Avertismentul lui Isărescu: România riscă să rătăcească încă 40 de ani într-un deșert financiar. Care ar fi soluția.

Avertismentul lui Isărescu: România riscă să rătăcească încă 40 de ani într-un deșert financiar. Care ar fi soluția.
Publicat: 08/01/2020, 19:48

„E un consens că pensiile trebuie să creasă. Problema este procentul, asta este singura discuție. Eu nu cred că trebuie să facem obsesii pe cifre biblice ci să fim foarte atenți, dacă nu vrem să rătăcim așa vreo 40 de ani printr-un desert financiar… nu trebuie să… văd că singura discuție este 40%. Dar legea asta e mare și lată, are atâtea prevederi… Hai să fim serioși cu cifrele. Nu pot să dau acum un răspuns. Trebuie să se așeze (decidenții), nu este decât soluție politică. Nu avem soluție financiară și economică”, a spus Isărescu, potrivit Mediafax.

Isărescu a spus că pentru stabilirea nivelului cu care să se majoreze pensiile este necesară o fundamentare care să găsească nivelul optim între politic, social, financiar și nevoile electorale.

„O cifră, trebuie să-i găsești fundamentare. Să găsești optimul între politic, social, electoral, dar și financiar, pentru că nu pică banii din cer. Discuția asta dacă sunt sau nu sunt bani e total eronată. Se adună la televiziuni si se vorbește dacă sunt sau nu sunt bani. Păi nu sunt bani dacă avem deficite. A avut țara asta vreodată surplus bugetar? Polonia are un buget construit pe deficit zero”, a afirmat guvernatorul.

Isărescu, a declarat miercuri că nu prea a mai văzut crearea unui deficit bugetar suplimentar de peste 1% din PIB în numai o lună și jumătate. Isărescu a precizat că Banca Națională este preocupată de situația fiscal-bugetară, care reprezintă nucleul de probleme.

„Suntem preocupați de situația fiscal-bugetara, credem că aici e nucleul de probleme caruia trebuie sa-i facă față BNR si sa spunem țara, economia, pentru a se ajunge la o stabilitate macroeconomică sustenabilă, dar cum am mai spus repet și acum. Sunt multe probleme și sprijinim abordarea Guvernului pas cu pas. Sprijinim această abordare. Mai întâi a trebuitsă se clarifice situația bugetară pentru sfârșit de an și înteleg ca s-a clarificat în mare măsură, am avut un deficit bugetar mult mai mare decât limita de 3%, apoi acel surplus de deficit, surplus nu în sens pozitiv, a trebuit să fie finanțat în două luni de zile și iată ca s-a atins acest obiectiv. Am conlucrat cu Guvernul pentru acest obiectiv și această conclucrare a însemnat ca nu a explodat nici cursul, nici dobânzile. Eu am trăit multe perioade de sfârșit de an în perioada în care am ocupat această funcție și pot să spun că un deficit supliementar de peste 1 și ceva la sută în numai o lună și jumătate nu am prea văzut”, a declarat miercuri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.

Isărescu a spus că deficitul mai mare este o aducere la realitate și o evitare a amânării de plați.

„BNR și eu personal am fost împotriva amânării obligațiilor bugetare numai cu scopul de a atinge obiectivul de 3%. Asemenea amânări creează arierate în lanț. Ele sunt cauzate de asemenea de faptul ca bugetul nu încasează cât e programat. Dar aici e un cerc vicios, cineva trebuie să spargă, să facă primul pas. Deci faptul că s-au plătit obligațiile bugetare credem că este un lucru pozitiv”, a afirmat guvernatorul.

Isărescu a reiterat că banca națională nu consideră că o corecție brutală, bruscă, a deficitului, este suportabilă de către economie în acest an.

În ședința de politică monetară de miercuri, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, concomitent cu păstrarea controlului strict asupra lichidității de pe piața monetară; totodată, a decis menținerea la 1,50 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și la 3,50 la sută pe an a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
România devine LIDERUL EUROPEI. Anunțul anului de la Guvern. Vom fi o FORȚĂ
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european