Cât trebuie să economisești pentru a te bucura de o pensie bună la bătrânețe

Publicat: 16/05/2014, 13:48
Actualizat: 20/03/2019, 19:46

Un român care a contribuit în ultimii șase ani la sistemul de pensii private obligatorii – așa-numitul Pilon II – a strâns până acum, în contul individual de economii, circa 2.500 de lei, echivalentul a 562 de euro, reiese din datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). În total, cele 6,1 milioane de persoane înscrise în Pilonul II au acumulat 14,8 miliarde de lei (3,3 miliarde de euro).

Suma acumulată în contul fiecărui cetățean înscris în Pilonul II provine din contribuțiile vărsate de acesta la stat (4,5 puncte procentuale din CAS) și redirecționate către fondurile private, la care se adaugă câștigurile aduse de aceste fonduri în urma investițiilor făcute.

Mai bine o vor duce la bătrânețe în jur de 450.000 de români care au strâns deja în conturile de pensii private obligatorii între 5.000 și 10.000 de lei (1.123 – 2.247 de euro). Alte 159.000 de persoane aveau, la finele lunii martie, peste 10.000 de lei (2.247 de euro) în conturile de economii pentru bătrânețe.

Un absolvent de facultate care se angajează la vârsta de 23 de ani, pe un salariu brut de 1.300 de lei, va avea la pensie venituri suplimentare de circa 735 de lei din Pilonul II, potrivit calculelor conso.ro. Asta în condițiile în care se pensionează la 65 de ani, iar salariul îi crește în medie cu 2% pe an până la vârsta de 40 de ani și cu 1% pe an de la 41 la 50 de ani.

Pe de altă parte, un angajat care se bucură în prezent de salariul mediu brut de 2.365 de lei, va câștiga, în condiții similare,o pensie privată obligatorie de circa 1.410 lei.

Cât plătești în plus pentru o pensie de 2.000 de lei

Aceste venituri pot fi rotunjite dacă angajații decid să participe și la Pilonul III de pensii private facultative. În prezent, doar 320.000 de români sunt înregistrați la acest pilon. În medie, ei aveau în cont, la nivelul lunii martie, circa 2.642 de lei.

Companiile care participă la Pilonul III administrau la finele primului trimestru fonduri de 845,2 milioane de lei, echivalentul a 190 de milioane de euro.

Un angajat care a intrat anul acesta pe piața muncii și care vrea să se bucure la pensie de venituri lunare de circa 2.000 de lei trebuie să cotizeze la Pilonul III cu circa 160 de lei pe lună. Calculul a ținut cont de faptul că pensia de stat pe care o va primi va fi de 1.000 de lei, dar și că perioada de contribuție la pensia facultativă este de 30 de ani.

Un calcul exact este imposibil de făcut deoarece eventualele venituri estimate depind de perioada de cotizare, de valoarea contribuției (direct proporțională cu veniturile contribuabilului), dar și de randamentul fondurilor care administrează aceste sume (dependente la rândul lor de evoluții viioare ale mediului economic și ale piețelor de capital).

Câți bani trebuie să economisească un român pentru a avea o pensie de 1.000 euro

Cei care vor, însă, să aibă o pensie de 1.000 de euro lunar trebuie să pună mult mai mulți bani deoparte. Pentru a strânge 180.000 de euro la 65 de ani, su­mă care ajunge pentru o pensie de circa 1.000 de eu­ro pe lună (timp de 15 ani), sunt ne­cesare economii de circa 410 lei (91 de euro) pe lu­nă timp de 45 de ani, adică de la vâr­sta de 20 de ani, po­­trivit unei analize a Ziarului Financiar , luând în calcul o dobândă sau randament anual mediu de 5%.

Pentru a beneficia de aceeași pen­sie, dacă economisirea începe spre exem­plu mai târziu, de la 30 de ani, su­ma care trebuie pusă deoparte lunar urcă la 724 de lei (162 de euro), res­pectiv la 1.371 de lei (307 euro) înce­pând cu vârsta de 40 de ani și ajunge la 3.031 de lei (679 de euro) lunar pentru o persoană care începe să economisească pentru pensie de la 50 de ani.

Dacă economiile sunt plasate în instrumente care aduc un randament de 10% pe an în loc de 5% pe an, o persoană trebuie să economi­sească numai 236 de lei pe lună în loc de 724 de lei pe lună timp de 35 de ani pentru a strânge aceeași sumă la vârsta pensionării, care să-i confere o pensie de 1.000 de euro pe lună.

Sursa : ZF

Zero contribuții

La finele lunii martie, activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III) au atins 15,7 miliarde de lei, în urcare cu 6,1% față de decembrie 2013, și au ajuns la o pondere în Produsul Intern Brut de 2,36%, potrivit datelor ASF.

Circa 6,12 milioane de persoane erau înregistrate la Pilonul II de pensii, în creștere cu 4,48% față de aceeași perioadă din 2013.

Cu toate acestea, nu toți cei înregistrați s-au bucurat de bani în conturi. Aproximativ 180.000 nu au avut nicio contribuție virată de la momentul virării primelor contribuții, în luna mai.

În graficul de mai jos puteți observa cum a evoluat numărul participanților care au contribuit în fiecare lună la Pilonul II de pensii private obligatorii.

Sursă: ASF

Contribuția medie în luna martie a celor 3,7 milioane de participanți a fost de 83,12 de lei.

Sursă: ASF

De la 1 ianuarie 2014, cota de contribuție pentru Pilonul II este de 4,5 puncte procentuale, față de 4 puncte procentuale în 2013. Aceasta ajunge la fondurile de pensii din sumele pe care angajații le varsă la stat sub formă de contribuții pentru asigurări sociale.

Fondurile de pensii investesc mai departe acești bani în instrumente financiare considerate sigure, cum sunt titlurile de stat. La 31 martie, 94,38% din activele fondurilor de pensii (Pilonul II) erau plasate în România, în principal în titluri de stat, acțiuni și depozite bancare.

Rata medie de rentabilitate anuală a tuturor fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), calculată pentru ultimele 24 de luni, a fost de 8,5%, potrivit datelor ASF.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Traficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
CEA MAI BUNĂ veste a momentului! Anunțul venit astăzi, 29 noiembrie: Nu avem motive de...
Bătaie între două vedete TV din România. Totul s-a întâmplat la baie. Poliția și ambulanța...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...