Aplicație pentru COMPARAREA prețurilor la ENERGIE și GAZE

Aplicație pentru COMPARAREA prețurilor la ENERGIE și GAZE
Publicat: 13/12/2018, 15:01

ANRE a dezvoltat anul trecut două instrumenteprin care clienții pot compara ofertele/ofertele-tip de furnizare energie electrică și cele pentru gaze naturale ale furnizorilor din România. Aplicațiile pot fi accesate în cadrul site-ului ANRE.

Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice

Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale

Comparatoarele au fost dezvoltate pentru a pune la dispoziția utilizatorilor un instrument independent, echidistant și noncomercial care să permită compararea prețurilor de furnizare. În perioada 1 iunie – 31 decembrie 2017, comparatorul pentru energie electrică a fost accesat de 81.928 utilizatori, iar cel pentru gaze naturale de 21.345 utilizatori”, se precizează în Raportul anual al ANRE pentru 2017.

Cei 81.928 utilizatori unici erau din următoarele țări:

– România (95,28%),

– Germania (1,19%),

– Marea Britanie (0,82%),

– Franța (0,33%),- Italia (0,27%).

Timpul mediu petrecut de un utilizator pe pagina a fost de 4 minute si 45 secunde, iar 82 de furnizori au încarcat date în comparatorul de tarife.

Pentru utilizarea aplicației, utilizatorii aleg criteriile prevăzute în ecranul de selecție, iar, după finalizarea selecției, aplicația afișează rezultatul sub formaunei liste cu ofertelefurnizorilor care respectă criteriile introduse de utilizator, ordonatecrescătorîn funcție de prețul energiei electrice. Suplimentar aplicația afișează șiraportuldintre prețul energiei electrice din oferta furnizorilor șivaloarea tarifului CPCaplicat de furnizorii de ultimă instanță. În momentul afișării rezultatelor utilizatorii pot afla șialte detalii, respectiv condițiile asociate ofertei (termenul de plată, modalitatea de transmitere a facturii, durata contractului, etc), precum și perioada de valabilitate a ofertei.

De la lansare, comparatorul pentru gaze naturale a fost accesat de un număr de 21.345 utilizatori, care au petrecut un timp mediu de aproximativ 4 minute și jumătate în cadrul acestuia. Dintre aceștia, aproximativ 95% din utilizatori au fost din România, iar restul de 5% din afara țării, din care 1,63 % din Germania, 0,83% din Marea Britanie, 0,27% din Franța și 0,23% din SUA. Numărul total de oferte-tip de furnizare a gazelor naturale disponibile spre consultare în cadrul acestui comparator a fost de 161, acestea fiind introduse de 91 de furnizori.

Comparatorul de oferte-tip de furnizare a gazelor naturale este implementat ca urmare a prevederilor art. 5 din Ordinul ANRE nr. 106/2014. Potrivit acestui act normativ, toți furnizorii de gaze naturale care elaborează și publică prin mijloace proprii oferte-tip, au obligația să introducă informații referitoare la acestea și în baza de date a comparatorului. Totodată, furnizorii au obligația să introducă în această bază de date orice nouă ofertă-tip și orice modificare a ofertelor-tip existente în termen de 5 zile lucrătoare de la data lansării sau a modificării acesteia.

Utilizarea comparatorului se face în doi pași. Utilizatorii aleg criteriile de selecție și primesc o listă cu ofertele-tip. Dintre toate ofertele-tip introduse de furnizori în baza de date, comparatorul le afișează pe acelea care respectă criteriile introduse de utilizator și le ordonează în ordinea crescătoare a prețului de furnizare a gazelor naturale aferent fiecărei oferte-tip. În momentul afișării rezultatelor, utilizatorii pot afla și alte detalii relevante, respectiv câteva condiții asociate ofertei-tip (termenul de plată, modalitatea de transmitere a facturii, durata contractului și informații privind garanțiile solicitate, după caz), precum și perioada de valabilitate a ofertei-tip.

Suplimentar, utilizatorul are posibilitatea introducerii unor date pentru comparare, respectiv prețul de furnizare din contractul actual și consumul anual, situație în care se efectuează o comparație și cu costurile sale actuale.

Conducerea ANRE a participat joi la o dezbatere la Parlament. Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților, Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital ale Senatului au dezbătut și au analizat, joi, într-o ședință comună, Raportul anual de activitate pentru anul 2017 a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Raportului anual privind determinarea prețurilor și tarifelor reglementate, precum și a Raportului anual de activitate pentru anul 2016, modificat la cererea comisiilor.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Cristina Cioran a plecat la mare! Fetiţa sa este încă la spital, în incubator. Cum...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ioana Ginghină în costum de baie! Din acest motiv...
Nuduri artistice. Cum au celebrat americanii Ziua Picturii pe Corp. Imagini NECENZURATE
SOC in lumea sportului! Simona Halep este însărcinată cu primul copil?! SECRETUL s-a aflat:
Imagini unice cu Nadia Comăneci din 1984! Cine era misterioasă doamnă cu ochelari care a...
VIDEO ŞOC! O maşină merge pe contrasens pe A3. Aşa se produc tragediile pe şosea
AUR anunţă că iniţiază un proiect de lege anti-LGBT, similar cu cel din Ungaria
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
AUR iniţiază un proiect de lege anti-LGBT identic cu cel din Ungaria, criticat vehement de...
Cristina Cioran a plecat la mare! Fetiţa sa este încă la spital, în incubator. Cum...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
Câte MII de EURO câștigă Ana Maria Popescu după JO 2020. Sportiva a răbufnit nervos...
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Rezultate Titularizare 2021: S-au publicat notele pentru educatori, profesori şi învăţători
Bucurie imensă la CARACAL după DISPARIȚIA Luizei Melencu! Nu mai credea nimeni că se va...
Ce a declanșat criza de nervi a lui Marian Vanghelie: Oana Mizil vorbea cu „Casanova”...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...