ASF și-a triplat excedentul în prima jumătate a anului, la 23 milioane de lei

ASF și-a triplat excedentul în prima jumătate a anului, la 23 milioane de lei
Publicat: 06/08/2015, 13:48

Veniturile realizate au crescut cu 6,7% față de primul semestru al anului trecut, la 81,42 milioane de euro, deși contribuțiile entităților reglementate, autorizate și supravegheate de ASF au fost reduse de la 1 ianuarie, se arată într-un comunicat al autorității de supraveghere.

Astfel, au scăzut cu 21%, față de aceeași perioadă a anului trecut, veniturile generate de sectorul instrumente și investiții financiare (30,8% din totalul veniturilor realizate în primul semestrul din 2015), sector unde s-au operat și cele mai mari reduceri ale cotelor și comisioanelor pe piața de capital de la 15 septembrie 2014, respectiv de la 1 ianuarie 2015 (reducerea cu 25% a cotei la valoarea tranzacțiilor, cu 33% a cotei la valoarea ofertelor publice de cumpărare, cu 80% a cotei la valoarea ofertelor publice de vânzare, cu 16,6% a cotei la valoarea ofertelor publice de preluare, cu 6,03% a cotei lunare aplicate asupra activului net al fondurilor de investiții etc), dar și pe fondul reducerii semnificative a tranzacțiilor bursiere.

Cota medie lunară încasată de ASF din tranzacțiile bursiere în primul semestru s-a situat sub 50% din cota medie lunară înregistrată în aceeași perioadă a anului anterior.

A crescut în schimb contribuția sectorului de asigurări și reasigurări (43,4% din totalul veniturilor realizate în primul semestru), generată în cea mai mare parte de încasarea debitelor restante din 2014, dar și pe fondul creșterii volumului asigurărilor pe segmentul RCA, notează ASF.

Sectorul Pensii Private a contribuit cu 23,6% la realizarea veniturilor totale în primul semestru (în creștere cu 20,5% față de aceeași perioadă a anului trecut), în condițiile creșterii activelor, deși cotele aplicate fondurilor de pensii au fost reduse în 2015 (cu 21,05% cota aplicată asupra valorii contribuțiilor brute încasate și cu 2,5% cota aplicată asupra valorii activului net).

Diferența de 2,07% din totalul veniturilor realizate în primul semestru o reprezintă venituri proprii din alte surse (dobânzi, venituri din chirii și altele) care au scăzut cu 31,22% față de aceeași perioadă a anului trecut.

ASF are în vedere analizarea și reducerea în continuare a contribuțiilor entităților din piața financiară ne-bancară pe măsura creșterii activității în piață și a optimizării proceselor de reglementare, autorizare-avizare și supraveghere, se arată ân comunicat.

Cheltuielile realizate, în cuantum de 58,39 milioane lei, reprezintă 74,04% din prevederile bugetare aferente semestrului I 2015, înregistrând o scădere cu 15,3% față de perioada similară a anului 2014.

ASF a redus cu aproape 20% cheltuielile cu personalul față de primul semestru al anului anterior. Gradul de realizare în primul semestru reprezintă 81,25% din prevederile bugetare semestriale.

Ponderea cheltuielilor cu personalul, inclusiv contribuțiile la asigurările sociale și impozite, a scăzut în primul semestru din 2015 la 56,29% din totalul veniturilor realizate, față de 74,96% în același semestru al anului trecut.

Separat de optimizarea structurii organizatorice, prin reducerea cu peste 60% a posturilor de conducere și reducerea de personal cu peste 150 de salariați, au fost ajustate salariile personalului de conducere și de execuție, luând în considerare nivelul remunerației acordate unor poziții și funcții similare din piața financiară, potrivit ASF.

În plus, nivelul remunerației membrilor Consiliului ASF a fost redus substanțial, astfel încât să nu depășească nivelul remunerației membrilor Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României. În 2015 nu au fost prevăzute și nici plătite prime de vacanță, prime de sărbători, spor de vechime, ore suplimentare, cumul de posturi, indemnizații personale sau alocații pentru locuințe, care au fost desființate.

Au fost plătite însă prime pentru șapte proiecte (printre care proiectul BSR, restructurarea ASF) în valoare de un milion de lei (1,7% din total cheltuieli) pentru 67 de salariați care au contribuit la o performanță mai bună a organizației.

ASF a încheiat anul trecut cu un excedent de 18,3 milioane de lei, de la un deficit de 9,8 milioane de lei în 2013, la venituri din activitatea de bază de 165,92 milioane de lei, în creștere cu 18,67% față de 2013.

Guvernul intenționează ca 80% din excedentul anual al ASF și al Autorității pentru Administrare și Reglementare în Comunicații să fie virat la Fondul asigurărilor de sănătate, pentru acest an baza de calcul incluzând și excedentul rămas neutilizat din anii anteriori.

Autoritatea de Supraveghere Financiară autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.

Instituția a fost înființată în 2013 prin preluarea și reorganizarea atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni