BestJobs. Numărul locurilor de muncă scoase pe piață continuă să crească. Care sunt domeniile în care se caută angajați

BestJobs. Numărul locurilor de muncă scoase pe piață continuă să crească. Care sunt domeniile în care se caută angajați
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 05/05/2021, 13:13
Actualizat: 05/05/2021, 14:07

Angajatorii au lansat pe piață în aprilie aproape 30.000 de locuri de muncă, cele mai multe în IT, vânzări și financiar, potrivit celei mai recente analize a platformei de recrutare BestJobs. Numărul de joburi remote s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele aproape 30.000 de joburi noi au fost postate de angajatori în luna aprilie reprezintă o creștere cu 17% față de luna martie și cu peste 40% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, când piața muncii era în plină adaptare pe fondul apariției pandemiei de COVID-19 și fusese instituită starea de urgență, arată datele BestJobs.

Din totalul locurilor de muncă activate în luna aprilie, 41% au fost din categoria „white collar” (cu studii superioare – eng.), 36% au fost joburi din categoria „blue collar” (fără studii superioare – eng.), în timp ce 23% au fost joburi pentru poziții de management și coordonare echipe. Domeniile cu cele mai multe joburi noi anunțate au fost IT, vânzări, financiar, inginerie și construcții.

Județele cu cei mai mulți candidați

În ceea ce-i privește pe candidați, ei au aplicat în aprilie cel mai mult la joburi din domenii precum vânzări, financiar, IT, Administrativ & Logistică, Inginerie și Construcții, Marketing și BPO.

Pe categorii de vârstă, cei mai activi candidați în căutarea unui loc de muncă în luna aprilie au fost cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (35%), urmați de cei din segmentul 35 și 44 de ani (21%) și de cei cu vârste cuprinse între 45-54 ani (16%).

Topul județelor care au atras cei mai mulți candidați în luna aprilie continuă să fie condus de București-Ilfov (cu peste 230.000 de aplicări), după care urmează Timiș (cu aproape 60.000 de aplicări), Brașov (cu peste 40.000 de aplicări), Cluj Napoca (cu peste 38.000 de aplicări) și Iași și Prahova (cu puțin peste 33.000 de aplicări fiecare).

Topul companiilor cu cele mai multe aplicări a fost condus în luna aprilie de către Enel (4.548 aplicanți), Deichmann (2.286 aplicanți), Alpha Bank (2.051 aplicanți), Vodafone (1.969 aplicanți), PepsiCo (1.652 aplicanți) și Hornbach (1.646 aplicanți).

Mai multe joburi de la distanță

Numărul de joburi la distanță/în regim de telemuncă (remote,work from home) postate de angajatori continuă să crească de la o lună la alta, iar în luna aprilie a fost înregistrată o creștere de peste 50% față de aceeași lună a anului trecut. Aproximativ 3.000, respectiv 10% din totalul noilor locuri de muncă postate, intră în această categorie.

Potrivit reprezentanților BestJobs, aceste cifre sunt un semn că România are șanse să mai recupereze anul acesta din decalajul în ceea ce privește rata de penetrare a regimului de muncă remote la nivelul statelor din Uniunea Europeană. Cele mai recente date ale Eurostat, pentru anul 2020, arată că România se află  pe penultimul loc în UE în privința ponderii angajaților în regim de telemuncă, cu 2,5%, în creștere, totuși, față de rata de 0,8% din 2019. Pe ultimul loc în UE se află Bugaria, care are o rată de 1,2%, iar media la nivelul celor 27 state membre UE a fost de 12,3%. Pe primele locuri la nivel european se află Finlanda (25,1%), Luxembourg (23,1%) și Irlanda (21,5%).

Potrivit datelor oficiale, anunțate recent de ministrul Muncii, Raluca Turcan, numărul contractelor individuale de muncă cu clauză de telemuncă a crescut de aproape opt ori în ultimul an, de la 50.577 de astfel de contracte înregistrate în martie 2020, la aproape 395.000, în martie 2021.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani