Camera Reprezentanților din SUA adoptă finanțare pe termen scurt pentru evitarea BLOCAJULUI instituțional

Camera Reprezentanților din SUA adoptă finanțare pe termen scurt pentru evitarea BLOCAJULUI instituțional
Publicat: 29/02/2024, 22:09

Camera Reprezentanților a aprobat, joi seară, un proiect de finanțare pe termen scurt a agențiilor guvernamentale din SUA, în eforturile de evitare a unui blocaj instituțional, dar situația va fi în continuare dificilă, pe fondul disensiunilor dintre congresmenii democrați și cei republicani.

Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Reprezentanților cu un raport de voturi de 320 la 99, iar finanțarea este prelungită pentru anumite instituții până pe 8 martie, iar pentru altele până pe 22 martie, conform publicației The Hill.

Însă eforturile s-ar putea lovi de blocaje în privința fondurilor destinate Pentagonului și Departamentului pentru Securitate Internă.

”În mod clar, anumite planuri bugetare ar putea fi dificile și problematice (…)”, afirmă congresmanul democrat Pete Aguilar.

Pe termen scurt, rezoluția adoptată joi permite funcționarea instituțiilor guvernamentale și reprezintă o mică victorie pentru Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților.

Dar în favoarea proiectului au votat doar 113 republicani, comparativ cu 207 democrați.

”Nu facem altceva decât să acordăm mai mult timp pentru a cheltui bani pe care nu îi avem”, a comentat congresmanul republican Chip Roy.

Fondurile pentru construcții militare, dezvoltarea resurselor de apă, Administrația Alimentelor și Medicamentelor, Departamentul Agriculturii, Departamentul Comerțului, al Justiției, Energiei, Afacerilor Interne și Transporturilor au fost prelungite până pe 8 martie. Iar finanțarea serviciilor financiare, a agențiilor guvernamentale generale, a puterii legislative, a Pentagonului și Departamentului pentru Securitate Internă a fost prelungită până pe 22 martie.

Senatorul Chuck Schumer, liderul grupului majoritar democrat, a exprimat speranța că proiectul va fi adoptat cât mai rapid și de Senat.

Dispute majore între Administrația Biden și opoziția republicană

Disputele dintre republicani și democrați au împiedicat adoptarea bugetului SUA pe anul fiscal 2024. Republicanii contestă programele economice și sociale ale Administrației Joe Biden, cerând reducerea cheltuielilor, în contextul deficitului bugetar și al datoriei suverane imense a Statelor Unite.

De asemenea, unii congresmeni republicani blochează adoptarea de către Camera Reprezentanților a unui proiect de 95,34 de miliarde de dolari privind asistența acordată în străinătate. Proiectul conține 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia militară rusă, 14 miliarde de dolari pentru Israel, în contextul războiului cu grupul Hamas, și 4,83 miliarde de dolari pentru parteneri din zona Asia-Pacific, inclusiv pentru Taiwan, în scopul descurajării Chinei. De asemenea, sunt prevăzute 9,15 miliarde de dolari pentru asistență umanitară destinată civililor palestinieni din Fâșia Gaza și Cisiordania, refugiaților din Ucraina și din alte zone afectate de conflicte militare.

Liderii opoziției republicane cer Administrației Biden să prezinte proiecte clare de combatere a imigrației la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

În cadrul eforturilor de ajungere la un acord, președintele Joe Biden s-a întâlnit marți, la Casa Albă, cu Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, un politician republican, cu liderul grupului majoritar democrat din Senat, Chuck Schumer, cu Hakeem Jeffries, liderul grupului democrat din Camera Reprezentanților, și cu Mitch McConnell, liderul grupului republican din Senat.

”Trebuie să finanțăm instituțiile guvernamentale, este o problemă importantă, încercăm să găsim soluții, cred că putem reuși. În privința Ucrainei, necesitățile sunt urgente, sperăm să putem discuta despre acest lucru. Consecințele lipsei de acțiuni se resimt în mod grav, zilnic, în Ucraina. Partenerii din cadrul G7 sunt foarte îngrijorați. Trebuie să ne ocupăm și de pachetul de asistență pentru Israel, care conține și asistență umanitară pentru zona palestiniană, ceea ce cred că este important”, a afirmat Biden.

Foto: Profimedia

Citește și:

Biden a discutat cu liderii Egiptului și Qatarului despre ”incidentul tragic” din Gaza și despre eforturile pentru un ARMISTIȚIU

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Scovergi de post. Rețeta dulce și sărată
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?