Camera Deputaților a retrimis la comisia de specialitate proiectul de reducere a TVA/ CNIPMMR: România nu poate funcționa cu scăderi de taxe și cu măriri continue de cheltuieli

Camera Deputaților a retrimis la comisia de specialitate proiectul de reducere a TVA/ CNIPMMR: România nu poate funcționa cu scăderi de taxe și cu măriri continue de cheltuieli
Publicat: 18/12/2019, 13:22

Deputații au decis cu 137 de voturi „pentru” și 136 de voturi „contra” retrimiterea la comisie, pentru două săptămâni, a propunerii pentru modificarea și completarea articolului 291 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, care reduce TVA de la 19% la 16% iar TVA pentru alimente de la 9% la 5% de la 1 ianuarie 2020.

Deputatul PNL Florin Roman a declarat la dezbaterile din plen că reducerea cotei unice va îmbunătății rata colectării de către stat.

„Vreți să vă răzbunați pe PNL. Greșit. Vă răzbunați pe România și veți plăti și pentru această aroganță. Spuneți că vreți dialog, dar de fapt nu vreți decât să arătați pesediștilor că azi voi încă sunteți tari în Parlament, că nu vor fi alegeri a primarilor în două tururi și dinamitați România doar pentru a vă poziționa în interiorul PSD. (…) Eu sunt inițiatorul acestui proiect de lege și mi-l asum, pentru că ceea ce nu înțelegeți dumneavoastră este că liberalii au altă gândire economică ca și dumneavoastră. Principiul liberal este foarte simplu, taxe mai mici. Sunt mai mulți plătitori de taxe și impozite. Atunci când am venit cu cota unică, tot dumneavoastră, înfierați, cu mânia proletară, cota unică. V-am demonstrat că având o cotă maim mică colectăm mai mult decât o cotă mai mare”, a spus Florin Roman, care ceruse retrimiterea la comisie pentru raport suplimentar a proiectului care prevede reducerea TVA.

Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a catalogat discursul lui Roman ca un „delir” și „mârlănie”.

„Am fost amenințat de data aceasta, după ce colegul meu a profanat injurii și ca de obicei a amenințat. Vreau să spun că data trecută când nu a vrut să plece 10 minute de la microfon, mirosea violent a alcool. Acum nu l-am mirosit, nu știu, dar, ca medic, apropo de discursul dumnealui pot să spun cu toată responsabilitatea că aceasta se numeste din punct de vedere psihiatric delir, iar din punct de vedere al lumii din care provin se numește mârlănie”, a spus Bacalbașa.

În replică, deputatul PNL l-a numit pe Nicolae Bacalbașa „bufon”.

„Regele a murit, trăiască regele. Bufonul a rămas același. Anul trecut, la legea bugetului, la o oră târzie în noapte, îmi amintesc că bufonul se auzea: «Haideti să încheiem, nu mi-am luat pastilele». V-am adus pastilele! Poate vă liniștiți”, a afirmat Florin Roman.

Proiectul de lege a primit raport favorabil, marți, de la Comisia pentru buget a forului legislativ.

Camera Deputaților este forul legislativ decizional în acest caz.

Orban: S-a pornit o sarabandă de proiecte de lege fără fundament. Guvernul nu acceptă populismele PSD

Ludovic Orban a declarat, miercuri, că în ultimele săptămâni PSD a venit cu „o sarabandă de proiecte de lege fără fundamentare economică”, proiecte care reduc veniturile publice. Premierul a afirmat că Guvernul nu acceptă populismele PSD.

„După cum ați urmărit ieri și în ultimele săptămâni, s-a pornit o sarabandă de proiecte de lege fără niciun fel de fundamentare economică, care creează cheltuieli suplimentare și care reduc veniturile publice. Ieri s-au adoptat în Comisia de muncă două proiecte de lege: proiectul de lege de dublarea alocațiilor și proiectul de reducereaTVA, care au un impact bugetar negativ, calculat de peste 18 miliarde, ceea ce ar însemna că dacă ele ar intra în vigoare ar duce deficitul bugetar de la 3,6% la 5,7% (…) Vă spun limpede, nu știu ce se va întâmpla în plenul Camerei Deputaților, dar eu nu renunț la angajamentul nostru de a readuce România pe direcția corectă”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a adăugat că Guvernul nu va accepta populismele PSD.

„Guvernul nu acceptă populismele PSD și nu va accepta să facă praf bugetul României numai pentru intenția de răzbuanre a unor politicieni care și-au bătut joc de România în ultimii 3 ani”, a subliniat Orban.

Comisia de buget a Camerei Deputaților a dat, marți, un raport favorabil asupra proiectului care reduceTVAde la 19% la 16% iarTVApentru alimente de la 9% la 5% de la 1 ianuarie 2020.

Comisia respectivă a votat și un raport de adoptare pentru proiectul de lege ce prevede dublarea alocației pentru copiii între 2 și 18 ani la 300 de lei și la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

CNIPMMR: România nu poate funcționa cu scăderi de taxe și cu măriri continue de cheltuieli

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) respinge ferm măsura populistă de reducere a TVA de la 19% la 16% și consideră că abordarea politicienilor este iresponsabilă, arată Consiliul într-un comunicat remis, miercuri, Mediafax.

CNIPMMR arată că abordarea politicienilor afectează grav echilibrul economic și social, în condițiile în care România nu poate funcționa cu scăderi de taxe și măriri continue de cheltuieli precum măsurile cuprinse în bugetul pentru 2020 în zona de pensii și salarii.

„Respingem ferm o astfel de abordare iresponsabilă a politicienilor care afectează grav echilibrul economic și social, care conduce la scăderea veniturilor, și așa precare ale bugetului de stat pe 2020, și care afectează domenii cheie precum sănătatea, educația, investițiile în infrastructură, dând în același timp un semnal foarte prost partenerilor investiționali asupra unei țării în care politicienii acționează impredictibil și împotriva intereselor economice și sociale ale propriei țării”, spune Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

El arată că mediul de afaceri nu mai are nevoie de noi scăderi de taxe ci de investiții publice în sectoare cheie.

„Mediul de afaceri nu mai are nevoie de scădere de taxe, o țară nu va funcționa cu scăderi de taxe și cu măriri continue de cheltuieli (vezi măririle cuprinse în bugetul 2020 pentru salarii și pensii), ci are nevoie de investiții (infrastructură, educație, sănătate) și de programe adecvate de stimulare a spiritului antreprenorial (Start Up Tech Nation, fonduri de capital de risc, fonduri de microcreditare și microgarantare). Din cercetarile CNIPMMR a reieșit faptul că singurele taxe care trebuie ajustate sunt cele pe forța de muncă, România situându-se la un nivel prea ridicat al impozitării forței de muncă”, mai arată Jianu.

CNIPMMR mai arată că, în ceea ce privește situația încasărilor din TVA, România a înregistrat cel mai mare deficit din UE în privință încasării TVA, de 36% în 2017, fiind urmată de Grecia (34%) și Lituania (25%).

Consiliul întreprinderilor private spune că soluția creșterii gradului de colectare a TVA este modernizarea și informatizarea ANAF.

Bugetul pentru 2020 a fost construit pe menținerea cotei TVA la 19% și prevede un deficit de 3,59% din PIB, ceea ce face necesare negocieri cu Comisia Europeană pentru acceptarea acestui prag situat peste limita de 3% din tratatele europene.

Comisia de buget a Camerei Deputaților a dat, marți, un raport favorabil asupra proiectului care reduce TVA de la 19% la 16% și TVA pentru alimente de la 9% la 5% de la 1 ianuarie 2020. Comisia respectivă a votat și un raport de adoptare pentru proiectul de lege ce prevede dublarea alocației pentru copiii între 2 și 18 ani la 300 de lei și la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Impactul bugetar al reducerilor de taxe și majorarea alocațiilor ar duce deficitul la 5%, potrivit ministrului de Finanțe Florin Cîțu.

Ulterior, miercuri, plenul Camerei Deputaților a decis cu 137 de voturi „pentru” și 136 de voturi „contra” retrimiterea la comisie, pentru două săptămâni, a propunerii pentru modificarea și completarea articlului 291 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, care reduce TVA de la 19% la 16% iar TVA pentru alimente de la 9% la 5% de la 1 ianuarie 2020.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?