Băsescu anunță că România va juca în altă ligă datorită „noilor realități”: Petrom, parte la ce se va întâmpla peste 5 ani în Marea Neagră

Băsescu anunță că România va juca în altă ligă datorită noilor realități: Petrom, parte la ce se va întâmpla peste 5 ani în Marea Neagră
Publicat: 19/11/2012, 12:03
Actualizat: 21/03/2019, 18:17

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că datorită „realităților” din Marea Neagră, vânzarea a 10% din Petrom nu a mai figurat în acordul cu FMI, compania urmând să fie parte la ce se va întâmpla peste cinci ani în forajul din aria marină, el adăugând că și Transgaz a intrat în această „ligă”.

„Transgaz a intrat în altă ligă în momentul de față după ce știm ce știm despre Marea Neagră și e de discutat dacă e oportun să vindem 15%, daca da – cui. Nu cumva ne-ar interesa să ne luăm parteneri dintre cei care vor exploata în Marea Neagră pentru a face investițiile necesare să poată prelua excedentul de gaze care vor fi destinate vânzării?”, a spus Băsescu.

AFLĂ MAI MULT: Descoperirea istorică lângă România. Miza: zeci de miliarde de euro din Marea Neagră

El a arătat, exemplificând, că nici Petrom nu a mai figurat, după eșecul din 2011, în acordul cu FMI pentru vânzarea a 10% datorită acelorași realități din Marea Neagră.

„Spre exemplu nu ați mai văzut Petrom, după eșec, nu l-ați mai văzut în acordul cu FMI pentru vânzarea a 10%. De ce? Din cauza acelorași realități din Marea Neagră. Petrom este parte la ce urmează să se întâmple peste vreo cinci ani în Marea Neagră”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filială a companiei americane Exxon Mobil, a început împreună cu OMV Petrom, în decembrie 2011, forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei românești. La începutul anului, OMV Petrom și Exxon Mobil au anunțat că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

ExxonMobil Exploration and Production România pregătește pentru următorii doi ani investiții de până la 1,23 miliarde de dolari în foraj petrolier și lucrări adiacente în Marea Neagră.

La sfârșitul lunii octombrie, președintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu directorul general executiv al OMV, el declarând atunci că, după ultimele evoluții privind explorarea resurselor din Marea Neagră, a devenit de înțeles că România nu va mai vinde cei 10% din Petrom, fiind un noroc faptul că nu s-a reușit vânzarea în 2011.

Extracția de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârșitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independența energetică a României în privința gazelor naturale.

Guvernul s-a angajat față de FMI, în cadrul acordului de tip preventiv aflat în derulare, să vândă participații deținute de stat la companii strategice din domeniile energiei și transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrală), CFR Marfă (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare și cele trei companii de distribuție ale Electrica (participații majoritare).

Guvernul și Președinția au o opinie comună privind vânzarea de acțiuni Transgaz (TGN), existând opțiunea de a vinde acum la un preț mai slab sau de a nu vinde, pornind de la ideea că dezvoltarea sectorului energetic „în câțiva ani” va crește valoarea participațiilor statului, afirma, în urmă cu o săptămână, premierul Ponta.

„La Transgaz avem procedurile finalizate, dar ideea principală este de a ști dacă vindem la un preț mai slab sau mai bine nu vindem, mai ales că e legat de toată evoluția pieței energiei în România în următorii ani. Veștile bune pe care le-am primit atât în ceea ce privește explorările făcute de Exxon și OMV Petrom, cât și celelalte concesiuni acordate ne fac să credem că într-o perioadă – nu vorbesc de o lună-două, vorbesc de câțiva ani – dezvoltarea sectorului energetic în România va crește implicit toate participațiile pe care Guvernul le are în acest moment”, a adăugat Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier