BCE va menține politica monetară STRICTĂ ”cât va fi necesar”, în contextul tarifelor serviciilor și datelor despre salarii

BCE va menține politica monetară STRICTĂ ”cât va fi necesar”, în contextul tarifelor serviciilor și datelor despre salarii
Publicat: 16/04/2024, 07:30
Actualizat: 16/04/2024, 08:45

Rata inflației tinde să se stabilizeze, deși parcursul este dificil, afirmă Philip R. Lane, membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene, reiterând poziția privind menținerea unei politici monetare stricte ”cât timp va fi necesar”, deși Gediminas Simkus, un membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, se așteaptă la cel puțin trei reduceri ale dobânzilor în zona euro anul acesta.

”În pofida tendinței generale de scădere a inflației, creșterile tarifelor pentru servicii rămân mari, la circa 4,0%. Declinul inflației serviciilor începând de vara trecută a avut loc în mare parte în sectoare care nu au activități de lucru intense. (…) Există o corelație pe termen mediu între inflația salariilor și inflația în sectoarele serviciilor cu activități intense. În timp, este necesară decelerarea creșterilor salariale astfel încât inflația serviciilor să se îndrepte spre o rată compatibilă cu atingerea nivelului de 2% pentru inflația generală”, a declarat Philip R. Lane, membru al Comitetului Executiv al BCE, într-un discurs rostit la Universitatea din Dublin.

Philip R. Lane a notat că eforturile de reducere a inflației sunt destul de dificile, în special din cauza fluctuațiilor prețurilor la energie.

”Trebuie recunoscut faptul că actuala fază a procesului dezinflaționist este dificilă. În mod special, fluctuațiile prețurilor la energie din 2023 vor genera oscilații ale efectelor de bază ale valorilor lunare ale inflației”, a subliniat Philip Lane, avertizând și că inflația în domeniul serviciilor riscă să rămână relativ ridicată pe parcursul anului.

Philip Lane a reiterat poziția BCE, subliniind că politica monetară în zona euro va rămâne ”suficient de restrictivă cât timp va fi necesar”.

”Dacă evaluarea noastră actualizată asupra perspectivelor inflației, asupra dinamicii inflației subzistente și asupra forței transmiterii politicii monetare vor contribui la creșterea încrederii că inflația se îndreaptă spre ținta optimă în mod constant, va fi adecvat să reducem actualul nivel restrictiv al politicii monetare. (…) Oricum, vom continua o abordare dependentă de date în stabilirea nivelului adecvat și al duratei restricțiilor, nu ne angajăm pe un parcurs prestabilit”, a subliniat Philip Lane.

Un alt oficial BCE crede că vor exista cel puțin trei reduceri ale dobânzii de referință anul acesta

În schimb, Gediminas Simkus, președintele Băncii Centrale a Lituaniei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, s-a declarat încrezător că vor exista cel puțin trei decizii de reducere a dobânzii de referință în zona euro anul acesta.

”Eu văd o șansă de peste 50% de a exista cel puțin trei scăderi ale dobânzilor anul acesta”, a declarat Gediminas Simkus, conform grupului media Bloomberg.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, săptămâna trecută, menținerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, notând că, deși inflația este pe o traiectorie descendentă, presiunile prețurilor persistă, în special în sectorul serviciilor. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor rămân neschimbate, la 4,50%, 4,75% și 4,00%.

Inflația anuală în zona euro a fost la nivelul de 2,4% în martie, în scădere de la 2,6% în februarie, a anunțat recent Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Serviciile au avut cea mai mare inflație anuală în martie (4,0%, la fel ca în februarie), iar prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut cu 2,7%, încetinind de la 3,9% în februarie.

Foto: Profimedia

Citește și:

Uniunea Europeană riscă să intre în DECLIN dacă nu reformează piața unică, avertizează fostul premier italian Enrico Letta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Marele actor Costel Constantin a trăit clipe de coșmar înainte să moară. Ultimul apel este...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Gabi Bădălău a ”comis-o” grav cu Urus-ul de 300.000 €! Sechestrat de DIICOT, într-un dosar...
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Veste SOC pentru Elena Udrea. Judecătorii au luat decizia
Misterioasa femeie din viața lui Miron Cozma. Când a rămas pe drumuri, am luat-o eu
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Diana Dumitrescu, diagnosticul crunt primt de la medici. Actrița se confruntă cu dureri groaznice: ”Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Cea mai mare cameră foto din lume a ajuns la destinație. „Ultima piesă din puzzle”
×