să nu stimulăm o generare de venituri și profituri pentru toți, români și străini”, a adăugat deputatul.
Întrebat care este costul de producție a unui MWh în panouri fotovoltaice, Surupăceanu a răspuns că „profitul pe MWh este 95%”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului