Aplicație pentru COMPARAREA prețurilor la ENERGIE și GAZE

Aplicație pentru COMPARAREA prețurilor la ENERGIE și GAZE
Publicat: 13/12/2018, 15:01

ANRE a dezvoltat anul trecut două instrumenteprin care clienții pot compara ofertele/ofertele-tip de furnizare energie electrică și cele pentru gaze naturale ale furnizorilor din România. Aplicațiile pot fi accesate în cadrul site-ului ANRE.

Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice

Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale

Comparatoarele au fost dezvoltate pentru a pune la dispoziția utilizatorilor un instrument independent, echidistant și noncomercial care să permită compararea prețurilor de furnizare. În perioada 1 iunie – 31 decembrie 2017, comparatorul pentru energie electrică a fost accesat de 81.928 utilizatori, iar cel pentru gaze naturale de 21.345 utilizatori”, se precizează în Raportul anual al ANRE pentru 2017.

Cei 81.928 utilizatori unici erau din următoarele țări:

– România (95,28%),

– Germania (1,19%),

– Marea Britanie (0,82%),

– Franța (0,33%),- Italia (0,27%).

Timpul mediu petrecut de un utilizator pe pagina a fost de 4 minute si 45 secunde, iar 82 de furnizori au încarcat date în comparatorul de tarife.

Pentru utilizarea aplicației, utilizatorii aleg criteriile prevăzute în ecranul de selecție, iar, după finalizarea selecției, aplicația afișează rezultatul sub formaunei liste cu ofertelefurnizorilor care respectă criteriile introduse de utilizator, ordonatecrescătorîn funcție de prețul energiei electrice. Suplimentar aplicația afișează șiraportuldintre prețul energiei electrice din oferta furnizorilor șivaloarea tarifului CPCaplicat de furnizorii de ultimă instanță. În momentul afișării rezultatelor utilizatorii pot afla șialte detalii, respectiv condițiile asociate ofertei (termenul de plată, modalitatea de transmitere a facturii, durata contractului, etc), precum și perioada de valabilitate a ofertei.

De la lansare, comparatorul pentru gaze naturale a fost accesat de un număr de 21.345 utilizatori, care au petrecut un timp mediu de aproximativ 4 minute și jumătate în cadrul acestuia. Dintre aceștia, aproximativ 95% din utilizatori au fost din România, iar restul de 5% din afara țării, din care 1,63 % din Germania, 0,83% din Marea Britanie, 0,27% din Franța și 0,23% din SUA. Numărul total de oferte-tip de furnizare a gazelor naturale disponibile spre consultare în cadrul acestui comparator a fost de 161, acestea fiind introduse de 91 de furnizori.

Comparatorul de oferte-tip de furnizare a gazelor naturale este implementat ca urmare a prevederilor art. 5 din Ordinul ANRE nr. 106/2014. Potrivit acestui act normativ, toți furnizorii de gaze naturale care elaborează și publică prin mijloace proprii oferte-tip, au obligația să introducă informații referitoare la acestea și în baza de date a comparatorului. Totodată, furnizorii au obligația să introducă în această bază de date orice nouă ofertă-tip și orice modificare a ofertelor-tip existente în termen de 5 zile lucrătoare de la data lansării sau a modificării acesteia.

Utilizarea comparatorului se face în doi pași. Utilizatorii aleg criteriile de selecție și primesc o listă cu ofertele-tip. Dintre toate ofertele-tip introduse de furnizori în baza de date, comparatorul le afișează pe acelea care respectă criteriile introduse de utilizator și le ordonează în ordinea crescătoare a prețului de furnizare a gazelor naturale aferent fiecărei oferte-tip. În momentul afișării rezultatelor, utilizatorii pot afla și alte detalii relevante, respectiv câteva condiții asociate ofertei-tip (termenul de plată, modalitatea de transmitere a facturii, durata contractului și informații privind garanțiile solicitate, după caz), precum și perioada de valabilitate a ofertei-tip.

Suplimentar, utilizatorul are posibilitatea introducerii unor date pentru comparare, respectiv prețul de furnizare din contractul actual și consumul anual, situație în care se efectuează o comparație și cu costurile sale actuale.

Conducerea ANRE a participat joi la o dezbatere la Parlament. Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților, Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital ale Senatului au dezbătut și au analizat, joi, într-o ședință comună, Raportul anual de activitate pentru anul 2017 a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Raportului anual privind determinarea prețurilor și tarifelor reglementate, precum și a Raportului anual de activitate pentru anul 2016, modificat la cererea comisiilor.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
Amenzi URIAŞE pentru greşeli minore din trafic! Toţi ŞOFERII trebuie să fie atenţi la aceste...
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Cadavrele a 20 de mineri ilegali au fost găsite lângă o mină de aur abandonată...
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ajutoare de 2.000 de EURO pentru această categorie de români. Cum obțin banii, de fapt
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
Moșii de vară 2021. Ce este total interzis să faci de Sâmbăta Morților
Întâmplarea-emblemă pentru România. Bătrânul care a început să plângă că nu a avut bani de...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...