Banca Mondială a redus estimarea de creștere a economiei României în 2015

Banca Mondială a redus estimarea de creștere a economiei României în 2015
Publicat: 14/01/2015, 09:35

În iunie anul trecut, Banca Mondială prognoza un avans de 3,2% al economiei României în 2015 și de 2,9% în 2016.

Instituția a revizuit ușor și estimarea referitoare la creșterea economică din 2014, la 2,6%, de la un nivel de 2,7% anticipat în octombrie, redus de la 2,8% în iunie.

FMI și Comisia Europeană anticipează că România va înregistra în acest an o creștere economică de 2,5%.

„În Ungaria și România, creșterea economică va fi alimentată mai mult de cererea internă, susținută de îmbunătățirea condițiilor pe piața muncii și de încrederea populației, precum și de investițiile publice în infrastructură, finanțate în mare parte de Uniunea Europeană”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

În țările importatoare de petrol din Europa Centrală și de Est (ECE), întărirea treptată a zonei euro, măsurile monetare de susținere a redresării și declinul prețurilor energiei vor susține activitățile în industrie și creșterea exporturilor.

În țările din sudul și estul Europei, între care Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Macedonia și Serbia, cererea externă va rămâne principalul motor de creștere, consumul și încrederea oamenilor de afaceri fiind în continuare scăzute, din cauza incertitudinilor politice, a șomajului ridicat și a nivelului ridicat al creditelor neperformante.

Interzicerea de către Rusia a importurilor de alimente din UE poate afecta unele dintre țările baltice, Ungaria și Polonia, în măsură diferită.

Inflația a început să încetinească în multe state aflate în dezvoltare, ca efect al declinului prețurilor materiilor prime și, în unele state, precum Brazilia, al măsurilor de descurajare a creșterii exagerate a creditării.

În Ungaria, România și Serbia, inflația a coborât sub țintele inferioare ale băncilor centrale, pe fondul unei creșteri economice anemice, notează Banca Mondială.

Multe state din Europa Centrală și de Est sunt aproape de deflație, din cauza reducerii semnificative a prețurilor reglementate ale energiei (în Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria și Macedonia), precum și a declinului prețurilor alimentelor și carburanților, se arată în raport.

Scăderea prețurilor alimentelor reflectă producțiile agricole mari, în special în Bulgaria și România, dar și nivelul scăzut al cererii, din cauza interzicerii de către Rusia a importurilor de alimente.

Mai multe bănci centrale au redus dobânzile la minime istorice, pentru a susține creșterea economică, în a doua jumătate a anului 2014. Totuși, nivelul ridicat al creditelor în valută și îndatorarea externă au limitat capacitatea băncilor centrale din regiune de a susține creșterea economică, întrucât reducerea dobânzilor implică riscul unor deprecieri mari ale monedelor.

Într-un număr de state, sistemele bancare continuă să fie afectate de nivelul ridicat al împrumuturilor neperformante și 14 din 20 de țări cu cea mai mare pondere a acestor credite sun în Europa și Asia Centrală, în frunte cu Kazahstan, Serbia, Albania, Bulgaria, România și Ucraina.

Chiar dacă aceste împrumuturi par să fie bine provizionate și susținute de un nivel adecvat al capitalului bancar, afectează activitățile de creditare pentru investiții și crearea de locuri de muncă, iar autoritățile au început să ia măsuri, menționează Banca Mondială.

În Ucraina, autoritățile, cu sprijinul financiar și tehnic al FMI și al Băncii Mondiale, modifică cadrul legal pentru a facilita eliminarea creditelor neperformante.

Mai multe țări din regiune, respectiv Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia și Slovacia, au fost reclasificate anul trecut de Banca Mondială în categoria țărilor cu venituri ridicate.

Pentru regiunea Europa și Asia Centrală, care include aceste țări, Europa Centrală și de Est și Comunitatea Statelor Independente, Banca Mondială anticipează pentru 2015 o creștere economică de 3% și 3,6% în 2016.

Pentru regiunea Europa Centrală și de Est, în care este inclusă și România, Banca Mondială anticipează în acest an o creștere economică de 2,4%, urmată de un avans de 2,8% în 2016.

Regiunea Europa Centrală și de Est include Albania, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Lituania, Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, Muntenegru, România și Serbia.

Instituția estimează creștere economică de 1,1% pentru Bulgaria în acest an, urmată de o accelerare la 2% anul următor, în timp ce pentru Ungaria rata de creștere va fi de 2% în 2015 și 2,5% anul următor.

Pentru Republica Moldova, BM anticipează un avans al PIB mai accelerat, de 3% pentru anul în curs și de 3,5% în 2016.

În Turcia, creșterea economică se va situa la 2,4% în acest an, dar va urca la 3,5% anul următor.

Ucraina va înregistra în 2014 o contracție economică de 2,3%, ca urmare a crizei prin care trece țara, urmând să revină pe creștere anul următor, când PIB va urca cu 3,5%, conform estimărilor din raport.

Pentru Polonia, BM așteaptă creștere puternică atât în acest an, cât și în 2016, de 3,2%, respectiv 3,3%. În Cehia, avansul PIB va fi mai lent, de 2,7% anul acesta și în cel viitor.

Rusia va înregistra în acest an o contracție a PIB de 2,9%, urmată de o creștere de numai 0,1% în 2016.

La nivel global, economia va crește în acest an cu 3% și cu 3,3% în 2016, susținută de redresarea treptată a țărilor cu venituri ridicate, prețul scăzut al petrolului și atenuarea factorilor negativi din țările în dezvoltare, notează BM.

Zona euro va consemna creștere economică de 1,1% în acest an și de 1,6% în 2015.

În Statele Unite, Banca Mondială prognozează o creștere a PIB de 3,2% în 2015 și de 3% anul viitor.

Pentru China este anticipat un avans de 7,1% în acest an, urmat de o creștere de 7% în 2016.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata