Australienii de la Oz Minerals, interesați în continuare de preluarea Cupru Min: „Vom monitoriza situația. Dacă se reia licitația, vom analiza opțiunile”

Australienii de la Oz Minerals, interesați în continuare de preluarea Cupru Min: Vom monitoriza situația. Dacă se reia licitația, vom analiza opțiunile
Publicat: 06/06/2012, 19:05
Actualizat: 30/07/2014, 01:23

Australienii de la Oz Minerals ar putea fi încă interesați de achiziția Cupru Min, în ciuda faptului că grupul australian a pierdut licitația organizată luna trecută de statul român pentru mina de cupru din România, scrie Sidney Morning Herald.

Compania a confirmat că urmărește în continuare situația Cupru Min, pe fondul informațiilor potrivit cărora negocierile cu ofertantul câștigător – Roman Copper – au eșuat.

Publicația scrie despre canadienii de la Roman Copper că nu au îndeplinit termenii și condițiile guvernului român pentru vânzarea Cupru Min Abrud. Roman Copper a agreat tardiv termenii și condițiile puse de statul român, la mijlocul lunii aprilie, dar guvernul român a adoptat o atitudine fermă și a declarat că negocierile cu firma canadiană au eșuat, iar procesul de vânzare a Cupru Min Abrud va fi reluat.

„Acest lucru ar putea acorda companiei Oz Minerals o a doua șansă în achiziția Cupru Min și a activelor sale, mina de la Roșsia Poieni”, comentează autorul articolului.

În plus, directorul general al Oz Minerals, Terry Burgess, a declarat că firma sa nu a fost abordată de autoritățile din România pentru a-și reînnoi oferta, dar că va continua să urmărească evoluția procesului de reluare a licitației.

‘Dacă va reveni în actualitate o vom evalua (o nouă ofertă – n.r.) Ceea ce se va întâmpla în continuare depinde de grupul care a câștigat licitația, de Guvernul român și de agenția implicată în procesul de vânzare. Și cred că, dacă vom fi interesați, va trebui să reevaluăm activul în raport cu celelalte oportunități pe care le urmărim”, a spus Burgess.

Oz Minerals are în plan achiziția de noi mine de cupru și aur, urmărind să investească în acest scop un miliard de dolari în acest an.

Unii dintre investitorii locali s-au arătat dezamăgiți de interesul Oz Minerals pentru o societate de talie mică, precum Cupru Min, dar Burgess a declarat Oz Minerals a avut acces la informații care nu au fost făcute publice. „Mina (de la Roșia Poieni -n.red.) are o durată de viață de un deceniu și ar putea produce până la 150.000 de tone de cupru în fiecare an”, a explicat el.

Burgess a confirmat că are în atenție inclusiv mine de cupru și aur din Peru, Chile, Zambia, Botswana și Australia, cu active de diferite niveluri, de la unele mici, până la unele dintre cele mai dezvoltate.

Firma canadiană Roman Copper a câștigat luna trecută licitația pentru preluarea pachetului integral de acțiuni al Cupru Min, la prețul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste prețul de pornire a licitației, de 57,3 milioane euro.

Termenul de semnare a contractului a expirat însă vineri, 6 aprilie, dar firma canadiană a refuzat să depună într-un cont bancar o garanție pentru investițiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliul Concurenței prețul pentru acțiuni și să accepte publicarea documentului de privatizare, asftel că acordul nu a fost semnat.

Statul român a anunțat la expirarea termenului limită pentru privatizarea Cupru Min Abrud că va relua licitația pentru vânzarea Cupru Min, după eșecul negocierilor cu firma canadiană Roman Copper.

La licitația cu strigare pentru vânzarea pachetului integral de acțiuni al Cupru Min s-au înscris, în afară de Roman Copper, alte trei companii, respectiv Oz Minerals (Australia), Dundee Holding BV (Olanda) și Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind însă descalificată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația