BNR a publicat un comunicat de presă pentru a explica deprecierea leului: „Opinia publică fiind inflamată, cele mai mici aluzii provoacă mișcări imediate și violente în piețe”

BNR a publicat un comunicat de presă pentru a explica deprecierea leului: Opinia publică fiind inflamată, cele mai mici aluzii provoacă mișcări imediate și violente în piețe
Publicat: 23/05/2012, 16:43
Actualizat: 23/05/2012, 17:50

Noul maxim istoric al cursului de schimb este cauzat de „veștile rele” din zona euro, iar în aceste condiții eforturile de temperare din parte băncilor centrale sunt limitate, deși BNR folosește instrumentarul adecvat și leul manifestă în continuare rezistența cea mai solidă, afirmă Adrian Vasilescu, informează Mediafax.

„Deprecierea din ziua de 23 mai a fost cauzată, ca și în zilele de 8-16 mai, în principal de veștile rele venite din zona euro. În întreaga regiune, monedele au suferit deprecieri accentuate. Dacă piața valutară, începând din 17 mai până în 21 mai, părea să-i imprime leului o nouă tendință, de apreciere în raport cu euro, calmarea cursului s-a produs sub influența unor informații dacă nu liniștitoare cel puțin cu un grad de pesimism ceva mai redus venite de la reuniunea G8. Luni însă bursa știrilor și-a schimbat trendul și pesimismul a revenit. Toate monedele din regiune au suferit noi deprecieri”, a spus consilierul guvernatorului BNR.

Cursul de referință anunțat miercuri de Banca Națională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, în urcare cu 1,35 bani față de marți, iar dealerii spun că banca centrală a vândut indirect volume semnificative de euro pentru a tempera o depreciere mai accentuată a leului.

„Opinia publică fiind inflamată, cele mai mici aluzii provoacă mișcări imediate și violente în piețe. Pe bună dreptate, numeroși analiști au precizat că, în astfel de împrejurări, eforturile de temperare făcute de băncile centrale, oricât de mari ar fi, nu pot avea decât efecte limitate. Banca Națională a României, care monitorizează cu mare atenție evenimentele, folosește instrumentarul adecvat pentru ca șocurile provocate să aibă durată scurtă și intensitate minimă. Dovadă că miercuri 23 mai, ca și în toate celelalte zile de după 8 mai, deprecierea leului a fost minimă, iar în această perioadă leul a pierdut numai 1,26%, în timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 3,87%, forintul unguresc cu 5,16% iar coroana cehă cu 1,85%. Leul manifestă în continuare rezistența cea mai solidă în față șocurilor externe”, a comentat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR susține că ședința de miercuri a fost agitată pe toate piețele lumii din cauza comentariilor fostului prim-ministru grec Lucas Papademos, făcute pentru Wall Street Journal și pentru CNBC, care opina că „în cazul ieșirii Greciei din zona euro consecințele pentru euro-sistemul financiar și pentru economia reală vor fi profunde iar costurile asociate vor fi de anvergură; și că vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara zonei euro”.

„Șocul s-a resimțit instantaneu. Euro s-a depreciat față de dolar. În regiunea noastră, leul a sărit peste pragul de 4,45 iar zlotul, forintul și coroana s-au depreciat și mai mult. E încă o dovadă că riscurile externe sunt dintre cele mai mari și că o declarație, chiar și în condițiile în care fostul prim-ministru grec a introdus mulți de dacă, subliniind că totuși scenariul divorțului Greciei de euro «este puțin probabil să se materializeze», undele șocului produs s-au derulat repede și pe spații largi”, a completat Vasilescu.

În ședința de miercuri cursul euro a urcat de 4,34 zloți la 4,37zloți, de la 298 forinți la 302 forinți , și de la 25,25 coroane cehe la 25,50 coroane cehe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția