CE vrea un fond de 50 miliarde euro pentru recapitalizarea băncilor cu probleme din statele non-euro

CE vrea un fond de 50 miliarde euro pentru recapitalizarea băncilor cu probleme din statele non-euro
Publicat: 26/09/2013, 10:49
Actualizat: 04/09/2014, 01:17

Uniunea Europeană (UE) ia în calcul transformarea fondului de asistență pentru statele care au probleme în privința balanței de plăți într-un mecanism de recapitalizare a băncilor din statele membre din afara zonei euro, au declarat oficiali europeni pentru Bloomberg.

Fondul de asistență în privința balanței de plăți dispune de resurse totale de 50 miliarde euro, din care mai sunt disponibile 40 miliarde euro după sumele angajate de UE în acordurile de finanțare externă ale Letoniei, Ungariei și României, au afirmat oficialii citați.

Comisia Europeană (CE) vrea să restructureze fondul prin adăugarea unui sistem de sprijin al băncilor care să poată fi accesat de statele non-euro.

Măsura vine în întâmpinarea testelor de stres programate pentru anul viitor în rândul băncilor din UE, fiind destinată susținerii băncilor din statele non-euro, au adăugat sursele citate.

CE dorește să aibă la dispoziție un mecanism paralel fondului de urgență al zonei euro, de 500 miliarde de dolari, astfel încât toate cele 28 de state membre să fie pregătite pentru rezultatele testelor de stres de anul viitor, au continuat oficialii.

Executivul european speră să se ajungă la un acord până la sfârșitul acestui an, astfel încât măsura să fie implementată până la jumătatea lui 2014, simultan cu finalizarea negocierilor privind condițiile în care mecanismele de asistență ale UE pot oferi sprijin direct băncilor din zona euro.

„Comisia a propus ca mecanismul balanței de plăți să includă un instrument pentru recapitalizarea băncilor, din același motiv pentru care un astfel de sistem există pentru țările din zona euro: de a oferi un mecanism public credibil la nivel european, capabil să ofere siguranță instituțiilor de supraveghere și participanților la piață în ceea ce privește stabilitatea financiară. Este cu atât mai important având în vedere că urmează o evaluare a calității activelor și teste de stres, care trebuie să consolideze încrederea în stabilitatea sectorului financiar din Europa”, a declarat pentru Bloomberg purtătorul de cuvânt al CE, Simon O’Connor.

Banca Centrală Europeană (BCE) va evalua situația marilor bănci din zona euro, în pregătirea noilor atribuții de supraveghere centralizată care ar urma să fie preluate de instituția de la Frankfurt în a doua jumătate a anului viitor.

În plus, toate băncile din UE vor traversa o nouă rundă de teste de stres, derulate de BCE, autoritățile naționale și Autoritatea Bancară Europeană.

Astfel, dacă toate mecanismele pregătite de CE vor fi implementate, Uniunea Europeană va dispune de resurse de până la 400 miliarde euro pentru gestionarea eventualelor probleme din sectorul bancar, a afirmat unul dintre oficialii citați.

Un grup de țări în frunte cu Germania și Marea Britanie se opun propunerii, considerând că un astfel de sistem ar putea reduce presiunea asupra statelor UE de a reforma sectorul bancar fără sprijiin extern, au mai spus sursele citate.

Principalii suporteri ai proiectului sunt Franța, Italia și Spania, care consideră că UE trebuie să le demonstreze investitorilor că este pregătită să facă față oricăror probleme care ar putea apărea după evaluările și testele de stres de anul viitor.

Mecanismul de recapitalizare a băncilor din afara zonei euro face parte dintr-un proiect mai larg de restructurare a fondului de asistență în privința balanței de plăți. Proiectul trebuie aprobat în unanimitate de toate statele UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
MARȚI Exclusiv: Lidia Buble de nerecunoscut. Cum s-a afișat artista pe Dorobanți.
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice