Borrell cere dezvoltarea apărării UE, de teama reducerii angajamentelor SUA /”Un RĂZBOI convențional în Europa nu mai este o fantezie”

Publicat: 09/04/2024, 18:02

Uniunea Europeană trebuie să își dezvolte propriile capabilități de apărare, în contextul în care nu se poate baza în totalitate pe sprijinul Statelor Unite, afirmă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, avertizând că, în contextul ”amenințării” Rusiei, riscul unui război în Europa ”nu mai este o fantezie”, astfel că sunt necesare acțiuni pentru evitarea acestui scenariu.

”În momentul de față, Europa simte într-adevăr ce înseamnă provocările, ne confruntăm cu provocări. De aceea, spun că viitorul pas, viitoarea etapă a proiectului european va fi asociată foarte mult construirii securității și apărării comune. Fără a exagera, fără a spune că războiul este iminent, dar trebuie să îi facem pe cetățeni să înțeleagă faptul că umbrela SUA, care ne-a protejat în timpul Războiului Rece și ulterior, s-ar putea să nu fie deschisă tot timpul. Poate că, în funcție de cine se află la putere la Washington, nu ne putem baza pe sprijinul SUA și pe capacitățile americane de a ne proteja”, a declarat Borrell, marți, la un seminar organizat de Forumul Europa.

Borrell a argumentat că sunt necesare capabilități comune ale Uniunii Europene în materie de securitate și apărare, complementare cu cele ale Alianței Nord-Atlantice.

”Trebuie să construim capacități comune, trebuie să ne dezvoltăm propria responsabilitate, poate că responsabilitatea este un cuvânt mai bun decât autonomia strategică, dar oricum înseamnă același lucru – capacitatea de a acționa, capacitatea de a ne apăra singuri, capacitatea de a înfrunta provocările mai importante pentru noi. În mod categoric, alianța NATO va fi de neînlocuit, dar în interiorul NATO trebuie să construim un pilon european”, a precizat Borrell.

Rusia generează ”amenințări” la adresa UE, riscul unui război ”nu mai este o fantezie”

Josep Borrell a notat că toate conflictele militare din vecinătatea Uniunii Europene sunt de natură teritorială, avertizând că Rusia generează o ”amenințare” majoră.

”După căderea Zidului Berlinului, în jurul nostru a apărut un cerc de focuri, de instabilitate, din Sahel în Orientul Mijlociu, în Caucaz și în zona Mării Baltice. Și cred că trăim un moment foarte important în construcția europeană, pentru că, în mod cert, războiul apare la orizont, iar acesta nu este un lucru minor. Războiul din Ucraina a dezvăluit în mod brutal lumea așa cum este, nu cum am vrea noi să fie. Este o lume marcată de amenințarea Rusiei la adresa întregii Uniuni Europene, chiar dacă Ucraina nu este încă membră UE, dar amenințarea este la adresa întregii UE și nu putem disocia soarta poporului ucrainean de soarta cetățenilor UE”, a subliniat Borrell.

”Perspectiva, posibilitatea unui război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie. Și, în mod evident, trebuie să facem tot posibilul pentru a evita acest lucru”, a insistat Borrell, cerând dezvoltarea unor capabilități eficiente de apărare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Guvernul israelian analizează OPȚIUNILE unui potențial acord cu Hamas /Netanyahu amenință că va interveni în Rahaf

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto