BCE va menține politica monetară STRICTĂ ”cât va fi necesar”, în contextul tarifelor serviciilor și datelor despre salarii

BCE va menține politica monetară STRICTĂ ”cât va fi necesar”, în contextul tarifelor serviciilor și datelor despre salarii
Publicat: 16/04/2024, 07:30
Actualizat: 16/04/2024, 08:45

Rata inflației tinde să se stabilizeze, deși parcursul este dificil, afirmă Philip R. Lane, membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene, reiterând poziția privind menținerea unei politici monetare stricte ”cât timp va fi necesar”, deși Gediminas Simkus, un membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, se așteaptă la cel puțin trei reduceri ale dobânzilor în zona euro anul acesta.

”În pofida tendinței generale de scădere a inflației, creșterile tarifelor pentru servicii rămân mari, la circa 4,0%. Declinul inflației serviciilor începând de vara trecută a avut loc în mare parte în sectoare care nu au activități de lucru intense. (…) Există o corelație pe termen mediu între inflația salariilor și inflația în sectoarele serviciilor cu activități intense. În timp, este necesară decelerarea creșterilor salariale astfel încât inflația serviciilor să se îndrepte spre o rată compatibilă cu atingerea nivelului de 2% pentru inflația generală”, a declarat Philip R. Lane, membru al Comitetului Executiv al BCE, într-un discurs rostit la Universitatea din Dublin.

Philip R. Lane a notat că eforturile de reducere a inflației sunt destul de dificile, în special din cauza fluctuațiilor prețurilor la energie.

”Trebuie recunoscut faptul că actuala fază a procesului dezinflaționist este dificilă. În mod special, fluctuațiile prețurilor la energie din 2023 vor genera oscilații ale efectelor de bază ale valorilor lunare ale inflației”, a subliniat Philip Lane, avertizând și că inflația în domeniul serviciilor riscă să rămână relativ ridicată pe parcursul anului.

Philip Lane a reiterat poziția BCE, subliniind că politica monetară în zona euro va rămâne ”suficient de restrictivă cât timp va fi necesar”.

”Dacă evaluarea noastră actualizată asupra perspectivelor inflației, asupra dinamicii inflației subzistente și asupra forței transmiterii politicii monetare vor contribui la creșterea încrederii că inflația se îndreaptă spre ținta optimă în mod constant, va fi adecvat să reducem actualul nivel restrictiv al politicii monetare. (…) Oricum, vom continua o abordare dependentă de date în stabilirea nivelului adecvat și al duratei restricțiilor, nu ne angajăm pe un parcurs prestabilit”, a subliniat Philip Lane.

Un alt oficial BCE crede că vor exista cel puțin trei reduceri ale dobânzii de referință anul acesta

În schimb, Gediminas Simkus, președintele Băncii Centrale a Lituaniei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, s-a declarat încrezător că vor exista cel puțin trei decizii de reducere a dobânzii de referință în zona euro anul acesta.

”Eu văd o șansă de peste 50% de a exista cel puțin trei scăderi ale dobânzilor anul acesta”, a declarat Gediminas Simkus, conform grupului media Bloomberg.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, săptămâna trecută, menținerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, notând că, deși inflația este pe o traiectorie descendentă, presiunile prețurilor persistă, în special în sectorul serviciilor. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor rămân neschimbate, la 4,50%, 4,75% și 4,00%.

Inflația anuală în zona euro a fost la nivelul de 2,4% în martie, în scădere de la 2,6% în februarie, a anunțat recent Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Serviciile au avut cea mai mare inflație anuală în martie (4,0%, la fel ca în februarie), iar prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut cu 2,7%, încetinind de la 3,9% în februarie.

Foto: Profimedia

Citește și:

Uniunea Europeană riscă să intre în DECLIN dacă nu reformează piața unică, avertizează fostul premier italian Enrico Letta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...