Sondaj BestJobs: Unu din doi angajați nu se așteaptă la o primă de Paște. Ce buget alocă pentru aceste sărbători

Redactor:
Madalina Prundea
Sondaj BestJobs: Unu din doi angajați nu se așteaptă la o primă de Paște. Ce buget alocă pentru aceste sărbători
Pentru 20% dintre respondenți, prima este necesară pentru acoperirea cheltuielilor de Paște / Sursa foto: Shutterstock - foto cu caracter ilustrativ

Mai bine de jumătate dintre angajați (55%) nu mai speră la vreo primă cu ocazia sărbătorilor pascale, potrivit unui sondaj efectuat pe platforma de recrutare BestJobs. Procentul arată, totuși, o creștere a optimismului în rândul angajaților față de sondajului similar din preajma Paștelui de anul trecut, când era în vigoare starea de urgență, iar ponderea celor care nu se așteptau la primă se ridica la 80%.

Dacă majoritatea sunt pesimiști, aproximativ un sfert (26%) dintre angajații chestionați sunt siguri că și în acest an vor primi o primă de Paște, față de doar 3% care se declarau optimiști anul trecut înainte de primele sărbătorile pascale petrecute în context pandemic, în stare de urgență. Restul respondenților (18%) declară că nu știu dacă angajatorul îi va recompensa.

Cei mai optimiști prevăd o primă de peste 500 de lei

Aproape 28% dintre cei care sunt convinși să vor avea primă se așteaptă ca angajatorul să le dea bani în plus la salariu, alți 17% cred că vor primi tichete cadou, iar puțin peste 5% speră la coșuri-cadou cu produse specifice, de sezon, din partea angajatorului.

Valoarea primei la care se așteaptă angajații, fie că e vorba de bani sau cadouri, nu va fi mai mare decât anul trecut, consideră aproape 28% dintre respondenți. Aproape 26% dintre angajați se așteaptă ca bugetul de cadouri să fie sub 400 lei anul acesta și doar puțin peste 7% se așteaptă să primească de la angajator peste 500 de lei.

Pentru aproape 1 din 5 angajați (19%), o primă de Paște este neapărat necesară pentru a se descurca financiar cu cheltuielile aferente acestei sărbători. Pentru 46% venitul suplimentar este binevenit și ajută în susținerea cheltuielilor de Paște, și aproape 32% afirmă că nu depind de această primă pentru a se pregăti de Paște, dar bonusul arată aprecierea pe care compania o are pentru ei.

Aproape 10% alocă cei mai mulți bani pentru călătorii și distracție

Bugetul alocat pentru sărbătorile pascale, de la alimente, cadouri și distracție – este mai mic decât anul trecut pentru cea mai mare parte (46%) a respondenților. Alți 33% spun că vor cheltui la fel, în timp ce cei care spun că alocă un buget mai mare față de 2020 reprezintă 20% dintre respondenți.

Majoritatea (76%) respondenților la sondajul BestJobs intenționeză să cheltuiască cea mai mare parte a bugetului total alocat pe cumpărături pentru masa de Paşte, pentru 15% cea mai mare cheltuială va fi pe cadouri, în timp ce pentru 9% dintre respondenți, călătoriile și distracția sunt pe primul loc al destinației banilor.

Bugetul alocat pentru cadouri destinate celor apropiați pornește de la o sumă de până la 500 de lei, pentru 40% dintre respondenți, între 500 și 1.000 de lei, pentru puțin peste 44% dintre respondenți, și între 1.000 și 1.500 de lei, pentru 11% dintre cei care au răspuns la sondajul BestJobs.

Două treimi dintre respondenți spun că vor petrece acest Paște acasă, cu familia și prietenii, iar printre principalle motive invocate se numără lipsa banilor suficienți pentru călătorii (35%), teama de infectare cu COVID-19 în timpul unei călătorii (24%), restricțiile de circulație repetate, cauzate de numărul mare de îmbolnăviri cu COVID-19 (15%), dar și dorința de a economisi (13%).

Sondajul a fost efectuat între 16-26 aprilie 2020, pe un eșantion de 926 de utilizatori de internet din România.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Mai ții minte Cuponiada din anii 90? Cum poți afla dacă ai moștenit acțiuni de...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Efectul advers mai puțin cunoscut al vaccinării împotriva Covid-19. Sunt afectate doar femeile
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Horoscop. Top 5 cele mai nesuferite zodii. Nu te poți înțelege niciodată cu ele
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide