Calendar fiscal 2018. Ce declarații trebuie depuse și ce termene de plată avem în acest an

Calendar fiscal 2018. Ce declarații trebuie depuse și ce termene de plată avem în acest an
Publicat: 18/02/2018, 21:33

Declararea și plata impozitelor din acest an se vor face în zilele obișnuite de 25 ale fiecărei luni, dar există și termene speciale pentru taxele introduse în ultimii ani.

Iată noile repere ale anului fiscal 2018:

– 26 februarie – ONG-urile și societățile agricole trebuie să-și declare profitul pe 2017 și să plătească impozitul aferent acestui câștig (în cazul în care nu beneficiază de scutiri).

– 28 februarie – Depunerea Declarației anuale privind impozitul pe reprezentanțe, de către persoanele juridice din străinătate care au deschis o reprezentanță în România.

– 26 martie – Plătitorii de impozit pe profit trebuie să-și declare și să plătească acest impozit pe anul 2017. Tot până în această zi trebuie plătite contribuțiile la asigurările sociale de sănătate (CASS) aferente trimestrului I.

– 31 martie – Proprietarii care doresc să beneficieze de reduceri – 10% din cuantum – trebuie să-și plătească până la această dată taxele locale pe clădiri, terenuri și autovehicule, inclusiv impozitul pe terenul situat sub locuință.

– 16 aprilie – noul termen de depunere a Declarației 600 privind veniturile din activități independente realizate în anul 2017, în vederea calculării contribuțiilor de asigurări sociale (CAS și CASS) aferente acestora pe anul 201 – termen decalat de la 31 ianuarie, pe fondul neclarităților intervenite după mutarea CAS de la angajator la angajat.
Redăm, în continuare, precizările ANAF în legătură cu depunerea Declarației 600:
„În ceea ce privește contribuția de asigurări sociale: Persoanele fizice care nu sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale, potrivit prevederilor art. 150 din Codul fiscal, care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse de venit prevăzute la art. 148 alin. (2) din Codul fiscal, datorează contribuția de asigurări sociale dacă îndeplinesc următoarele condiții, după caz:
a) venitul net realizat în anul precedent, stabilit în conformitate cu art. 68 din Codul fiscal, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția;
b) venitul net lunar estimat a se realiza potrivit art. 120 alin. (1) din Codul fiscal este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna în care își încep activitatea sau nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția, în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual potrivit regulilor prevăzute la art. 68 din Codul fiscal;
c) valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor prevăzute la art. 69 din Codul fiscal, este cel puțin egală cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfășoară activități impuse pe bază de norme de venit;
d) venitul net lunar realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevăzute la art. 70 din Codul fiscal, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția, în cazul contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se stabilește potrivit prevederilor art. 72 și 73 din Codul fiscal.
În ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate: Persoanele fizice care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, potrivit prevederilor art. 154 din Codul fiscal, datorează contribuția dacă realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri, din următoarele categorii:
a) venituri din activități independente;
b) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
c) venituri din cedarea folosinței bunurilor;
d) venituri din investiții;
e) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
f) venituri din alte surse”.

– 2 mai – Instituțiile publice și ONG-urile trebuie să depună bilanțurile – situațiile financiare – pe anul 2017.

– 25 mai – Persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente, din chirii sau din activități agricole trebuie să-și declare aceste venituri pe 2017 (Formular 221). Tot la această dată trebuie declarată destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual. De asemenea, până la 25 mai societățile comerciale private sau de stat trebuie să-și depună bilanțurile – situațiile financiare – pe anul 2017. Și persoanele care au realizat în 2017 venituri în străinătate trebuie să și le declare până la această dată.

– 25 iunie – Trebuie plătite CASS aferente trimestrului II, iar persoanele juridice străine (multinaționalele) care au reprezentanțe în România trebuie să-și plătească prima tranșă din impozitele pe aceste reprezentanțe.

– 25 iulie – Persoanele fizice care își închiriază locuința personală în scop turistic trebuie să plătească o primă rată de 50% din impozitul aferent acestui tip de venit.

– 25 septembrie – Până în această zi trebuie plătite CASS aferente trimestrului III.

– 30 septembrie – Până la această dată, taxele locale pe locuințe, terenuri și autovehicule puteau fi plătite fără penalități de întârziere (inclusiv cu facilitatea de 10% pentru plata până la 31 martie), dar după 30 septembrie se percep penalități de întârziere.

– 25 octombrie – Agricultorii plătesc anticipat 50% din impozitul pe venitul din activitățile agricole (prima rată).

– 26 noiembrie – A doua rată (50%) la impozitul ce trebuie plătit de persoanele fizice care își închiriază locuința personală în scop turistic.

– 17 decembrie – A doua rată (50%) la impozitul agricol.

– 21 decembrie – Trebuie plătite CASS aferente trimestrului IV, iar persoanele juridice străine (multinaționalele) care au reprezentanțe în România trebuie să-și plătească a doua tranșă din impozitele pe aceste reprezentanțe.

Varianta integrală a Calendarului Obligațiilor Fiscale pe anul 2018, publicată de ANAF, poate fi consultată urmărind linkul: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Calendar/Calendar_obligatii_fiscale_2018.htm.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului