EXCLUSIV VIDEO | Cât de interesați sunt antreprenorii de acțiunile statului în companii, după deblocarea Legii privatizării? Daniel Geantă, președintele AAAS: „Încă mai sunt societăți care își pot vinde participațiile”

Publicat: 30/11/2022, 09:00
Actualizat: 30/11/2022, 21:01

Începutul pandemiei de coronavirus a însemnat și blocarea, timp de doi ani, a privatizărilor, iar obținerea unor venituri din vânzarea participațiilor satului la societăți naționale a fost redusă drastic, fiind aproape inexistentă. Abia din prima jumătate a anului 2022, antreprenorii, români sau străini, au putut să ia în calcul și să demareze procedurile pentru achiziționare de acțiuni sau pachete majoritare în companiile statului. Președintele instituției care gestionează acest proces, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Daniel Geantă, a detaliat, la GÂNDUL EXCLUSIV, cât de mult s-au mobilizat potențialii investitori după ridicarea restricțiilor.

Anul trecut, când se aplicau interdicțiile impune prin Legea 173 din august 2020 privind măsurile de protejarea a intereselor naționale în activitatea economică, statul nu a putut atrage venituri considerabile din vânzarea participațiilor sale. Articolul 1 al controversatului act normativ prevedea că, „la data intrării în vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naţionale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută”.

În 3 februarie, cu șase luni înaintea termenului stipulat de actul normativ aprobat în primul an de pandemie, Guvernul a aprobat un proiect de lege, argumentând că „prin abrogarea articolelor 1, 2 și 3 din Legea 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, se vor evita atât agravarea situației economice a unor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, potențialele situații de intrare în insolvență și afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum și consecințele în plan social”.

Proiectul a ajuns apoi în Camera Deputaților, unde a rămas neadoptat până la ieșirea din vigoare a prevederilor, în august 2022. O tentativă recentă, discutată în Consiliul Economic și Social, propunea prorogarea termenelor din Legea 173/2020 pentru încă doi ani, dar aceasta a rămas în stadiul de proiect.

„De când nu mai există legea care blochează privatizările, au început să apară cereri”

Impactul aplicării prevederilor Legii 173/2020 asupra activităţii Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, mai concret prin valorificarea pachetelor de acțiuni la care statul, prin AAAS, este acționar, a fost unul semnificativ, conducând la o scădere importantă a veniturilor statului, se arată în raportul instituției pe 2021.

„A fost o estimare (a pierderilor – n.r.), dar făcută pe ceea ce s-a întâmplat anii trecuți, pentru că, fiind blocată Legea privatizării, nu au mai fost intenții de privatizare. Din momentul ce legea nu mai există, pentru că nu s-a mai prelungit, au început să apară cereri. Sunt cereri și ne continuăm activitatea, pentru că încă mai sunt societăți care își pot vinde participațiile. Unele sunt minoritare, unele sunt majoritare, acesta este rolul nostru, să aducem bani la bugetul de stat.

Noi aducem bani la buget din insolvențe, pentru că avem de recuperat de acolo bani, din creanțe, din aceste privatizări. Că mai avem 2%, că mai avem 30%, că mai avem 70%, rolul nostru este să aducem bani la bugetul de stat”, declarat Daniel Geantă, la GÂNDUL EXCLUSIV.

„Sunt interese pentru întregirea pachetelor de acțiuni, lucrurile încă funcționează”

În prezent, conform președintelui AAAS, sunt antreprenori români care doresc fie să cumpere acțiuni în noi companii ale căror participații sunt de vânzare, fie să își majoreze pachete în entități economice în care au mai investit în trecut.

„Un exemplu este UCM Reșița, Hidroelectrica este interesată de achiziția activului funcțional, suntem în evaluări, sperăm să se concretizeze. Adică este o societate de stat, românească, ce are un capital majoritar de stat. La Remin Baia Mare așteptăm să vedem investitorii, că sunt români, că sunt de altă naționalitate, până la urmă, statul are de recuperat de acolo 100 de milioane de euro”, a detaliat Daniel Geantă.

În acest context, președintele AAAS a confirmat interesul antreprenorilor români pentru privatizare.

„Oamenii sunt interesați să își întregească pachetele de acțiuni. Lucrurile încă funcționează. Mai sunt lucruri bune de făcut în interiorul Autorității”, a mai spus președintele AAAS, la GÂNDUL EXCLUSIV.

Portofoliul Autorității pentru Administrarea Activelor Statului

AAAS este instituția statului care – după valul de privatizări în masă care s-a încheiat acum aproape două decenii – are acum în atribuții urmărirea banilor cuveniți statului și administrarea activelor care au rămas în supravegherea sa, care se regăsesc în raportul instituției pe 2021.

Potrivit acestui document, cea mai mare parte a veniturilor AAAS în 2021, aproape 95%, a provenit din activitatea de insolvență, respectiv 92,5 din cele 97,7 milioane de lei.

Din cel mai recent raport anual al Autorității rezultă că, la sfârșitul anului 2021, instituția avea participații la 412 societăți, capitalul AAAS fiind de aproximativ 744 miliarde de lei.

Dintre cele peste 400 de societăți aflate în portofoliul AAAS, 238 sunt privatizabile și 174 neprivatizabile, 153 dintre acestea fiind în insolvență. Astfel, 57,7% sunt în funcțiune.

Doar în 11 dintre societățile privatizabile, statul, prin AAAS, deține participații majoritare, în restul de 227, acțiunile sunt mult mai puține. Dintre cele 11 societăți în care AAAS are capital majoritar, doar 5 au avut activitate în 2021.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Când vor putea zbura din nou românii cu Blue Air? Răspunsul președintelui AAAS, care preia 75% din acțiunile companiei aviatice

EXCLUSIV VIDEO | Cum mai face bani statul din activele sale. Daniel Geantă, președintele AAAS: „Oltchim este o privatizare de succes”

EXCLUSIV VIDEO | Documentele din istoria privatizării României postcomuniste vor fi digitalizate, cu fonduri europene. Daniel Geantă: ”Arhiva are 12 kilometri în acte, gândiți-vă ce nivel de acte avem în instituție”

EXCLUSIV VIDEO | Când vor fi despăgubiți investitorii Fondului Național de Investiții. Președintele AAAS: „FNI este o speță care n-ar trebui să se mai întâmple în România”

EXCLUSIV VIDEO | Autoritatea de Administrare a Activelor Statului se confruntă cu un deficit masiv de personal. Daniel Geantă: „Un șef serviciu și 5 experți gestionează 72.918 debitori”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă