BVB a premiat performerii anului 2023. Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: „Stabilitatea economică necesită în continuare preocupări sporite”

Publicat: 29/02/2024, 18:07

Bursa de Valori București (BVB) a premiat, joi, într-un eveniment devenit tradițional anual care premiază excelența pe piața de capital din România, performerii anului bursier 2023. Cu această ocazie festivă, în cadrul căreia au fost acordate 19 premii, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu a apreciat performanțele-record de la BVB și punctat nevoia de politici credibile pentru România.

Bursa de Valori București (BVB) a acordat joi, în cadrul celei de-a 11-a ediții BVB Awards, 19 premii pentru rezultatele obținute în 2023 de către companiile listate, companiile de brokeraj, fondurile de pensii private și de investiții. Evenimentul prin care s-au adus în prim-plan performerii pieței de capital locale din anul 2023, este organizat în urma rezultatelor înregistrate anul precedent.

Potrivit oficialilor, 2023 a fost unul dintre cei mai buni ani din istoria Bursei de Valori București, cu recorduri pe multiple paliere.

Astfef, capitalizarea companiilor listate la bursă a depășit, în premieră, pragul de 300 miliarde de lei, valoarea totală de tranzacționare înregistrată pe toate piețele, cu toate tipurile de instrumente financiare, a depășit 38 de miliarde de lei (+58% față de 2022), lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente listate, pe ambele piețe, a ajuns la 153 de milioane de lei (+60% față de 2022), indicele principal, BET a urcat cu 32%, iar BET-TR cu 40%, cel din urmă având cea mai bună performanță din regiune anul trecut.

Anul trecut, prin cele 34 de listări de acțiuni și obligațiuni, a fost atrasă suma record de 5,5 miliarde de euro. O valoare record a fost înregistrată și pentru numărul investitorilor care a ajuns la finalul lunii septembrie la peste 168.000.

Performanțele anului bursier 2023 sunt reflectate, în primul rând, de succesul ofertei publice de listare a companiei Hidroelectrica, care prin valoarea sa de 9,3 miliarde de lei (1,8 mld. euro) a fost, în 2023, cea mai mare ofertă din Europa și a 4-a la nivel mondial. Toate aceste reușite au fost posibile datorită eforturilor realizate de către stakeholderii pieței de capital din România, au transmit oficialii.

„După un an 2023 foarte bun pentru piața de capital din România, cu rezultate excepționale pe multiple paliere, a sosit acel moment în care invităm pe scena BVB Awards performerii anului bursier trecut pentru a le recunoaște public performanțele. Vorbim despre companii listate, instituții ale statului, intermediari, investitori instituționali, jurnaliști și despre toți cei care au făcut posibilă dezvoltarea pieței noastre de capital la un nivel înalt și care, alături de noi și proiectele noastre, continuă să demonstreze că piața de capital din România își îndeplinește misiunea de platformă de finanțare a economiei românești. Felicitări tuturor Performerilor anului 2023 pe piața de capital”, a declarat Radu Hanga, Președinte Bursa de Valori București.

„Pentru a 11-a oară, în cadrul evenimentului anual al Bursei de Valori București, care premiază excelența pe piața de capital, am adus în lumina reflectoarelor companiile care au strălucit la propriu în anul bursier 2023. A fost un an 2023 extraordinar, performanță reflectată în primul rând de succesul ofertei publice de listare a companiei Hidroelectrica, lider in producția de energie electrică în România. Meritul pentru aceste rezultate se datorează stakeholderilor pieței de capital și, astăzi, am văzut pe scena BVB Awards companiile care s-au remarcat prin rezultate notabile. Ne bucurăm să avem în cadrul comunității pieței noastre de capital asemenea jucători și cu siguranță, împreună, putem duce piața de capital din România la nivelul următor”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Câștigătorii BVB Awards 2024 sunt: AROBS Transilvania Software, Banca Transilvania, BENTO – 2B Intelligent Soft, BCR, BRD, BRK Financial Group, BT Asset Management, BT Capital Partners, Fondul Proprietatea, Hidroelectrica, Metropolitan Life Pensii Private, Ministerul Finanțelor, NN Asigurări de Viață, OMV Petrom, Tradeville, TTS – Transport Trade Services și jurnalistul Tibi Oprea.

Cosmin Marinescu: „Stabilitatea economică necesită în continuare preocupări sporite”

Prezent la eventimentul festiv, Cosmin Marinescu, care este din decembrie 2014 consilierul pe probleme economice al președintelui Klaus Iohannis, în calitate de Consilier Prezidențial – coordonator al Departamentului pentru Politici Economice și Sociale din cadrul Președinției României, a apeciat rezultatele BVB.

Într-un articol publicat pe blogul personal, consilierul a sintetizat discursul susținut în fața audienței de la BVB.

„Piața de capital din România a înregistrat performanțe spectaculoase în anul 2023, context în care am felicitat Bursa de Valori București, la cea de-a 11-a ediție a BVB Awards, pentru ambiția de a deveni un pilon cheie pentru sistemul financiar românesc. În ciuda unui context economic deloc facil, în care ecourile crizelor recente încă se resimt asupra economiilor lumii, avem totuși așteptări optimiste privind investițiile, fluxurile comerciale și de finanțare, dar și trendul dezinflaționist la nivel global și european.

Însă stabilitatea economică necesită în continuare preocupări sporite, inclusiv pentru protejarea piețelor și a competitivității economice, cu precădere în industrie, dar nu numai. Proiectele de investiții din fonduri europene reprezintă deja principalul „motor” al economiei României, însă anul 2024 a început cu reactivarea inflației, ceea ce întrerupe trendul dezinflaționist din 2023 și reclamă prudență în politica economică.

Un obiectiv esențial al coaliției de guvernare este asigurarea stabilității economice și a sustenabilității financiare a României, obiectiv național cu atât mai important într-un an electoral ce survine unor crize multiple.

În raport cu acest obiectiv, anul electoral 2024 impune o anumită responsabilitate și în planul mesajului public, în privința valorilor democratice și a principiilor pe care dorim să le promovăm pentru viitor. De aceea trebuie să ne ferim de capcanele promisiunilor care vând   iluzii,   de   soluțiile   extremiste,   lipsite   de responsabilitate.

Pe termen lung, populismul economic ne transformă pe toți în perdanți. De aceea avem nevoie de soluții credibile pentru România, soluții echilibrate, care să ofere economiei noastre garanții de stabilitate și predictibilitate pe termen lung”, a scris Cosmin Marinescu pe blogul său.

Mesajul integral prezentat în deschiderea BVB Awards 2024:

„Domnule președinte al Bursei de Valori București,

Stimați reprezentanți ai Guvernului României,

Domnule ambasador al Republicii Moldova în România,

Stimați reprezentanți ai autorităților de reglementare,

Distinși invitați,

Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră în cadrul acestei a 11-a ediții a BVB Awards, eveniment dedicat premierii performerilor pieței de capital din România.

Doresc să felicit Bursa de Valori București pentru ambiția de a deveni un pilon cheie al sistemului financiar românesc, dar și pentru consecvența de a premia reușitele pieței de capital, într-o perioadă complicată, marcată de diverse incertitudini și provocări economice, dar și politice și de securitate.

Felicit, în egală măsură, și companiile care contribuie la dezvoltarea pieței noastre de capital. Performanțele dumneavoastră sunt cele care susțin creșterea economică a României și creează, totodată, noi oportunități de afaceri pentru mediul antreprenorial românesc.

Doamnelor și domnilor,

Reușitele pieței de capital din România în decursul anului trecut au fost obținute într-un context economic deloc facil, în care ecourile crizelor recente continuă să se resimtă asupra economiilor lumii.

Pandemia de COVID-19, invazia Ucrainei de către Federația Rusă, urmată de criza energiei, explozia inflației și înăsprirea condițiilor monetare la nivel global, la care se adaugă conflictul recent din Orientul Mijlociu, sunt evenimente cu impact profund și îndelungat asupra economiei mondiale, care a experimentat cea mai mare densitate de crize din ultimele decenii.

În Europa, anul 2023 a consemnat revizuiri în scădere ale prognozelor de creștere economică. Ultimele estimări indică o creștere economică de doar 0,5% pentru Uniunea Europeană, cu o ușoară accelerare în 2024. Rămân totuși optimiste așteptările privind investițiile, fluxurile comerciale și de finanțare, dar și trendul dezinflaționist la nivel global și european.

Pentru România, în ciuda unei anumite încetiniri de ritm, creșterea economică în 2023 rămâne una ridicată, de 2% anual, performanță superioară mediei europene. Semne bune vin din modificarea contribuției factorilor la creșterea economică, prin avansul consistent din partea investițiilor. Proiectele de investiții din fonduri europene reprezintă deja principalul „motor” al economiei noastre în acești ani.

Însă stabilitatea economică necesită în continuare preocupări sporite, inclusiv pentru protejarea piețelor și a competitivității noastre, cu precădere în industrie, dar nu numai. Anul 2024 a început cu reactivarea inflației, ceea ce întrerupe trendul dezinflaționist din 2023 și reclamă, deci, prudență în politica economică.

Un obiectiv esențial al coaliției de guvernare este asigurarea stabilității economice și a sustenabilității financiare a României, obiectiv național cu atât mai important într-un an electoral ce survine unor crize multiple.

În raport cu acest obiectiv, anul electoral 2024 impune o anumită responsabilitate și în planul mesajului public, în privința valorilor democratice și a principiilor pe care dorim să le promovăm pentru viitor. De aceea trebuie să ne ferim de capcanele promisiunilor care vând   iluzii,   de   soluțiile   extremiste,   lipsite   de responsabilitate.

Pe termen lung, populismul economic ne transformă pe toți în perdanți. Iată de ce avem nevoie de soluții credibile pentru România, soluții echilibrate, care să ofere economiei noastre garanții de stabilitate și predictibilitate pe termen lung!

Doamnelor și domnilor,

După cum știți, România are, din luna mai a anului trecut, o strategie națională privind dezvoltarea pieței de capital. Aceasta trebuie fructificată pragmatic și eficient, prin schimbări ambițioase și rezultate pe măsură.

O piață de capital matură, competitivă, capabilă să susțină eficient nevoile de finanțare ale economiei, reprezintă un atu din perspectiva obiectivului ca România să treacă la un model de dezvoltare economică bazat pe investiții.

Creșterea listărilor și a participării diferitelor categorii de investitori pe piața de capital, încă mult sub potențialul real al pieței noastre, vor aduce noi oportunități de finanțare și de afaceri. Indiferent dacă ne referim la prezența unei companii pe piața principală sau pe piața AeRO, vorbim de beneficii financiare, de avantajele credibilității și calitatea guvernanței.

Într-un model de dezvoltare bazat pe investiții, economia României are nevoie de finanțare. În anii următori, finanțarea va deveni un criteriu cheie în dinamica sistemului financiar și pentru eficiența cadrului de reglementare.

Cooperarea deschisă dintre Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori și jucătorii din mediul de afaceri este, însă, cheia succesului în acest demers, unul principial și cu viziune de dezvoltare pentru economia României.

În calitate de consilier prezidențial, am avut ocazia, de-a lungul celor 9 ani de activitate, să discut cu numeroși reprezentanți ai mediului de afaceri despre cum văd ei viitorul economic al României, despre cum putem face lucrurile mai bine, cu responsabilitate și dedicare. Și vă asigur că există interes deplin pentru dialog și pentru participarea la un efort comun și constructiv, spre binele economiei noastre.

În acest sens, doresc ca prezența mea aici să fie văzută și ca invitație din partea instituției prezidențiale pentru o implicare mai activă a stakeholderilor și actorilor din sistemul financiar, pe direcția consolidării avantajelor competitive de care România dispune, inclusiv în privința pieței de capital.

Această orientare spre viitor necesită preocupări sporite și în direcția educației financiare, ca activ național pe termen lung. O bază solidă de cunoștințe economice și financiare este indispensabilă în construirea unei economii reziliente și prospere.

Stimați invitați,

Așa cum bine subliniază organizatorii acestui eveniment, anul 2023 a fost unul dintre cei mai buni ani din istoria Bursei de Valori București.

Capitalizarea bursieră a depășit 300 miliarde de lei, valoarea de tranzacționare pe piață a crescut cu peste 50%, iar finanțările atrase au atins valori record, precum în cazul listării Hidroelectrica. Toate acestea generează, în mod firesc, noi așteptări și noi ambiții în legătură cu piața noastră de capital.

Accelerarea avansului tehnologic în contextul tranziției digitale și a tranziției verzi generează noi oportunități de investiții. Vedem deja că îmbunătățirea comunicării instituționale și creșterea transparenței în relația cu investitorii au un rol catalizator important, atât în consolidarea pieței de capital românești, cât și în dezvoltarea Uniunii Piețelor de Capital din Uniunea Europeană.

Autoritățile de reglementare, și nu mă refer aici doar la ASF, trebuie să sprijine activ și vizionar acest proces de modernizare. În lumea economiilor interconectate, companiile și investitorii au nevoie de politici publice sustenabile, de un cadru legislativ clar și echilibrat, care să ofere stimulente și predictibilitate.

Doamnelor și domnilor,

Felicit companiile, emitenții și investitorii instituționali, intermediarii și promotorii pieței de capital, pentru realizările de anul trecut. Rezultatele dumneavoastră au făcut ca ”povestea bursieră” a anului 2023 să fie una de succes. Una care merită promovată și luată drept reper pentru anii următori.

Vă doresc să rămâneți consecvenți în eforturile și ambițiile dumneavoastră, iar rezultatele să fie pe măsură! Vă mulțumesc!”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...