Cei patru traderi amendați pentru manipularea pieței energiei au atacat în instanță sancțiunile ANRE de aproape 540 mil. lei. Ce indică precedentele

Cei patru traderi amendați pentru manipularea pieței energiei au atacat în instanță sancțiunile ANRE de aproape 540 mil. lei. Ce indică precedentele
Publicat: 21/02/2024, 08:30

Cele patru companii amendate recent de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru nerespectarea prevederilor legale privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică au atacat în instanță sancțiunile contravenționale ce însumează peste o jumătate de miliarde de lei, conform datelor publicate pe rolul instanțelor. Cea mai mare amendă a fost acordată companiei TINMAR ENERGY, care se numără și printre traderii sancționați de ANRE în trecut și pentru manipularea pieței gazelor naturale, caz aflat de asemenea pe rolul instanțelor, în faza de apel.

Cei patru traderi amendați de ANRE – EFT FURNIZARE S.R.L., FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP, NOVA POWER & GAS S.R.L. și TINMAR ENERGY S.A., cel din urmă primit aproape 70% din amenzile cumulat – s-au adresat instanței pentru a contesta sancțiunile contravenționale de în cuantum total de 537,50 milioane de lei. Deciziile președintelui ANRE sunt datare în 19 ianuarie, când au fost aprobate de Comitetul de Reglementare al ANRE, în unanimitate, iar comunicatul oficial al instituției privind rezultatele controalelor a fost transmis în 9 februarie.

Informații „pe surse” privind rezultatele controlului fuseseră publicate de Gândul din 6 februarie. În comunicatul transmis, ANRE a prezentat  modul în care care au manipulat piața cei patru operatori economici, printre care se numără și gigantul Tinmar Energy, fără detalii privind data tranzacțiilor sau cantitățile și prețurile dintre partenerii de afaceri.

„În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat TINMAR ENERGY S.A., prin două tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ”, arăta ANRE, investigația fiind finalizată prin Decizia Președintelui ANRE, iar TINMAR ENERGY S.A. a fost sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 363.982.051,85 lei.

Posibile înțelegeri

Modul în care s-au realizat mai multe tranzacții între „băieții deștepți” din energie, dar și cantitățile, momentele și prețurile avansate nu pot fi explicate decât prin posibile înțelegeri între traderi, arătau informațiile din ancheta ANRE obținute de GÂNDUL.

„Informațiile care pot fi făcute publice, în acest moment, au fost deja prezentate, prin Comunicatul privind acțiunile de investigație desfăşurate de ANRE, publicat de către ANRE, pe site-ul propriu, www.anre.ro, în data de 09.02.2024. Ca urmare, până la formularea și epuizarea tuturor căilor de atac, respectiv până la expirarea termenului înăuntrul căruia operatorii economici investigați își pot exercita dreptul de a introduce plângere împotriva proceselor verbale de constatare şi sancționare a contravențiilor, orice alte informații nu pot fi furnizate”, au comunicat reprezentanții ANRE, la solicitarea oficială a Gândul.

„Facem precizarea că, în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (4^1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007, privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare, „personalului ANRE, membrilor Comitetului de reglementare şi ai Consiliului consultativ le sunt interzise furnizarea de informaţii confidenţiale dobândite în exercitarea atribuţiilor de serviciu altor beneficiari decât cei prevăzuţi la alin. (4)”, iar potrivit prevederilor alin. (4) al articolului ante-menționat, „informaţiile confidenţiale stabilite de operatorii economici sau de către ANRE prin regulament propriu pot fi comunicate Preşedintelui României, Parlamentului, Guvernului sau altor instituţii centrale şi locale cu atribuţii în domeniu, în condiţiile legii”, este răspunsul transmis de ANRE marți, 20 februarie, la solicitarea transmisă pe 5 februarie, înainte de publicarea comunicatului.

Termenul de contestare este de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal. Dacă entitatea vizată nu contestă în termen procesul verbal, amenda din acesta rămâne definitivă, dar poate în continuare să conteste în instanță decizia prin care a fost amendată. Procesele verbale, în care sancțiunile sunt individualizate, sunt datate pe 23 ianuarie.

Stadiul litigiilor

Datele publicate pe portalul instanțelor arată că TINMAR ENERGY și EFT FURNIZARE au atacat decizia președintelui ANRE chiar înainte de publicarea comunicatului oficial de către autoritatea de reglementare.

  • Mai exact, TINMAR ENERGY a înregistrat o cerere de anulare proces verbal de contravenție nr. 8960/23.01.2024, pe rolul instanței de contencios administrativ şi fiscal al Judecătoriei Sectorului 1 pe 7 februarie. E vorba de cea mai mare amendă aplicată în cadrul acestei investigații, de 363,98 de milioane de lei.
  • Partenerul de tranzacții, EFT FURNIZARE a depus solicitarea de anulare a proces verbal de contravenție nr.8670/23.01.2024 o zi mai târziu, pe 8 februarie, la Judecătoria Sectorului 5. Amenda aplicată a fost de de 50,49 milioane de lei.
  • Și FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP a cerut, la Judecătoria Sectorului 1, anularea procesului verbal de contravenție  nr. 8516/23.01.2024, în date de 12 februarie. Amenda în cazul lui a fost de 22,91 milioane de lei.
  • Al patrulea trader amendat, NOVA POWER & GAS S.R.L., s-a adresat oficial instanței abia marți, 20 februarie, când a cerut, conform datelor publicate pe portalul instanțelor, anularea deciziei președintelui ANRE nr. 82/19.01.2024, la Curtea de Apel București. Amenda a fost de 100,1 milioane de lei,

Compania NOVA POWER & GAS S.R.L. (NPG) o firmă din Cluj, se ocupă cu furnizarea și tradingul de energie și gaze, dar face și operare de rețele de distribuție de gaze, precum și producție de energie electrică. În 2022, cu puțin peste 100 de angajați, a avut o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei, în creștere cu 218%, și un profit de 230 milioane lei, în creștere cu 912%. Firma este deținută de E-Infra, controlată de frații Simion Mureșan (30%) și Teofil Mureșan (40%) și omul de afaceri Marian Pantazescu (30%), potrivit datelor agregate de termene.ro. Compania a devenit și partenerul Nuclearelectrica în proiectul construirii la Doicești a unei centrale nucleare bazată pe reactoare modulare mici (SMR), pe baza tehnologiei dezvoltate și deținute de americanii de la NuScale.

„Chichița” cu care a scăpat pe fond

Revenind la „campionul” amenzilor, TINMAR ENERGY, coincidența face că în aceste zile, chiar luni, 19 februarie, a fost înregistrat apelul în procesul deschis împotriva ANRE, în 2022, după ce autoritatea de reglementare îl amendase pentru practici de manipulare a pieței gazelor naturale de această dată, valoarea amenzii fiind de peste 700 de ori mai mică.

TINMAR ENERGY, unul dintre cei mai mari furnizori din România, este controlată de omul de afaceri Augustin Constantin Oancea (0,000015%) și Martin Oil Energy SRL (99,999985), dar în care are Augustin Oancea are 96,94% din acțiuni.

Compania a avut în 2022 o cifră de afaceri netă de 9,18 miliarde de lei și un profit net de 523,73 milioane lei, cu 97 de salariați. Creșterea cifrei de afaceri este substanțială, de aproape trei ori, de la 3,56 miliarde de lei, în timp ce profitul net a crescut de aproape patru ori, era de 142,8 milioane de lei, în 2021, cu 98 de salariați, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

„TINMAR ENERGY S.A. a fost investigată ca urmare a suspiciunii de manipulare a pieței pe piața angro de gaze naturale, datorate unor sesiuni de licitaţii realizate în perioada 01.10.2019 – 31.12.2019, pe Piaţa centralizată a contractelor bilaterale de gaze naturale – modalitatea de tranzacţionare prin licitaţie şi negociere – platforma PCGN – LN, administrată de către OPCOM. În urma analizei și finalizării investigației, s-a constatat că TINMAR ENERGY S.A., prin 7 (şapte) tranzacții încheiate cu operatorul economic PREMIER ENERGY S.R.L. s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT. Pentru fapta săvârşită, prin Decizia de finalizare a investigației din anul 2022, TINMAR ENERGY S.A. a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 500.000 lei”, arăta ANRE, într-un comunicat din 19 septembrie 2022.

Atunci anunța că pentru încălcarea prevederilor art. 5 din REMIT – „Se interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pieței pe piețele angro de energie” –  ANRE a aplicat participanților la piața angro de energie electrică şi gaze naturale investigaţi sancțiuni contravenționale în cuantum total de 14,99 de milioane de lei.

Conform datelor de pe portalul instanțelor și a hotărârii publicate pe Rolii, TINMAR ENERGY a câștigat în primă instanță, la Judecătoria Sectorului 1, care i-a admis cererea de anulare proces verbal de contravenție nr. 106876/22.06.2022 a ANRE.

Conform soluției publicate, din 31 mai 2023, instanța a dispus anularea procesului-verbal de constatare şi sancționare a contravențiilor și a obligat ANRE la plata către TINMAR ENERGY a sumei de 6020 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, din care suma de 20 de lei, reprezentând taxă judiciară de timbru, iar suma de 6.000 lei, reprezentând onorariu de avocat redus.

În hotătârea publicată pe Rolii sunt detaliate motivele instanței, iar acestea țin de o „chichiță” procedurală și nu vizează rezultatele anchetei ANRE.

Mai concret, avocații TINMAR au susținut și au convins instanța că termenul de sancționare a fost depășit, acesta fiind mărit în lege de la 24 la 36 de luni după data săvârșirii faptelor. Acesta a fost modificat prin Legea nr. 155 din 24 iulie 2020: „ La articolul 195, după alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alineatele (7)-(9), cu următorul cuprins: (7) Prin excepție de la prevederile alin. (6), dreptul ANRE de a aplica sancțiuni contravenționale pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 194 pct. 44-48, 51 și 52 se prescrie în termen de 36 de luni de la data săvârșirii faptei”.

„Instanța apreciază că se impune anularea procesului-verbal nr. 106876/22.06.2022, având în vedere că sancţiunea contravenţională a fost aplicată ulterior împlinirii termenului de prescripţie a aplicării sancţiunii contravenţionale de 2 ani, astfel cum acesta era reglementat la momentul săvârşirii faptelor prin art. 195 alin. (6) din Legea nr. 123/2012. Pe cale de consecinţă, constatând nelegalitatea procesului-verbal contestat, în temeiul art. 34 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001, instanţa va admite plângerea contravențională şi va anula procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 106876/22.06.2022, apreciind a fi de prisos cercetarea acestuia sub celelalte aspecte invocate de către petentă”, se arată în motivarea deciziei.

Pe de altă parte, instanța i-a făcut „reducere” autorității, apreciind că suma de 24.588,16 lei, reprezentând onorariu avocat, este vădit disproporționată în raport de complexitatea cauzei şi activitatea efectiv desfășurată de către avocat, astfel că a impus reducerea onorariului de avocat la suma de 6.000 lei. ANRE a atacat hotărârea de la instanța de fond, pe 29 ianuarie, iar apelul a fost înregistrat pe 19 februarie pe rolul Tribunalului București. Încă nu s-a stabilit primul termen.

În cazul anchetei recente, ANRE s-a încadrat „la mustață” în termenul de prescripție de trei ani, având în vedere că din informațiile Gândul, tranzacțiile suspecte dintre TINMAR ENERGY  şi EFT FURNIZARE s-au în două sesiuni de tranzacție, din 29 ianuarie 2021 şi 25 februarie 2021 (după prelungirea termenului), iar sancțiunile au fost aprobate de Comitetul de Reglementare al ANRE în 19 ianuarie 2024.

Potrivit surselor din interiorul ANRE, 95% din amenzile autorității de reglementate sunt contestate, iar cele mai multe – 95 -96% – sunt soluționate de instanțe în favoarea instituției.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Fraude la cumpărăturile online. Cum trebuie să ne protejăm datele
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto