ArcelorMittal Galați: Combinatul nu mai poate funcționa mult timp, din cauza costurilor mari cu energia

ArcelorMittal Galați: Combinatul nu mai poate funcționa mult timp, din cauza costurilor mari cu energia
Publicat: 09/04/2013, 20:25
Actualizat: 29/07/2014, 20:42

Conducerea ArcelorMittal Galați anunță că unitatea siderurgică nu va mai putea funcționa multă vreme în condițiile actuale, generate de costurile energiei, costuri care au crescut în ultimii patru ani cu 25 de milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit conducerii combinatului gălățean, piața energiei electrice ar fi influențată de politicile duse de către autorități în legătură cu certificatele verzi pentru energia regenerabilă, dar și din cauza unei piețe distorsionate și nepredictibile.

Directorul general al ArcelorMittal Galați, Bruno Ribo, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că sistemul de subvenții pentru producătorii de energie din surse regenerabile afectează prețul energiei cumpărate de către marii consumatori. Dacă acest lucru va continua, avertizează reprezentantul companiei, atunci activitatea siderurgică la Galați devine nesustenabilă.

„Pentru modernizarea sistemului de energie din România a fost creat un sistem de subvenții, de subsidii, așa-numitele certificate verzi care să ajute energiile regenerabile. Acest sistem este unul bun, pentru că pe termen lung este bine ca România, ca orice altă țară europeană, să aibă o parte din energie produsă prin mijloace regenerabile. Însă acest sistem de subsidii generează distorsiuni majore care îi afectează pe marii consumatori. Nivelul de subvenții este prea mare. Prețul crud al energiei se află undeva la 180 lei pe megawatt. De fapt, prețul real plătit de noi este de 320 de lei. Ceea ce este în plus a fost mărit de trei – patru ori în ultimii ani și va continua să crească. Mare parte din clienții noștri sunt din afara țării, iar concurenții noștri sunt din Ucraina, Rusia și Turcia. Producătorii din aceste țării nu suportă taxe suplimentare. Marele pericol este că noi nu putem pune aceste taxe în prețul pentru clienți”, a declarat Ribo.

Acesta a mai spus și că piața energiei în România nu este o piață liberă câtă vreme este influențată de politicile publice.

„Piața energiei nu este o piață liberă. Câteodată ea este distorsionată. Atunci când atragi energii regenerabile cu un preț fixat, mai mare cu 50 la sută din costul real, inclusiv amortizările, asta este o distorsiune a pieței. Dacă facem un exercițiu de imaginație, luăm combinatul de la Galați și-l mutăm în Statele Unite ale Americii, acea unitate ar face profit. Pot să vă ilustrez astfel dificultățile pe care le avem. Aceste dificultăți vin din piață. Acolo nu există interferențe ale politicilor publice, există doar un competitor împotriva celuilalt și un client care alege”, a spus șeful combinatului de la Galați.

Întrebat de la ce preț al energiei activitatea ArcelorMittal la Galați ar fi sustenabilă și dacă reducerea la jumătate preconizată de către Executiv la certificatele verzi va îndeplini cerințele ArcelorMittal, Bruno Ribo a declarat că lucrurile merg în direcția bună, dar că până acum nu a fost decât o declarație, o intenție.

„Acum trebuie să vedem dacă această inițiativă va merge de la vorbe la realitate. Ne luptăm cu această problemă de mult timp, iar timpul lucrează în defavoarea noastră. Ce vreți să vă spun? Că mi-aș dori să ne întorcem la situația din 2009. Da! Mi-aș dori acest lucru, dar nu se poate. În 2009, factura noastră pentru energie (gaz și electricitate) era mai mică cu 25 de milioane de euro decât acum. Iar dacă sistemul nu se schimbă, în 2015 va fi un plus de 54 de milioane de euro față de 2009. Este imposibil să putem confrunta o astfel de situație în continuare!”, a declarat managerul general al ArcelorMittal Galați, precizând că, dacă în anul 2009 factura pentru energie achitată de către combinatul de la Galați, a fost de 115 milioane de euro, în 2012, pentru aceeași cantitate de energie s-au plătit 140 de milioane de euro.

Bruno Ribo a răspuns și unor întrebări legate de cel mai rău scenariu pe care prețul energiei îl poate genera, spunând că nu ia în calcul acel scenariu, dar că cea mai gravă situație ar putea fi închiderea combinatului siderurgic.

„Nu avem în vedere un asemenea scenariu. Facem totul posibil să nu ajungem la aceste scenarii. Dar cea mai gravă situație ar fi o închidere. De cinci ani suntem pe pierdere și de cinci ani suntem susținuți, sprijiniți financiar de compania mamă. Cineva finanțează aceste pierderi de patru ani consecutiv. Cred că această decizie este deja pe masă. Spunem acest lucru de șase luni. Nu spun că s-ar putea închide mâine combinatul, nu interpretați asta!”, a mai spus Ribo.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primește gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce și o livrează în rețea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligați prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii își recuperează costurile cu achiziția certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Potrivit legii, se acordă 6 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fofotoltaice, 2 certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi și 3 certificate pentru energia hidro.

ANRE propune Guvernului ca numărul de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă care vor intra pe piață începând din anul 2014 să fie redus, în unele cazuri până la jumătate.

Astfel, centralele solare ar urmă să primească doar trei certificate verzi, față de șase în prezent, turbinele eoliene noi ar rămâne cu 1,5 certificate, de la 2, în timp ce pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3 certificate. În cazul microhidrocentralelor, unități cu putere instalată de până la 10 MW, ANRE consideră că ar fi oportună scăderea numărului de certificate verzi de la 3 la 2,3.

Pe de altă parte, Ministerul Economiei intenționează să suspende, în perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016, acordarea unor certificate pentru companiile care produc deja energie alternativă. Centralele eoliene ar urma să primească un certificat verde, microhidrocentralele două certificate, iar unitățile fotovoltaice patru certificate.

Potrivit unui director din ANRE, cele două măsuri, propuse de Autoritate, respectiv de Ministerul Economiei, nu se vor cumula.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final.

Mari consumatori de energie, ca Alro Slatina sau ArcelorMittal Galați, au criticat de mai multe ori ajutorul acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă, afirmând că acest sprijin contribuie la creșterea masivă a costutrilor cu electricitatea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Codul Rutier. Este interzis total. Nu montați așa ceva pe mașină
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...