Prima pagină » Economic » ANRE pregătește piața pentru eliminarea plafonării PREȚURILOR la energie. Tarifele rămân neschimbate până la 1 iulie

ANRE pregătește piața pentru eliminarea plafonării PREȚURILOR la energie. Tarifele rămân neschimbate până la 1 iulie

ANRE pregătește piața pentru eliminarea plafonării PREȚURILOR la energie. Tarifele rămân neschimbate până la 1 iulie

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) anunţă că a aprobat un Ordin ce aduce actualizări asupra mecanismului pentru Furnizorii de Ultimă Instanţă a energiei electrice, cu scopul de a face ca acesta să fie mai predictibil, mai transparent şi mai echitabil pentru toţi consumatorii. Între schimbările aduse de noul regulament este faptul că toţi furnizorii desemnaţi de ANRE vor prelua, prin rotaţie lunară, consumatorii care rămân fără furnizor.

Conform promisiunilor Guvernului, la energie electrică prelungirea schemei se face cu 3 luni, până la final de iunie, iar la gaze se păstrează plafonarea încă un an.

De asemenea, ordinul introduce o formulă clară şi detaliată pentru calculul preţului final facturat clienţilor preluaţi în regim de ultimă instanţă, cu evidenţiere distinctă a componentelor: costul energiei achiziţionate, tarifele reglementate, componenta de furnizare şi o cota rezonabilă de profit – în limite comparabile cu cele din piaţa concurenţială.

Modificarea va intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2025. Până la 1 iulie 2025, preţurile plătite de consumatorii de energie electrică rămân neschimbate, fiind cele aferente schemei de plafonare-compensare.

”Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în şedinţa de astăzi a Comitetului de Reglementare, un Ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului nr. 91/2022 pentru aprobarea Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a energiei electrice. Modificarea, care va intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2025, aduce actualizări asupra mecanismului pentru Furnizorii de Ultimă Instanţă a energiei electrice, cu scopul de a face ca acesta să fie mai predictibil, mai transparent şi mai echitabil pentru toţi consumatorii”, anunţă ANRE.

Prețurile rămân neschimbate până la 1 iulie 2025

Până la 1 iulie 2025 preţurile plătite de consumatorii de energie electrică rămân neschimbate, fiind cele aferente schemei de plafonare-compensare.

„Prin acest Ordin, consolidăm un mecanism esenţial pentru protecţia consumatorilor şi pentru buna funcţionare a pieţei de energie electrică. Ne-am propus să facem din furnizarea de ultimă instanţă un proces transparent, echitabil şi adaptat realităţilor de pe piaţă începând cu 1 iulie 2025 – atât din perspectiva clienţilor, cât şi a furnizorilor.

Adoptarea unui sistem permanent de rotaţie între furnizorii de ultimă instanţă elimină riscurile unei presiuni nejustificate asupra unui singur actor din piaţă şi asigură, în acelaşi timp, continuitatea alimentării pentru toţi consumatorii care ajung într-o situaţie critică.

Am introdus o formulă clară de calcul a preţului final facturat, cu componente detaliate şi limite rezonabile privind profitul furnizorilor, pentru ca fiecare client să ştie exact ce plăteşte şi de ce. Iată ce este important de reţinut:

Niciun Furnizor de Ultimă Instanţă nu poate face un profit mai mare de pe urma acestei activităţi decât profitul pe care îl face pentru portofoliul său de clienţi din piaţa concurenţială.

În plus, am instituit obligaţia ca furnizorii să publice pe site-urile lor preţul final facturat, componenta de furnizare şi cea de achiziţie, iar acestea să fie evidenţiate în mod distinct.

Deci, clientul va şti exact din ce este compus preţul care îi este facturat.

Este un demers important în transparentizarea modalităţii de a calcula preţul şi reprezintă un angajament ferm pentru transparenţă pe care ANRE îl întreprinde. Încurajăm trecerea către piaţa concurenţială, prin informarea activă a consumatorilor cu privire la ofertele existente, şi am clarificat aspecte importante legate de facturare, contestarea facturilor şi drepturile clientului în cazul unei posibile deconectări. Toate aceste modificări sunt parte dintr-un efort mai amplu de modernizare a cadrului de reglementare şi de consolidare a unei pieţe de energie funcţionale, în care consumatorul este protejat, bine informat şi sprijinit să ia decizii în cunoştinţă de cauză”, spune preşedintele ANRE, George Niculescu.

Noul Regulament pentru FUI

Noutatea principală adusă de Ordinul adoptat este transformarea mecanismului temporar aplicat în perioada crizei energetice într-un cadru permanent şi funcţional: toţi furnizorii desemnaţi de ANRE vor prelua, prin rotaţie lunară, consumatorii care rămân fără furnizor. Această abordare asigură o distribuţie echitabilă a responsabilităţilor şi protejează continuitatea alimentării cu energie electrică.

Totodată, Ordinul introduce o formulă clară şi detaliată pentru calculul preţului final facturat clienţilor preluaţi în regim de ultimă instanţă, cu evidenţiere distinctă a componentelor: costul energiei achiziţionate, tarifele reglementate, componenta de furnizare şi o cota rezonabilă de profit – în limite comparabile cu cele din piaţa concurenţială. Aceste informaţii devin publice, fiind afişate de către fiecare furnizor într-o secţiune dedicată de pe site-ul propriu.

Regimul de FUI a fost adaptat ca să corespundă nevoilor clienţilor casnici şi non-casnici mici. Astfel, scade de la 6 luni la 3 luni, durata pentru care FUI are obligaţia de a asigura furnizarea energiei electrice în regim de ultimă instanţă clienţilor noncasnici cu o putere aprobată de peste 1 MVA/loc de consum. Obiectivul este încurajarea consumatorilor de a-şi găsi un furnizor, pentru că printr-un furnizor concurenţial ar beneficia de un preţ mai mic decât cel din FUI.

În plus, au fost introduse prevederi clare care încurajează clienţii să aleagă oferte din piaţa concurenţială: furnizorii pot transmite, în toată perioada în care au în portofoliu clienţi în regim de FUI, oferte concurenţiale pe parcursul derulării contractului şi au obligaţia de a informa clienţii despre existenţa platformei online de comparare a ofertelor gestionată de ANRE – Comparatorul de oferte-tip de furnizare a energiei electrice.

Ordinul mai prevede că FUI nu vor mai prelua locuri de consum aparţinând unor entităţi radiate din registrele oficiale, întrucât acestea nu pot fi facturate prin sistemul naţional E-Factura.

În acelaşi timp, contractul-cadru de furnizare în regim de ultimă instanţă a fost actualizat pentru a reflecta noile drepturi ale clienţilor, inclusiv dreptul de a contesta facturile şi condiţiile stricte în care poate fi întreruptă alimentarea cu energie.

Astfel:

  • au fost modificate articolele privind preţul şi modalitatea de facturare, astfel încât clientul să cunoască formula şi principiile de stabilire a preţului;
  • a fost detaliat dreptul clientului de a contesta o factură emisă de către FUI, precum şi faptul că FUI are dreptul să dispună întreruperea alimentării cu energie electrică doar după comunicarea catre client a rezultatului verificării plângerii şi doar dacă în urma verificării a rezultat că factura emisă este corectă şi dacă factura nu a fost achitată;
  • a fost detaliat modul în care furnizorii returnează clienţilor eventualele sume plătite în plus.

Citiți și: Premierul Marcel Ciolacu anunță că Guvernul prelungește schema de PLAFONARE a prețurilor la energie și gaze

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele
Mediafax
Atenție, pensionari! Cât veți plăti la stat după noile măsuri fiscale anunțate de Guvernul Bolojan
Digi24
Ce i-a trimis Putin lui Kim Jong Un în schimbul soldaților care luptă în Ucraina. Dezvăluirile făcute de șeful spionajului ucrainean
Cancan.ro
Ținuta BIZARĂ purtată de Maria Dragomiroiu la priveghiul lui Ion Cernea. Toți au făcut ochii cât cepele!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
Adevarul
Putin, prin vocea lui Lukașenko, cere Washingtonului să-l oprească pe Zelenski
Mediafax
Taxele lui Bolojan lovesc bursa! Se înregistrează cea mai mare cădere de la alegerile prezidențiale
Click
Cum trăiește un român în orașul din Alaska unde toată comunitatea locuiește într-un singur bloc: „Locuiesc și muncesc în cel mai ciudat oraș”
Wowbiz
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Antena 3
Șocul de la Wimbledon provocat de o ucraineancă. Cine este Daiana, legătura ei cu România și afecțiunea bizară pe care o are
Digi24
Donald Trump îi declară război lui Elon Musk: Ar trebui să-şi închidă prăvălia şi să se întoarcă acasă în Africa de Sud
Cancan.ro
Doliu în familia Castellano! A murit în urmă cu puțin timp: 'Iubirea vieții mele'
Ce se întâmplă doctore
Cum arată ACUM Pamela Anderson! re 56 de ani, dar fanii abia o mai recunosc. Nu mai face furori ca-n tinerețe
observatornews.ro
Economist, despre măsurile de austeritate: M-aș fi bucurat ca primele tăieri să fie subvențiile partidelor
StirileKanalD
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
KanalD
Un băiețel de doar 2 ani și șapte luni a murit, după ce a fost lovit de un autoturism cu remorcă, în Cluj
Ciao.ro
Ce alte vedete din România suferă de cancer la colon + Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Promotor.ro
VIDEO EXCLUSIV – ProMotor a vizitat locul unde se află cele mai multe și mai RARE modele DACIA la un loc
Descopera.ro
Joaca de-a Dumnezeu! Ce vor să facă oamenii de știință
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
A1
Când vor avea loc priveghiul și înmormântarea sportivului Mihai Leu. Anunțul făcut de familie în urmă cu puțin timp
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
VIDEO Mihai Leu s-a stins din viață la vârsta de 56 de ani, după lupta cu cancerul de mai bine de un deceniu. "Pentru persoana de lângă, când există sentimente și iubire, cred că este extrem de greu."
RadioImpuls
Tânăr de 15 ani, înjunghiat mortal de un coleg de clasă. Cuțitul i-a fost înfipt în piept, pătrunzându-i în inimă. În mai puțin de un minut s-a prăbușit la pământ. HALUCINANT ce le-a spus inculpatul profesorilor după crimă
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă: -Aseară în club am agățat o blondă mai în vârstă....
Descopera.ro
Valul de căldură resimțit acum în Europa va deveni „noua normalitate”, avertizează experții