Aplicația extraordinară inventată de un grup de studenți din Cluj

Aplicația extraordinară inventată de un grup de studenți din Cluj
Publicat: 16/06/2014, 13:22
Actualizat: 02/02/2019, 00:26

Membrii echipei de studenți în anul al treilea de la Facultatea de Matematică-Informatică a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca au participat la începutul lunii la un concurs de tip hackathon, un maraton de programare, în cadrul evenimentului tehnologic Techsylvania, unde au reușit să dezvolte aplicația IT într-un interval de circa 18 ore.

Anca Davidel, care face parte din echipă, a povestit corespondentului MEDIAFAX că aplicația este o premieră pentru România, dar și care sunt beneficiile acesteia pentru sistemele de securitate ale băncilor.

„Prin aplicația SecurEye ne adresăm sistemelor de securitate, începând cu ATM-urile băncilor, dar aceasta poate fi extinsă și la sisteme de securitate a unor locuințe. Aplicația noastră preia coordonatele la care se uită o persoană pe un ecran de la un dispozitiv de urmărire a privirii și, în funcție de imaginea pe care o vede aceasta, calculăm pe ce numere vrea să apese. O persoană care ajunge în fața unui bancomat pentru a scoate banii privește ecranul pe care sunt cifrele, fixează cifrele codului PIN și primește acceptul în sistem, fără a mai folosi mâinile. Este o aplicație prin care se evită frauda la ATM-uri, pentru că un eventual hoț nu vede codul PIN tastat”, a explicat Anca.

Aceasta a mai spus că i s-a întâmplat să rămână fără bani pe card după ce, cineva, i-a văzut codul PIN tastat la un bancomat.

Potrivit studentei, aplicația se bazează pe un dispozitiv de urmărire a privirii, The Eye Tribe Tracker, care costă 99 de dolari și care este sub forma unui paralelipiped de 20 de centimetri lungime și o grosime de 1,9 centimetri, cu o greutate de 70 de grame.

„Urmărirea privirii este un proces care folosește senzori pentru a localiza caracteristici ale ochiului și a estima unde anume se uită fix o persoană, așa numitul punct al privirii. Tehnologia se bazează pe iluminarea cu infraroșu și folosește modele matematice avansate pentru a determina punctul privirii. Băncile ar trebui să investească în aceste dispozitive care să fie instalate pe bancomate. Nu este o investiție majoră. Noi avem planuri mari cu această aplicație, am primit oferte din Germania și Franța pentru a ne prezenta ideea și pentru a o putea integra în diverse sisteme bancare. Așteptăm semnalele pe care le vom primi de la bănci, din țară sau din străinătate”, a subliniat studenta.

Înregistrarea codului PIN și mesajul de deblocare durează șase secunde

Echipa de la UBB a lucrat circa 18 ore la această aplicație, iar varianta urmează să fie dezvoltată și, ulterior, extinsă și la deblocarea unui telefon mobil doar folosind privirea.

Studenta a făcut și un exercițiu practic și, atașând un dispozitiv de urmărire a privirii la laptop, a introdus un cod PIN format din patru cifre, fără să își folosească mâinile.

„Toată partea de logare și de pornire a aplicației, cu tot cu înregistrarea codului PIN și mesajul de deblocare, durează șase secunde. E un timp foarte scurt. Distanța dintre ochi și ecran este de circa 65 de centimetri. Noi înregistrăm o alternativă la introducerea unei parole, fără a mai fi nevoie de folosirea mâinilor”, a mai explicat Anca Davidel.

Ioan Lup, un alt membru al echipei, a arătat că ideea realizării aplicației a venit în urma unei întâlniri a membrilor echipei, înainte de hackathon.

„Un coleg a spus că am putea face un fel de ușă a viitorului, care să se deschidă singură, doar privind spre ea, atunci când o persoană are mâinile pline de bagaje. Am zis să facem o prezentare pentru un bancomat, este o aplicație utilă, de impact”, a spus Lup.

Pe lângă Anca Davidel și Ioan Lup, din echipa UBB mai fac parte Gereb Istvan, Lorand Ignat, Ovidiu Roșu și Lucian Ziman.

Vlad Ciurca, unul dintre producătorii executivi al Techsylvania, eveniment IT a cărui primă ediție s-a desfășurat la începutul lunii iunie la Cluj-Napoca, a spus la rândul său că manifestarea a fost organizată după ce s-a constatat o nevoie în piața locală de IT în ceea ce privește dezvoltarea de produse proprii.

„E nevoie de dezvoltarea produselor software locale, care vor avea un potențial de afaceri destul de ridicat. La Techsylvania au participat câteva sute de programatori și specialiști IT din România, dar și din străinătate. La concursul de hackathon, echipele au avut posibilitatea să lucreze la un prototip, un produs într-o fază incipientă. Aplicațiile premiate, printre care SecureEye, care s-a clasat pe primul loc, au mari șanse de fi puse în practică în viitor, pentru că au aplicabilitate reală în viața de zi cu zi. Acesta este și scopul nostru”, a explicat Ciurca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
România a ÎNVINS definitiv Ungaria. Maghiarii au recunoscut eșecul
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern