Asirom a trecut pe pierderi anul trecut, la 235,5 milioane lei

Asirom a trecut pe pierderi anul trecut, la 235,5 milioane lei
Publicat: 15/04/2014, 10:34
Actualizat: 06/02/2019, 07:00

Din activitatea de asigurări generale, societatea, deținută de Vienna Insurance Group, a raportat pierderi de 241,9 milioane de lei, de la un profit de 14,6 milioane de lei în 2012, iar profitul din asigurări de viață a scăzut cu 57,3%, la 7,5 milioane de lei.

Potrivit datelor Asirom, rata brută combinată (RBC) a asigurătorului (fără a lua în considerare venitul din investiții) a fost de 149,5% în 2013.

RBC este unul dintre cei mai importanți indicatori din industria asigurărilor. Un nivel al acestui indicator de sub 100% arată profitabilitatea activității de asigurare. Depășirea acestui prag înseamnă că asigurătorul pierde bani din activitatea de bază, respectiv din vânzarea polițelor.

Indicatorul se calculează ca sumă între rata daunei, care ia în calcul daunele plătite, variația rezervelor de daună, primele subscrise și variația rezervei de prime, și rata cheltuielilor.

În privința subscrierilor, asigurările generale au adus venituri de 455,1 milioane de lei, în scădere cu 11,2% față de 2012, în timp ce polițele de viață au crescut cu 5,8%, la 89 milioane de lei.

„Din totalul primelor subscrise, 288,9 milioane de lei au fost reținute de Asirom, iar 255,2 milioane de lei au fost cedate reasigurătorilor. Venitul din prime nete ne-a arătat o scădere de 32,4%”, se arată în raportul Directoratului Asirom pentru anul 2013.

Raportul Directoratului Asirom nu explică cauzele scăderii subscrierilor asigurătorului în 2013, dar amintește de condițiile de nesiguranță economică din România și de consecințele crizei economice, care s-au reflectat și în piața locala de asigurare.

„Și în anul 2013, cei mai mari asigurători de pe piață au parcurs experiența efectelor crizei economice din perioada 2009-2012 și mulți dintre aceștia au raportat un declin cu două cifre ale afacerii, pierzând cotă de piață în favoarea unor jucători mici din cauza concurenței majore în ceea ce privește prețurilor și comisioanele”, se spune în document.

Anul trecut, cheltuielile cu daunele aferente asigurărilor generale au însumat 238,5 milioane de lei, în scădere cu 13,7% față de 2012. Pe segmentul asigurărilor de viață, indemnizațiile plătite clienților au crescut cu 7,7%, la 60,5 milioane de lei.

Potrivit datelor companiei, veniturile provenind din plasamente au scăzut de la 107,5 milioane de lei în 2012 la 30,1 milioane de lei la finele anului trecut.

Cifrele au fost puternic influențate de scăderea veniturilor provenind din terenuri și construcții, care au coborât de la 81,9 milioane de lei la 5,7 milioane de lei, în timp ce veniturile din alte plasamente au atins 24,5 milioane de lei, de la 25,6 milioane de lei în 2012.

Capitalurile proprii ale Asirom s-au diminuat cu 56,1% în 2013, la 139,1 milioane de lei, pe fondul acoperirii pierderilor din anii precedenți.

La finele anului trecut, asigurătorul avea un capital social de 215,9 milioane de lei, nivel atins în urma unei infuzii de 58 milioane de lei, aprobată în decembrie 2013. Anterior, capitalul social al Asirom se ridica la 157,9 milioane de lei.

O lună mai târziu, acționarii Asirom au fost convocați să aprobe o nouă operațiune de majorare în cuantum de 80 milioane de lei.

Ultima infuzie de capital a vizat readucerea indicatorilor marja de solvabilitate disponibilă, marja de solvabilitate minimă și fondul de siguranță la parametrii impuși de legislație, așa cum se arată în raportul auditorului Asirom, KPMG România.

„În vederea remedierii acestei situații, prin hotărârea AGEA din 30 ianuarie 2014, acționarii au decis majorarea capitalului social cu suma maximă de 80 milioane de lei. Până la data de 11 martie 2014 a fost subscrisă și vărsată suma de 50 milioane de lei, perioada de subscriere având termen de închidere în data de 18 martie 2014”, se precizează în raportul auditorului.

Potrivit KPMG România, la finele anului 2013, Asirom avea o marjă de solvabilitate de 66,2 milioane de lei, o marjă de solvabilitate minimă de 78,05 milioane de lei, iar fondul de siguranță se ridica la 26,01 milioane de lei.

Raportul Consiliului de Supraveghere al companiei precizează că „au fost analizate cu atenție” activele care acoperă rezervele tehnice și marjele de solvabilitate și coeficienții de lichiditate ai asigurărilor generale și de viață.

„În acest sens, am aprobat transferul unor active care reprezintă clădiri cu valoare contabilă de 74,4 milioane de lei din bilanțul contabil al activității de asigurări de viață în cel al activității de asigurări generale (…). Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat transferul”, se mai spune în document.

Pnetru acest an, asigurătorul și-a propus obținerea unui profit 13,3 milioane de lei la un volum de prime de 599 milioane de lei, de la 544,1 milioane de lei în 2013.

Asirom este parte a grupului austriac Vienna Insurance Group, alături de Omniasig și BCR Asigurări de Viață.

În funcție de primele subscrise în 2012, Asirom a ocupat poziția a cincea pe piața asigurărilor generale și de viață, după Astra, Allianz-Țiriac Asigurări, Groupama și Omniasig.

Săptămâna trecută, VIG a anunțat o pierdere înainte de impozitare de 98,7 milioane euro în România, dublă față de cea din 2012, după ce grupul austriac a luat „măsuri preventive” și a restructurat operațiunile de pe segmentul auto.

În 2013, piața asigurărilor generale și de viață a atins 8,29 miliarde de lei, cu 0,4% mai mult față de anul precedent, potrivit datelor provizorii ale ASF.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a dat deja ORDIN de la Primărie. Devine complet GRATUIT. Nu se mai plătește niciun...
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice