CEL MAI PUTERNIC LEU din ultimele 8 luni. Explicația guvernatorului BNR

CEL MAI PUTERNIC LEU din ultimele 8 luni. Explicația guvernatorului BNR
Publicat: 09/05/2014, 17:02
Actualizat: 30/07/2014, 14:17

Guvernatorul BNR a comentat aprecierea monedei naționale, mărturisind că pe el „nu îl bucură” acest fenomen, observând că în prezent leul se întărește „chiar acum și dincolo se trage cu mitraliera”, cu referire la criza din Ucraina.

„Să nu credeți că vrea BNR să aprecieze cursul sau cel puțin eu. Pe mine nu mă bucură. Nu sunt convins că avem fundamente economice atât de solide și că exporturile o duc atât de bine. Cursul este determinat de piață, nu de ce vrea sau nu guvernatorul sau BNR. El se apreciază chiar acum și dincolo se trage cu mitraliera. Vor fi capitaluri rătăcite”, a spus Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflației.

Aprecierea leului a avut loc vineri într-o piață cu rulaj redus și unde cotațiile s-au întors ușor sub 4,43 lei/euro după primele ore de tranzacționare, potrivit Mediafax.

Rata anunțată vineri este cu 0,45 bani (0,1%) sub nivelul de joi, când cursul a scăzut ușor la 4,4340 lei/euro, întorcându-se la minimul ultimelor șase luni atins vinerea trecută. O rată mai mică decât cea de vineri a fost cel mai recent publicată de BNR pe 2 septembrie 2013, când euro a fost cotat la 4,4221 lei.

Totodată, leul s-a întărit ușor vineri și în raport cu francul elvețian, cursul de referință coborând cu 0,41 bani (0,11%), de la 3,6383 lei/franc la 3,6342 lei/franc. Cotația a coborât, astfel, la cel mai redus nivel din 2 decembrie, dată când francul a fost la 3,6007 lei.

Guvernatorul BNR spunea, la începutul săptămânii, că aprecierea leului este legată de intrări de capital pe o cerere mai mare de titluri românești, în urma includerii României într-un indice JP Morgan, dar este determinată și de capitaluri care „rătăcesc” temporar prin piața locală, după ce s-au retras din Rusia sau Ucraina.

Leul s-a depreciat față de dolarul american

Pe de altă parte, leul s-a depreciat față de dolarul american cu 0,82%, cursul de referință leu/dolar urcând cu 2,6 bani, la 3,2059 unități. În ziua anterioară, rata de referință a scăzut la 3,1799 lei/dolar și a atins un nou minim al ultimilor aproape doi ani și jumătate. O rată sub cea de joi a fost anunțată de BNR cel mai recent în 14 noiembrie 2011, când dolarul a fost cotat la 3,1707 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

Încă de la începutul săptămânii trecute, cursul de schimb leu/euro a scăzut treptat pe piața interbancară, de la 4,45 unități, iar în primele două ore ale ședinței de joi a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni, euro fiind tranzacționat la 4,4200 lei. După ce a atins acest minim, rata de schimb s-a întors rapid pe creștere și s-a apropiat de 4,435 lei/euro, în urma unei declarații a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a afirmat joi că nu crede că aprecierea leului este fundamentată economic.

ING Bank: BNR va interveni pentru a-și completa rezervele valutare

„Faptul că nivelurile curente ale leului nu par a fi agreate de BNR, în opinia noastră adaugă motive suplimentare pentru a crede că în aceste condiții va interveni pentru a-și completa rezervele valutare. În vreme ce astfel de acțiuni sunt în măsură să conducă la o evoluție oscilantă a leului după un tipar similar tranzacționării din ultimul trimestru al anului trecut, credem că dincolo de perioada imediat următoare leul va continua să se întărească”, afirmă analiștii ING Bank, într-o notă transmisă vineri dimineață.

În urmă cu câteva zile, Isărescu a declarat că aprecierea leului este legată de intrări de capital pe o cerere mai mare de titluri românești, ca urmare a includerii României într-un indice JP Morgan, dar și de capitaluri „care rătăcesc temporar” prin piața locală după ce s-au retras din Rusia sau Ucraina.

La debutul ședinței interbancare de vineri, euro a fost tranzacționat la 4,4325 lei, cu 0,3 – 0,6 bani (0,07% – 0,14%) sub cotații de joi din jurul orei 16:30, de 4,4355 – 4,4385 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a scăzut ușor, însă volumele de tranzacționare au fost foarte reduse, în prima parte a ședinței fiind realizate în total doar 24 de transferuri, potrivit dealerilor.
Cel mai redus nivel tranzacționat în prima parte a ședinței a fost de 4,4280 lei/euro.
Cu puțin înaintea orei 13:00, când BNR anunță cursul de referință, pe piața interbancară euro era cotat la 4,4285 – 4,4310 lei, cu 0,7 – 0,75 bani (0,16% – 0,17%) sub închiderea de joi.

În același timp, zlotul era în stagnare în raport cu euro, iar forintul se deprecia cu 0,2%.
Ratele medii ale dobânzilor practicate vineri dimineață de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să scadă ușor și au ajuns la 2,12% – 2,62% pe an, de la nivelurile de joi, de 2,24% – 2,74% pe an.

Dobânzile continuă să fie sub de rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, dar mult peste rata dobânzii la facilitatea de depozit practicată de banca centrală, de 0,5% pe an.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au ajuns la 2,24% – 2,74% pe an, de la 2,4% – 2,9% pe an în ziua anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a scăzut de la 3,09% pe an la 3,04% pe an.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
EXCLUSIV | Șoc! Fosta lui Jador, condamnată la închisoare! Sexoasa de la ”Puterea dragostei” a...
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a...
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță, Israelul va ajunge la tine!” Ar...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru...
BREAKING | Gemenii-premianți din Târgu Jiu, dați dispăruți pe 16 septembrie, au fost găsiți! Ireal...
Ilie Năstase, revoltat după marea recalculare a pensiilor. Câți bani încasează: „Nici mai mult, nici...
Cod galben de vânt puternic în 9 judeţe din ţară. ANM anunţă rafale de 65 km/h
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
Cum a reușit Mario Iorgulescu să scape de cei 13 ani de închisoare. Fiul lui...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Chinezii au lansat în România rivalul Daciei Duster! Preț accesibil și dotări pe care nu...
Au fost închise porturile din Constanţa şi Mangalia
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
Cutremur în România. Victor Ponta a primit verdictul. Ce au ordonat judecătorii
Apare cea mai așteptată Austostradă din România. Când se va circula aici
Mai mulți români s-au întâlnit să facă un grătar, dar au auzit un zgomot suspect...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta...
Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de...
Culorile originale ale sculpturilor egiptene, dezvăluite odată cu restaurarea unui templu dedicat zeului Horus