BNR: Prima Casă trebuie exceptată din legea dării în plată

 BNR: Prima Casă trebuie exceptată din legea dării în plată
Publicat: 06/02/2016, 10:12

„Nu ne așteptăm, în mod special, să existe foarte multe dări în plată. (…) Consecințele bilanțiere asupra băncilor nu se produc în momentul dării în plată, ele se produc în momentul adoptării legislației, pentru că băncile sunt reglementate prudențial, printr-o directivă europeană, care obligă instituțiile de credit să provizioneze la momentul la care un credit nu mai are garanțiile necesare. Consecințele legii în actuala formă nu s-ar vedea la momentul la care un debitor s-ar duce să ceară darea în plată, ci se vor vedea la momentul adoptării legii”, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

Cerințele mai restrictive privind creditul ipotecar pot duce la un blocaj al pieței, a spus el. Băncile ar putea cere aducerea de garanții imobiliare suplimentare, iar garanțiile personale nu vor putea fi solicitate, pentru că nu mai pot fi luate în calcul, fiind revocabile de către debitor.

„Nu se acceptă garanții revocabile. Băncile sunt obligate să mărească avansul, în măsura în care instrumentul acesta al dării în plată va fi reglementat astfel. Există probabilitatea ca pe piața liberă a creditului, un număr mai mic de persoane să se califice pentru împrumut, dacă este adoptată legea în forma actuală”, a afirmat el.

Cel mai puternic afectați vor fi tinerii, care nu dețin în general sume mari pentru avans, a spus guvernatorul.

„Este și aici un transfer de avere ca și în cazul altor politici publice, un transfer de resurse dinspre cei care și-au luat deja creditul și acum poate doresc să plătească mai puțin pentru el și care sunt în general generația mea sau cele mai mature, către generațiile mai tinere. Generațiile tinere nu mai au acces la credite în aceleași condiții mai facile, pe care le-au avut generațiile anterioare, datorită instituirii genului acestuia de reglementare”, a declarat viceguvernatorul.

Pe piața creditului Prima Casă condițiile sunt diferite, fiind pusă sub semnul întrebării existența programului.

Avansul redus, de 5% la creditele Prima Casă este posibil în condițiile în care există un risc mai redus pentru bancă, datorat garanției statului.

„O garanțíe nu poate fi decât irevocabilă. În momentul în care o garanție a statului poate fi anulată prin voința unui terț, care este debitorul, atunci ar însemna că băncile dau credite prima Casă fără garanția statului, ceea ce este imposibil”, a adăugat oficialul BNR.

Prima Casă nu poate exista decât în măsura în care garanția este menținută, a spus el.

„De aceea, unul dintre primele lucruri care considerăm noi oportun să fie modificate în această legislație este exceptarea explicită a creditului prin Prima Casă”, a declarat Olteanu.

Potrivit legii dării în plată, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situația în care executarea obligațiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Modificările au fost intens criticate de către reprezentanții băncilor.

În decembrie, președintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze „dificultăți”.

Proiectul de lege ar fi trebuit să fie dezbătut marți în Comisia Juridică a Senatului, însă discuțiile au fost amânate, deputatul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului, motivând că decizia de amânare a fost luată din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile.

Reprezentanții Consiliului Patronatelor Bancare din România au susținut însă că băncile nu au solicitat nicio amânare, având în vedere că nu au fost invitate la discuții, iar amendamentele nu le-au fost transmise.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York