BNR: Datoria externă a României a crescut, investițiile străine sunt în scădere. Deficitul contului curent s-a micșorat față de anul trecut

BNR: Datoria externă a României a crescut, investițiile străine sunt în scădere. Deficitul contului curent s-a micșorat față de anul trecut
Publicat: 13/09/2023, 17:39

Deficitul extern al României a scăzut după primele șapte luni din 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Datoria externă, menită să finanțeze acest deficit, a crescut, în timp ce investițiile nerezidenților au înregistrat o scădere, artă datele Băncii Naționale a României, date publicității miercuri.

Deficitul contului curent al balanței de plăți al României – adică diferența dintre totalul bunurilor, serviciilor, veniturilor primare și secundare ieșite și intrate în țară –  a ajuns la 11,89 miliarde de euro după primele șapte luni din 2023, în scădere de la 15,2 miliarde de euro, cât era după același interval anul trecut, potrivit BNR.

Detaliat pe componente, balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 2,35 de miliarde de euro, respectiv de 15,45 miliarde de lei, față de 17,81 miliarde de lei. De amintit că, potrivit  Institutului Național de Statistică, în primele șapte luni din acest an, exporturile au crescut cu 4,6%, iar importurile au scăzut cu 1,1%, comparativ cu același interval din 2022.

În ceea ce privește balanța serviciilor, aceasta a înregistrat un excedent mai mare cu 1,65 miliarde de euro (8,36 miliarde de euro față de 6,7 miliarde de euro), balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 637 milioane euro (5,54 miliarde de euro față de 4,91 miliarde de euro), iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 64 milioane euro (746 milioane de euro față de 810 milioane de euro).

Venituri primare includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii) şi alte venituri primare (impozite, subvenții), în timp ce cele secundare includ transferuri curente private şi transferuri ale administrației publice.

La cât a ajuns îndatorarea României

Datoria externă a României – cea publică și cea privată – a înregistrat în primele șapte luni o creștere, de circa 18%, de la 98,9 miliarde de euro la 116,4 miliarde de euro, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Este vorba de o diferență de 17,59 miliarde de euro, din care 14,65 este numai cea aferentă datoriei publice externe. Aceasta a ajuns la 72,28 de miliarde de euro după șapte luni din 2023, față de 57,63 de miliarde de euro, în același interval de anul trecut.

Străinii și-au redus investițiile

În ceea ce privește investițiile străinilor  în România, acestea au scăzut semnificativ, cu aproape o treime, în primele șapte luni din 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit BNR, investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 4,25 miliarde de euro, comparativ cu 5,99 de miliarde de euro în perioada ianuarie – iulie 2022). Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 4,59 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă – adică împrumuturile acordate de firmele-mamă încep să fie returnate peste graniță – de 343 milioane euro.

Investițiile sunt, totuși, peste nivelul din pandemie, când au scăzut cu 60,4% în 2020, față de 2019, care era la un nivel apropiat de minimul ultimilor 17 ani, conform datelor BNR. Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,92 miliarde de euro în anul pandemic 2020, comparativ cu 4.849 milioane de euro în perioada ianuarie – decembrie 2019.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?