Bloomberg: Politicile diferite aplicate de BCE și Fed generează speculații privind PARITATEA dintre euro și dolar

Bloomberg: Politicile diferite aplicate de BCE și Fed generează speculații privind PARITATEA dintre euro și dolar
Publicat: 10/04/2024, 07:30

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea aplica anul acesta mai multe reduceri ale dobânzilor decât Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală din SUA, ceea ce generează speculații ale investitorilor privind scăderea valorii monedei euro până la paritatea cu dolarul, comentează grupul media Bloomberg.

Mai multe grupuri de creditare, printre care Bank of America Corp. și LBBW (Germania), exersează o serie de scenarii de risc, avertizând că va scădea valoarea monedei euro dacă investitorii mizează pe ritmuri diferite ale BCE și Fed în reducerea dobânzilor.

Geoffrey Yu, expert în strategii la Bank of New York Mellon, afirmă că euro ar putea atinge paritatea cu dolarul anul acesta și nu exclude posibilitatea unei decizii a BCE de reducere a dobânzii de referință joi.

Deocamdată, niciunul dintre specialiștii intervievați de Bloomberg nu evocă paritatea exactă între euro și dolar ca scenariu de bază, ceea ce ar necesita o scădere a valorii de aproximativ 8%, până la un nivel observat ultima dată în timpul crizei energiei apărute după invazia Rusiei în Ucraina. Dar anumiți experți sunt pregătiți să ignore posibilitatea unui astfel de scenariu, mai ales în contextul în care perspectiva unui nou mandat de președinte al lui Donald Trump ar putea prefigura reduceri fiscale, care ar modera inflația, și impunerea de noi bariere comerciale.

”Dolarul ar trece prin situația de paritate precum un cuțit încins prin unt”, dacă Fed menține nivelul dobânzilor în timp ce BCE le relaxează, apreciază Moritz Kraemer, economist-șef la banca LBBW.

Grupul bancar anticipează că euro ar putea scădea la 1,01 $ în 2025, cea mai curajoasă prognoză avansată de experții consultați de Bloomberg.

Oficiali din cadrul BCE, în frunte cu președintele Christine Lagarde, se reunesc săptămâna aceasta și vor pregăti piețele pentru o primă reducere a dobânzilor pe 6 iunie, în contextul reducerii presiunilor prețurilor în zona euro. Oficialii BCE au semnalat clar că nu intenționează să mențină o linie politică similară cu cea a președintelui Fed, Jerome Powell, dar nu au spus ce vor face după prima decizie de scădere a dobânzilor, argumentând că datele economice vor decide.

Diferențe majore între economia SUA și cea a UE

Din punctul de vedere ale investitorilor, diferențele între economiile Statelor Unite și Europei sunt puternice. Salariile din SUA au avut creșteri semnificative, iar rata șomajului a scăzut.

În zona euro, inflația este în scădere, dar starea economiei nu este mai bună decât în trimestrul al treilea din 2022, când BCE a început să majoreze dobânzile. Direcțiile economice diferite au generat deja fluctuații pe piețele de tranzacționare, iar valoarea euro a scăzut deja cu aproape 2% anul acesta, fiind la 1,09$.

”Adepții parității euro-dolar au revenit. Noi nu ne numărăm printre ei, dar proiecțiile noastre indică un interval între 1,10-1,15$, iar perspectivele unui euro puternic ar apărea doar dacă scad datele economice ale SUA, dacă se reduce inflația în SUA și se relansează economia zonei euro”, afirmă Audrey Childe-Freeman, analist la divizia Bloomberg Intelligence.

Foto: Profimedia

Citește și:

Borrell cere dezvoltarea apărării UE, de teama reducerii angajamentelor SUA /”Un RĂZBOI convențional în Europa nu mai este o fantezie”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto