Borza: Băncile vor începe să ceară insolvența datornicilor; va fi un an cu falimente spectaculoase

Borza: Băncile vor începe să ceară insolvența datornicilor; va fi un an cu falimente spectaculoase
Publicat: 26/03/2013, 14:45
Actualizat: 30/01/2019, 21:24

Băncile nu își vor mai permite și în acest an să rostogolească creditele neperformante și vor începe să ceară insolvența datornicilor, afirmă Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, care crede că unii investitori au făcut din intrarea în insolvență o afacere profitabilă.

„Băncile nu își permit luxul, în al patrulea sau al cincilea an de criză, să mai rostogolească creditele neperformante, arieratele. N-au făcut nimic până acum, dar deja este presiunea din afară a băncilor-mamă, pentru că și Europa, din păcate, se zbate într-o recesiune prelungită, și-atunci evident că încep să le lase din mâini. Le-au tot rostogolit, le-au tot ascuns pe sub covor”, a declarat Borza pentru MEDIAFAX.

El anticipează că în acest an băncile „vor da drumul la insolvențe” și că nu cerut până acum falimentul multor datornici pentru că le-ar fi afectat indicatorii instituțiilor de credit.

„Este o curățenie absolut necesară, să spunem curățenia de primăvară, pentru că altminteri băncile au preferat în acești patru-cinci ani să tot provizioneze. Dar acum nu mai au resurse interne, iar asta pune presiune pe acționari să vină cu majorare de capital, dar nu mai au nici acționarii băncilor”, a adăugat el.

Directorul firmei Euro Insol crede că vor fi insolvențe în toate zonele, dar în special din industrie și retail, atât de bricolaj, cât și de electronice și electrocasnice. „Anul 2013 va fi un an spectaculos din acest punct de vedere”, a spus el.

Borza a afirmat că în România sunt mai mulți investitori care au făcut din insolvență o afacere.

„Sunt unii patroni de profesie care au făcut deja un business din care în insolvență câștigă mai mult. Societățile respective, odată intrate în insolvență, sunt grevate de datorii, au credite la bănci de sute de milioane de euro, au activele ipotecate în favoarea băncilor. Ei trăiesc din răscumpărarea activelor ipotecate la bănci la o treime de preț sau mai puțin. Tot ei, în general, își răscumpără societățile prin niște firme create de ei prin Insulele Virgine sau prin persoane interpuse”, a continuat reprezentantul firmei de insolvență.

El a a explicat că aceaia care vor să își răscumpere firmele nu riscă prea mult să le achiziționeze altcineva pentru că „pe praful ăsta nu se înghesuie nimeni” în afara aceluia care cunoaște cel mai bine potențialul real al afacerii.

Borza estimează că anul 2013 va fi unul al marilor insolvențe în industrie, printre care se vor număra Termoelectrica și Compania Națională a Huilei.

„Vom avea surprize în continuare, vom avea surprize cu societăți pe care nici măcar printr-un joc de imaginație nu ne-am fi gândit, nu neapărat pentru că ar avea probleme insurmontabile, ci pentru că insolvența a devenit o modă și nu neapărat în sensul rău al cuvântului”, a spus el.

Numărul firmelor care au intrat în insolvență de la declanșarea crizei, în 2008, a ajuns la aproape 90.000, dintre care 16.404 firme au intrat în incapacitate de plată în 2012, potrivit datelor de la ONRC. În România sunt aproximativ un milion de firme active.

Insolvențele au crescut până în 2010 constant începând din 2008, an în care au fost înregistrate 14.000 de astfel de dosare. În 2009, 19.900 de firme au intrat în incapacitate de plată, iar numărul acestora a crescut la 21.700 în 2010. După acest moment s-a consemnat o stabilizare a situației, având în vedere că în 2011 și 2012 s-a înregistrat un număr comparabil de insolvențe.

Pe tot parcursul acestei perioade topul domeniilor afectate de insolvențe s-a menținut, comerțul, distribuția, transporturile, construcțiile și industria prelucrătoare ocupând primele locuri după numărul de firme intrate în dificultate.

Peste 70% dintre firmele care au intrat în insolvență anul trecut activează în domeniul comerțului, transporturilor și depozitării, industriei prelucrătoare și construcțiilor.

Anul trecut și-au declarat insolvența mai multe companii cu rezonanță pe piața românească, de la Minimax Discount al omului de afaceri Dinu Patriciu, la Romstrade, companie a unui alt afacerist cunoscut, Nelu Iordache. Printre marii contribuabili pentru care instanțele au pronunțat decizii de declanșare a procedurii de insolvență se regăsesc Hidroelectrica, S&D Pharma, Staff Collection (House of Art), societatea Urban sau combinatul Someș Dej.

La începutul acestui an, Ministerul Economiei a decis intrarea în insolvență a combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea. Tot în acest an au intrat în insolvență, printre altele, Mechel Târgoviște, Someș Dej și Societatea Feroviară de Turism.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte