BCR a avut profit de un milion lei în primul trimestru

BCR a avut profit de un milion lei în primul trimestru
Publicat: 30/04/2014, 09:18
Actualizat: 29/07/2014, 20:37

„Profitul net s-a situat la un milion lei (0,2 milioane euro) în comparație cu pierderea netă de -10,2 milioane lei (-2,3 milioane euro) în trimestrul I 2013, pe baza unui rezultat operațional solid care a depășit cuantumul costurilor cu riscul”, se arată într-un comunicat al BCR.

La finele lunii martie 2013, banca avea active de 70,58 miliarde lei (15,97 miliarde euro).

Grupul BCR a obținut în primele trei luni un rezultat operațional de 551,7 milioane lei (122,5 milioane euro), în scădere cu 2,8%, în condițiile unui venit operațional mai mic, parțial compensat de scăderea costurilor.

Venitul operațional s-a diminuat cu 6,8%, la 914,1 milioane lei (203 milioane euro), iar venitul net din dobânzi a scăzut cu 10,6%, la 644,3 milioane lei (143,1 milioane euro), față de 721 milioane lei (164,3 milioane euro) în primele trei luni din 2013.

„Declinul a fost cauzat, în principal, de cererea modestă de credite în segmentele întreprinderilor mici și mijlocii și afacerilor mari, în pofida unor volume stabile de credite retail, acordate în condițiile unui mediu de dobanzi scăzute”, se menționează în comunicat.

Rata creditelor neperformante a crescut la 30,2% din totalul portofoliului de credite, din cauza reducerii totale a portofoliului de credite, în special pe segmentul corporate, iar rata de acoperire a creditelor neperformante se situa la 61,1%, peste nivelul de 58% din primul trimestru al anului trecut.
Soldul creditelor acordate a scăzut cu 14,7%, la 36,66 miliarde lei (8,22 miliarde euro), activitatea nouă de creditare fiind afectată de cererea slabă și reușind să compenseze numai parțial rambursările și contracția portofoliului de credite.

Totodată, depozitele atrase au scăzut ușor, cu 0,2%, la 37,36 miliarde lei (8,37 miliarde euro).

„Depozitele clienților rămân principala sursă de finanțare, în timp ce BCR se bucură de sprijinul susținut al băncii-mamă, alături de surse de finanțare diverse și acorduri de finanțare cu Instituții Financiare Internaționale”, se precizează în comunicat.

Banca se menține pe prima poziție în sistemul bancar după activele administrate, deși acestea s-au redus cu 6,8%, la 65,8 miliarde lei.

Venitul net din comisioane s-a apreciat cu 23,1%, la 175,9 milioane lei (39,1 milioane euro), în principal datorită accentului pe operațiunile de tranzacții și plăți, precum și soluțiilor de investiții alternative oferite clienților, precum fonduri de investiții, bancassurance, economisire în sistem „Bauspar” sau fonduri de pensii.

Rezultatul net din tranzacționare a scăzut cu 22,6%, la 88,3 milioane lei (19,6 milioane euro), reflectând venituri mai reduse din operațiunile de schimb valutar și tranzacții cu valori mobiliare.

Cheltuielile operaționale s-au redus cu 12,4%, la 362,5 milioane lei (80,5 milioane euro), pe fondul măsurilor de optimizare a structurii personalului și rețelei de unități, precum și managementului strict al costurilor.

Astfel, raportul cost-venituri s-a îmbunătățit, la 39,7%, față de 42,2% în primele trei luni din 2013.

Cheltuiala cu deprecierea activelor financiare altele decât la valoarea justă prin profit sau pierdere a scăzut cu 1,5%, la 496,4 milioane lei (110,3 milioane euro), reflectând impactul unui mediu economic dificil asupra unor clienți, dar și un flux mai redus de credite neperformante în segmentele retail și IMM, conform așteptărilor.

„Începând cu acest an, Erste Group (acționarul majoritar al BCR) a adoptat standardele de raporatare financiară (FINREP) ale European Banking Authority (EBA) pentru a crește transparența față de investitori. Adoptarea FINREP nu are impact asupra profitului net istoric ori a calculării capitalului și bilanțului. Cu excepția cazului în care se prevede altfel, rezultatele financiare aferente primelor trei luni ale anului 2014, conform FINREP, sunt comparate cu rezultatele financiare retratate aferente primelor trei luni ale anului 2013 (Trimestrul 1 2013)”, precizează grupul financiar.

Rata de solvabilitate (BCR neconsolidat, aplicând IFRS cu filtre prudențiale) era de 14,7% în decembrie, peste cerințele de reglementare ale Băncii Naționale a României, de minim 10%, iar rata capitalului de rang 1+2 se situa la 24,9%.

Raluca Ghinea, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom