Prima pagină » Economic » ASF și-a triplat excedentul în prima jumătate a anului, la 23 milioane de lei

ASF și-a triplat excedentul în prima jumătate a anului, la 23 milioane de lei

ASF și-a triplat excedentul în prima jumătate a anului, la 23 milioane de lei
ASF a înregistrat în primul semestru un excedent de 23 milioane lei, de peste trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anlui trecut, după ce a încasat mai mulți bani de la companiile de asigurări, inclusiv restanțe, și a redus semnificativ cheltuielile cu personalul.

Veniturile realizate au crescut cu 6,7% față de primul semestru al anului trecut, la 81,42 milioane de euro, deși contribuțiile entităților reglementate, autorizate și supravegheate de ASF au fost reduse de la 1 ianuarie, se arată într-un comunicat al autorității de supraveghere.

Astfel, au scăzut cu 21%, față de aceeași perioadă a anului trecut, veniturile generate de sectorul instrumente și investiții financiare (30,8% din totalul veniturilor realizate în primul semestrul din 2015), sector unde s-au operat și cele mai mari reduceri ale cotelor și comisioanelor pe piața de capital de la 15 septembrie 2014, respectiv de la 1 ianuarie 2015 (reducerea cu 25% a cotei la valoarea tranzacțiilor, cu 33% a cotei la valoarea ofertelor publice de cumpărare, cu 80% a cotei la valoarea ofertelor publice de vânzare, cu 16,6% a cotei la valoarea ofertelor publice de preluare, cu 6,03% a cotei lunare aplicate asupra activului net al fondurilor de investiții etc), dar și pe fondul reducerii semnificative a tranzacțiilor bursiere.

Cota medie lunară încasată de ASF din tranzacțiile bursiere în primul semestru s-a situat sub 50% din cota medie lunară înregistrată în aceeași perioadă a anului anterior.

A crescut în schimb contribuția sectorului de asigurări și reasigurări (43,4% din totalul veniturilor realizate în primul semestru), generată în cea mai mare parte de încasarea debitelor restante din 2014, dar și pe fondul creșterii volumului asigurărilor pe segmentul RCA, notează ASF.

Sectorul Pensii Private a contribuit cu 23,6% la realizarea veniturilor totale în primul semestru (în creștere cu 20,5% față de aceeași perioadă a anului trecut), în condițiile creșterii activelor, deși cotele aplicate fondurilor de pensii au fost reduse în 2015 (cu 21,05% cota aplicată asupra valorii contribuțiilor brute încasate și cu 2,5% cota aplicată asupra valorii activului net).

Diferența de 2,07% din totalul veniturilor realizate în primul semestru o reprezintă venituri proprii din alte surse (dobânzi, venituri din chirii și altele) care au scăzut cu 31,22% față de aceeași perioadă a anului trecut.

ASF are în vedere analizarea și reducerea în continuare a contribuțiilor entităților din piața financiară ne-bancară pe măsura creșterii activității în piață și a optimizării proceselor de reglementare, autorizare-avizare și supraveghere, se arată ân comunicat.

Cheltuielile realizate, în cuantum de 58,39 milioane lei, reprezintă 74,04% din prevederile bugetare aferente semestrului I 2015, înregistrând o scădere cu 15,3% față de perioada similară a anului 2014.

ASF a redus cu aproape 20% cheltuielile cu personalul față de primul semestru al anului anterior. Gradul de realizare în primul semestru reprezintă 81,25% din prevederile bugetare semestriale.

Ponderea cheltuielilor cu personalul, inclusiv contribuțiile la asigurările sociale și impozite, a scăzut în primul semestru din 2015 la 56,29% din totalul veniturilor realizate, față de 74,96% în același semestru al anului trecut.

Separat de optimizarea structurii organizatorice, prin reducerea cu peste 60% a posturilor de conducere și reducerea de personal cu peste 150 de salariați, au fost ajustate salariile personalului de conducere și de execuție, luând în considerare nivelul remunerației acordate unor poziții și funcții similare din piața financiară, potrivit ASF.

În plus, nivelul remunerației membrilor Consiliului ASF a fost redus substanțial, astfel încât să nu depășească nivelul remunerației membrilor Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României. În 2015 nu au fost prevăzute și nici plătite prime de vacanță, prime de sărbători, spor de vechime, ore suplimentare, cumul de posturi, indemnizații personale sau alocații pentru locuințe, care au fost desființate.

Au fost plătite însă prime pentru șapte proiecte (printre care proiectul BSR, restructurarea ASF) în valoare de un milion de lei (1,7% din total cheltuieli) pentru 67 de salariați care au contribuit la o performanță mai bună a organizației.

ASF a încheiat anul trecut cu un excedent de 18,3 milioane de lei, de la un deficit de 9,8 milioane de lei în 2013, la venituri din activitatea de bază de 165,92 milioane de lei, în creștere cu 18,67% față de 2013.

Guvernul intenționează ca 80% din excedentul anual al ASF și al Autorității pentru Administrare și Reglementare în Comunicații să fie virat la Fondul asigurărilor de sănătate, pentru acest an baza de calcul incluzând și excedentul rămas neutilizat din anii anteriori.

Autoritatea de Supraveghere Financiară autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.

Instituția a fost înființată în 2013 prin preluarea și reorganizarea atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Autor

Citește și

Mediafax
Se dau vouchere lunare pentru energie electrică. Cine beneficiază și cum se pot obține
Digi24
Ilie Bolojan anunță că vor fi două praguri de TVA. Ce măsuri are în vedere Guvernul privind accizele, băncile și jocurile de noroc
Cancan.ro
ALERTĂ medicală! Boala care a umplut camerele de gardă ale spitalelor din România
Prosport.ro
Corina Caragea, în costum de baie. Imagini cu prezentatoarea de la PRO TV dintr-un paradis acvatic
Adevarul
Focul de armă care a hotărât soarta a 20 de milioane de oameni. O greșeală de comunicare cât un război mondial
Mediafax
Ilie Bolojan anunță noi măsuri: TVA va fi pe două praguri, iar accizele la alcool şi combustibil vor crește
Click
Animalul rar adus în România de Ceaușescu: Cântărește zeci de kilograme, seamană cu berbecul și poate ataca oameni
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Prima fotografie cu Lauren Sanchez în rochie de mireasă. Logodnica lui Jeff Bezos a ales o creație Dolce & Gabbana
Digi24
Scandal la Casa Regală a Norvegiei: Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare ar fi comis 23 de infracţiuni. Cele mai grave fapte
Cancan.ro
BREAKING | Florin Bușcan, un taximetrist de 37 de ani din Alexandria, a murit pe Autostrada A2 😢
Ce se întâmplă doctore
Brigitte Pastramă, de nerecunoscut după ce a dispărut din showbiz! Fosta lui Ilie Năstase a renunțat la acidul din buze și la extensii
observatornews.ro
După caniculă, furtunile au măturat România. În Gorj, un tânăr de 18 ani a murit în casa lovită de fulger
StirileKanalD
Cosmin nu a mai avut nicio șansă! A murit pe loc, într-un mod crunt! Două fetițe au rămas orfane de tată: „Dumnezeu să îți odihnească sufletul tânăr”
KanalD
Liviu a murit lovit de fulger în timp ce cânta la vioară, la un eveniment! Tânărul din Gorj avea doar 18 ani
Ciao.ro
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Promotor.ro
Fără Rabla în 2025? Iată câteva mașini pe care ți le permiți și fără ajutor de la stat!
Descopera.ro
S-a aflat în final! Blestemul lui Tutankhamon a fost de fapt...
Capital.ro
Doliu imens în sportul românesc! S-a stins o mare campioană. A purtat tricolorul cu onoare
Evz.ro
Războiul din umbră: Planul secret al Israelului pentru a opri Iranul
A1
Marele Premiu de Formula 1 al Austriei se vede duminică, de la 16.00, la Antena 1 şi pe AntenaPLAY
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Un copil a pierit tragic în Vaslui, iar bunica lui este în stare gravă la spital! Casa în care se aflau, le-a luat foc în toiul nopții
RadioImpuls
David Popovici a dat peste cap toate așteptările. Ce au scris marile publicații despre sportivul român după performanța de la Samorin? L’Equipe: "A dominat finala probei de 200 m liber"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Bulă, știi să acorzi primul ajutor? – Da, doamna profesoară!
Descopera.ro
Cine l-a convins pe Hitler să atace insula Creta?